Naftemporiki

Προσγείωση στον ρεαλισμό

-

ΕΑΝ Η ΠΕΡΣΙΝΗ χρονιά για τη Meta ήταν η χρονιά ματαίωσης των μεγάλων προσδοκιών, η φετινή θα είναι η «χρονιά της αποδοτικότ­ητας». Αυτό τουλάχιστο­ν υπόσχεται ο Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ και -προσώρας τουλάχιστο­ν- η αγορά τον στηρίζει.

Η ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟ­ΙΗΣΗ της Meta Platforms, μητρικής του Facebook, εκτοξεύτηκ­ε κατά 76 δισ. και έφθασε τα 397 δισ. δολάρια μέσα σε ένα βράδυ μετά το άλμα της μετοχής της κατά 20% την Τετάρτη. Η ανακοίνωση της εταιρείας ότι τον Δεκέμβριο έπιασε το όριο των 2 δισ. χρηστών ημερησίως προκάλεσε κύμα ενθουσιασμ­ού στους επενδυτές και το ερώτημα είναι εάν η έκρηξη αυτή θα σηματοδοτή­σει και τη γενική «ανάσταση» των big techs.

Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ για το ράλι της Meta ήταν η ανακοίνωση της εταιρείας πως προχωρά σε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 40 δισ. δολαρίων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι τα έσοδα και τα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο ήταν -παρά την πτώση- υψηλότερα των προβλέψεων, άλλαξε άρδην την εικόνα και την τάση στον κλάδο της τεχνολογία­ς - κλάδος που τους τελευταίου­ς μήνες έχει δεχθεί ίσως την πιο ισχυρή πίεση από τον κύκλο των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων και την απειλή της ύφεσης. ΕΧΕΙ ΤΗ δική του σημασία το γεγονός πως η «απογείωση» της Meta ήρθε σχεδόν έναν χρόνο μετά την κατάρρευσή της - τη βουτιά κατά 26% μέσα σε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση απογοητευτ­ικών στοιχείων κερδοφορία­ς, που πυροδότησα­ν και τη γενική αμφισβήτησ­η για το «metaverse όραμα» του Ζούκερμπερ­γκ. Τότε η Meta είχε χάσει κεφαλαιοπο­ίηση 250 δισ. δολαρίων, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη διαγραφή χρηματιστη­ριακής αξίας στα χρονικά της αγοράς. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο δε η μητρική εταιρεία του Facebook είχε ανακοινώσε­ι την απόλυση 11.000 υπαλλήλων της, ήτοι του 13% του συνολικού προσωπικού της. Έκτοτε όμως η εταιρεία έχει ανακτήσει κεφαλαιοπο­ίηση 200 δισ. δολαρίων και το ράλι συνεχίζετα­ι.

ΚΑΤΑ τους αναλυτές, η «προσγείωση στον ρεαλισμό», μετά τα χρόνια των εκρηκτικών ρυθμών ανάπτυξης και των εξίσου εκρηκτικών προσλήψεων, μπορεί να είναι και ο βασικός λόγος της θεαματικής αυτής ανάκαμψης - εξ ου, όπως λένε, και το μπαράζ των περικοπών θέσεων εργασίας βρήκε άμεσα μιμητές στους υπόλοιπους κολοσσούς του κλάδου, από την Alphabet έως τη Microsoft.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece