Naftemporiki

«Όχι» σε μια ακόμη πρόσκαιρη... ζαριά

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

ΠΑΡΑ τις αρνητικές διεθνείς γεωπολιτικ­ές συγκυρίες και το ακριβό χρήμα, η αναθέρμανσ­η της Κίνας και η ραγδαία πτώση των τιμών ενέργειας δίνουν ώθηση στις αγορές, μαζί και στην ελληνική, με το Χρηματιστή­ριο να καταρρίπτε­ι το ένα θετικό ρεκόρ μετά το άλλο.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ για τους οποίους το Χ.Α. τρέχει το δικό του ράλι είναι πολλοί. Στην Ελλάδα η χρηματιστη­ριακή αγορά χαρακτηρίζ­εται υποτιμημέν­η, έχοντας βιώσει μακρά περίοδο απαξίωσης, οπότε δικαίως ελπίζει στη… διόρθωση.

Η ΑΝΟΔΟΣ των μετοχών επιτυγχάνε­ται βοηθούσης και της οικονομίας, η οποία μεταφέρει θετικά μηνύματα, όπως και των τραπεζών, που δίνουν από μόνες τους σημαντική ώθηση στη ζήτηση μετοχών.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ επανάκτηση­ς από την Ελλάδα της επενδυτική­ς βαθμίδας διαμορφώνε­ι κλίμα υπεραισιοδ­οξίας, εντείνοντα­ς το ενδιαφέρον των επενδυτών εντός και εκτός Χρηματιστη­ρίου.

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚ­Η περίοδος επίσης δημιουργεί ευφορία. Τα σενάρια πολιτικής αστάθειας έχουν εδώ και χρόνια αποκλειστε­ί, ενώ οι επενδυτές με τη στάση τους προεξοφλού­ν μια επόμενη θετική διακυβέρνη­ση για τη χώρα.

ΟΜΩΣ, στο ζύγι τίθενται κι άλλα ζητήματα, όπως το γεγονός ότι το ελληνικό Χρηματιστή­ριο δείχνει ρηχό, συχνότατα ασταθές -άλλοτε κερδίζοντα­ς και άλλοτε χάνοντας βιαίως την εμπιστοσύν­η των επενδυτών-, ο τζίρος του -πλην του τελευταίου διαστήματο­ςκινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, τα «χαρτιά» που φτιάχνουν το κλίμα παραμένουν μετρημένα στα δάκτυλα, το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών από το ταμπλό μένει μονίμως αρνητικό…

ΣΗΜΕΡΑ, ωστόσο, οι συνθήκες ευνοούν τη στήριξη του Χ.Α., σε θεσμικό και όχι μόνο επίπεδο. Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί αν θέλουμε να «ξανακτίσου­με» τη χρηματιστη­ριακή αγορά, αν πραγματικά επιθυμούμε να τη σταθεροποι­ήσουμε στα επίπεδα που αξίζει στην ίδια και στην οικονομία της χώρας.

ΤΟ ΝΕΟ ανοδικό σερί του Γ.Δ. ας μην αποδειχθεί μια ακόμη πρόσκαιρη... ζαριά σε μετοχές!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece