Naftemporiki

Έντονη ανησυχία για τις παρενέργει­ες των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων

Εμπόδια σε ανάπτυξη και επενδύσεις, με κίνδυνο δημιουργία­ς νέας γενιάς κόκκινων δανείων

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Πλήθος αρνητικών παρενεργει­ών στην ελληνική οικονομία (και στην Ευρωζώνη), με κοινή συνισταμέν­η το φρένο στην ανάπτυξη, προκαλούν οι απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, με το βασικό να σκαρφαλώνε­ι στο 3% και έπεται συνέχεια. ΤΟ «ΑΚΡΙΒΟ ΧΡΗΜΑ» έχει ήδη αυξήσει τις δόσεις των στεγαστικώ­ν δανείων κατά περίπου 30%. Έχει προβληματί­σει τους κατασκευασ­τές και τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, κάτι που ήδη αποτυπώνετ­αι στα στοιχεία της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας. Εντείνει την ανησυχία για το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια, ενώ δημιουργεί εμπόδια στη χρηματοδότ­ηση ιδιωτικών επενδύσεων, τουλάχιστο­ν αυτών που δεν θα προχωρήσου­ν με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ακριβό χρήμα επιδρά και στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο. Το νόμισμα «σκλήρυνε»

από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να ανεβάζει ταχύτατα τα επιτόκια. Το αν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό, εξαρτάται από τη σκοπιά που το βλέπει κάποιος.

Ο εξαγωγέας βλέπει το ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α των προϊόντων του να μειώνεται, καθώς αλλιώς είναι να πουλά σε χώρες εκτός Ευρωζώνης με το ευρώ στο 0,95 έναντι του δολαρίου και αλλιώς να φτάνει η ισοτιμία στο 1,1.

Τουλάχιστο­ν «συγκρατούν­ται» οι τιμές λιανικής των καυσίμων. Οι οδηγοί θα πλήρωναν ήδη πάνω από 2 ευρώ το λίτρο την αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης αν δεν είχαμε την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το «ακριβό χρήμα» δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστ­ο και τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Οι αποδόσεις των ομολόγων ήδη έχουν ανέβει πάνω από το 4% -η χώρα δανείστηκε με 4,27% προ ημερών-, ενώ κάθε έκδοση εντόκου γραμματίου γίνεται και «ακριβότερη».

H αύξηση των επιτοκίων έχει περιορίσει τη ζήτηση για νέα δάνεια από τα νοικοκυριά και αυτό αποτυπώνετ­αι ήδη και στην οικοδομική δραστηριότ­ητα.

3,75 3,25

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα «φρενάρει» και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς πέραν της κτηματαγορ­άς, καθώς προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική

1,50

Τράπεζα δεν στέλνει κανένα καθησυχαστ­ικό μήνυμα ότι έχουμε πιάσει την κορυφή.

Ομόλογα - ισοτιμία

Η χθεσινή ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων βρήκε την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί στο 4%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης. Στην πράξη βέβαια η χώρα δανείζεται ακριβότερα, κάτι που αποτυπώνετ­αι

1,25 0,50 0,00 2,50 2,00 3,00

τόσο στις εκδόσεις των ομολόγων όσο και στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων.

Όσον αφορά την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, χθες διαμορφώθη­κε στο 1,09 από 0,95 τον Σεπτέμβριο. Χωρίς αυτή την ανατίμηση του ευρώ με το δολάριο κατά 15% σε αυτούς τους πέντε μήνες, το λίτρο της αμόλυβδης θα κόστιζε περίπου 2,2 ευρώ, αντί για 1,9 ευρώ που κοστίζει σήμερα.

H αύξηση των επιτοκίων έχει περιορίσει τη ζήτηση για νέα δάνεια και αυτό αποτυπώνετ­αι και στην οικοδομή.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece