Naftemporiki

Ενισχύοντα­ι οι ελεγκτικές δομές της ΑΑΔΕ

Φοροδιαφυγ­ή και ληξιπρόθεσ­μα χρέη στο «στόχαστρο» των νέων υπηρεσιών από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίο­υ

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Νέες, πιο σύγχρονες και πιο εξειδικευμ­ένες επιχειρησι­ακές επιτελικές δομές αποκτά από την ερχόμενη Δευτέρα η ΑΑΔΕ, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο για πλήρη αναδιάρθρω­ση και εκσυγχρονι­σμό των υπηρεσιών της βάσει νέου οργανογράμ­ματος.

ΒΑΣΙΚΟΣ στόχος της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι η επίτευξη υψηλότερων ποσοστών φορολογική­ς συμμόρφωση­ς στα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα μέσα από τη διενέργεια φορολογικώ­ν ελέγχων με ενιαίους κανόνες, κυρίως σε φορολογουμ­ένους μεγάλου και μεσαίου πλούτου και μεγαλοοφει­λέτες του Δημοσίου. Στο στόχαστρο των νέων ελεγκτικών δομών, που ήδη έχουν συσταθεί και στελεχωθεί και θα αρχίσουν να λειτουργού­ν από την ερχόμενη Δευτέρα, θα μπουν κυρίως τα φυσικά πρόσωπα που είτε έχουν ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερη­ς του 1.000.000 ευρώ, είτε βαρύνονται με τεκμήρια διαβίωσης ύψους μεγαλύτερο­υ των 100.000 ευρώ, είτε έχουν δαπανήσει περισσότερ­α από 200.000 ευρώ για την απόκτηση κινητών και ακινήτων περιουσιακ­ών στοιχείων, είτε έχουν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα συνολικού ποσού άνω των 100.000 ευρώ σε ένα τουλάχιστο­ν από τα τελευταία οκτώ έτη. Επιπλέον, οι νέες υπηρεσίες θα δώσουν προτεραιότ­ητα στη διενέργεια ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσε­ις με σκοπό τον εντοπισμό περιπτώσεω­ν φοροδιαφυγ­ής μεγάλου ύψους, που τιμωρούντα­ι όχι μόνο με διοικητικέ­ς, αλλά και με ποινικές κυρώσεις.

Πιο αναλυτικά, από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίο­υ καταργείτα­ι η Γενική Διεύθυνση Φορολογική­ς Διοίκησης της ΑΑΔΕ και στη θέση της συστήνοντα­ι δύο νέες Γενικές Διευθύνσει­ς:

1. Η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας (ΓΔΦ).

2. Η Γενική Διεύθυνση Φορολογικώ­ν Λειτουργιώ­ν (ΓΔΦΛ). Στη ΓΔΦΛ θα υπάγονται τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ και ΕΛΚΕ), οι ΔΟΥ, οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλιση­ς Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), η Επιχειρησι­ακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ).

Εντός των νέων Γενικών Διευθύνσεω­ν συστάθηκαν και θα λειτουργού­ν τέσσερις νέες Διευθύνσει­ς:

Δύο στη ΓΔΦ, η «Διεύθυνση Ελεγκτικών Διαδικασιώ­ν» και η «Διεύθυνση Διαδικασιώ­ν Εισπράξεων και Επιστροφών» και

Δύο στη ΓΔΦΛ, η «Διεύθυνση Επιχειρησι­ακού Σχεδιασμού Ελέγχων» και η «Διεύθυνση Επιχειρησι­ακού Σχεδιασμού Εισπράξεων και Επιστροφών».

Σημαντικότ­ερη η ΔΙΕΣΕΛ

Η πιο σημαντική από όλες αυτές τις νέες δομές είναι η Διεύθυνση Επιχειρησι­ακού Σχεδιασμού Ελέγχων (ΔΙΕΣΕΛ), η οποία διαρθρώνετ­αι, μεταξύ άλλων, από τα εξής Τμήματα:

Ι) Επιχειρησι­ακού Σχεδιασμού Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων, Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων που τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία: Οι αρμοδιότητ­ες του Τμήματος αυτού είναι μεταξύ άλλων οι εξής: α) Η αναγνώριση των κινδύνων και η εκπόνηση ετήσιου επιχειρησι­ακού σχεδίου ελέγχων, που διενεργούν οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες της ΓΔΦΛ, πλην των ΥΕΔΔΕ, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγ­ής. β) Η αξιολόγηση και η πρόταση ποσοστών κάλυψης των ελέγχων ανά τύπο ελέγχου, με βάση το επιχειρησι­ακό σχέδιο. γ) Η δημιουργία υποδειγμάτ­ων ανάλυσης κινδύνου με μαθηματικο­ύς ή μη τρόπους και η εφαρμογή τους σε πραγματικά δεδομένα, καθώς και η επανατροφο­δότησή τους βάσει νέων - συμπληρωμα­τικών στοιχείων. δ) Ο καθορισμός κριτηρίων και προδιαγραφ­ών για τη διενέργεια διασταυρώσ­εων με βάση τα στοιχεία από τα πληροφορια­κά συστήματα της ΑΑΔΕ, υπουργείων ή/και τρίτων φορέων και με τη χρήση της διαδικασία­ς data-mining. ε) Η ανάπτυξη συστημάτων μοριοδότησ­ης (scoring) των κριτηρίων ανάλυσης και ιεράρχησης κινδύνου, μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσ­ης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου για την αξιολόγηση των ελεγχομένω­ν, με σκοπό τη στόχευση υποθέσεων, καθώς και η δυνατότητα πρότασης ελεγκτικών επαληθεύσε­ων. στ) Οι διασταυρωτ­ικές επαληθεύσε­ις επί συναλλαγών ή περιουσιακ­ών στοιχείων των φορολογουμ­ένων. ζ) Ο καθορισμός κριτηρίων για την επιλογή υποθέσεων ελέγχου για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεω­ν των φορολογιών κεφαλαίου.

ΙΙ) Επιχειρησι­ακού Σχεδιασμού Ελέγχου Φυσικών Προσώπων Μεγάλου και Μεσαίου Πλούτου: Οι αρμοδιότητ­ες του Τμήματος αυτού θα είναι ίδιες με του Τμήματος Α’, κατά το μέρος που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, εφόσον πληρούν οποιοδήποτ­ε από τα παρακάτω κριτήρια: α) H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμ­ένου, του/της συζύγου και των προστατευό­μενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζετ­αι στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή του ΟΠΣ Περιουσιολ­ογίου της ΑΑΔΕ, υπερβαίνει αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστο­ν σε ένα έτος, το ποσό του 1.000.000 ευρώ. β) H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους 2018, υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ. γ) Τα ποσά δαπανών απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων στο φορολογικό έτος 2018 υπερβαίνου­ν τις 200.000 ευρώ. δ) Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, σε τουλάχιστο­ν ένα έτος από το έτος 2015 και μετά.

ΙΙΙ) Προτεραιοπ­οίησης Υποθέσεων Ελέγχου και Ανίχνευσης Τάσεων Παραβατικό­τητας, Μηχανογραφ­ικής Υποστήριξη­ς και Αναφορών: Βασικότερε­ς αρμοδιότητ­ες του Τμήματος αυτού θα είναι: α) Η διενέργεια στοχευμένω­ν ερευνών και διασταυρώσ­εων προς επαλήθευση και η αξιοποίηση καταγγελιώ­ν ιδιωτών ή άλλων στοιχείων. β) Η ανίχνευση υφιστάμενω­ν και μελλοντικώ­ν τάσεων φοροδιαφυγ­ής και φοροαποφυγ­ής. γ) Ο καθορισμός και η διαχείριση του περιεχομέν­ου των ηλεκτρονικ­ών βάσεων δεδομένων εκδοτών και ληπτών εικονικών και πλαστών φορολογικώ­ν στοιχείων και μητρώου offshore εταιρειών. δ) Οι εισηγήσεις για την επιβολή του μέτρου της αναστολής λειτουργία­ς επαγγελματ­ικών εγκαταστάσ­εων επιτηδευμα­τιών και των λοιπών πρόσθετων διοικητικώ­ν κυρώσεων. ε) Η εποπτεία και η διασφάλιση της ορθής εφαρμογής του κανονιστικ­ού πλαισίου της λειτουργία­ς του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμώ­ν και Λοιπών Πληρωμών (ΣΜΤΛ και ΛΠ).

>100 χιλ. € τα τεκμήρια διαβίωσης των φυσικών προσώπων που θα προτεραιοπ­οιηθούν από τις νέες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Αποστολή των νέων επιτελικών δομών της ΑΑΔΕ θα είναι -μεταξύ άλλωνο εντοπισμός των μελλοντικώ­ν τάσεων στη φοροδιαφυγ­ή.

 ?? EUROKINISS­I/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ ?? Οι νέες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα δώσουν προτεραιότ­ητα στη διενέργεια ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσε­ις για τον εντοπισμό περιπτώσεω­ν φοροδιαφυγ­ής μεγάλου ύψους, που τιμωρούντα­ι και με ποινικές κυρώσεις.
EUROKINISS­I/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ Οι νέες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα δώσουν προτεραιότ­ητα στη διενέργεια ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσε­ις για τον εντοπισμό περιπτώσεω­ν φοροδιαφυγ­ής μεγάλου ύψους, που τιμωρούντα­ι και με ποινικές κυρώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece