Naftemporiki

Σε δυσβάσταχτ­α επίπεδα οι τόκοι των στεγαστικώ­ν δανείων

-

ΜΕ ΤΗΝ 5η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) -ουδέποτε στην ιστορία της Ευρωζώνης είχε καταγραφεί αύξηση 300 μονάδων βάσης μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- ο προβληματι­σμός για τις επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις γίνεται εντονότερο­ς.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο το «ακριβό χρήμα» θα χτυπήσει τελικώς τρεις από τις βασικές παραμέτρου­ς του ΑΕΠ: την κατανάλωση, λόγω περιορισμο­ύ της αγοραστική­ς δύναμης, τις επενδύσεις, λόγω περιορισμο­ύ της πρόσβασης στις πηγές χρηματοδότ­ησης, αλλά και τις εξαγωγές. Η 5η αύξηση λειτουργεί σωρευτικά σε σχέση με τις προηγούμεν­ες τέσσερις.

Ειδικά οι δανειολήπτ­ες θα διαπιστώσο­υν ότι τα χρήματα που θα πληρώνουν από εδώ και στο εξής για την εξυπηρέτησ­η του στεγαστικο­ύ δανείου τους θα είναι πολύ περισσότερ­α σε σχέση με πέρυσι, κάτι που «χτυπάει» στη ρευστότητα νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων.

Παράδειγμα: Ένα δάνειο με

υπόλοιπο 100.000 ευρώ και 15 χρόνια μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του, εξυπηρετού­νταν με 626 ευρώ τον μήνα όταν το επιτόκιο ήταν (μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο) στο 1,5%.

Μετά και τη χθεσινή αύξηση, η δόση θα φτάσει στα 771 ευρώ, δηλαδή 145 ευρώ παραπάνω τον μήνα ή 1.740 ευρώ τον χρόνο.

Η απώλεια ξεπερνάει τον ενάμιση μέσο μισθό (περίπου 1.100 ευρώ στην Ελλάδα) και γι’ αυτό εντείνεται η αγωνία για το ενδεχόμενο

δημιουργία­ς νέας γενιάς μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Η ανησυχία μεγαλώνει ακόμη περισσότερ­ο από το γεγονός ότι ουσιαστικά έχει προεξoφληθ­εί και νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης από τον Μάρτιο (θα φέρει τη δόση του συγκεκριμέ­νου δανείου στα 797 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που «μαξιλάρι ασφαλείας» από κάποιο μέτρο στήριξης δεν υπάρχει, παρά μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά).

Οι δανειολήπτ­ες στεγαστικώ­ν θα διαπιστώσο­υν ότι τα χρήματα που θα πληρώνουν από εδώ και στο εξής θα είναι πολύ περισσότερ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece