Naftemporiki

Καθαρή επικράτηση των «γερακιών» της ΕΚΤ

-

ΣΕ «ΓΕΡΑΚΙ» της νομισματικ­ής πολιτικής αναδεικνύε­ται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μένοντας αισθητά πίσω από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και την Τράπεζα της Αγγλίας, «πιστή» στην αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική που έχει χαράξει.

Η ΕΚΤ προχώρησε σε μία ακόμη μεγάλη επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης, ξεκαθαρίζο­ντας το τοπίο ότι και η επόμενη αύξηση του Μαρτίου θα είναι ανάλογη και απέχοντας από τον πιο «ορθόδοξο» δρόμο των μικρότερων κινήσεων που επέλεξαν να ακολουθήσο­υν οι δύο άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες.

Σαφώς αποστασιοπ­οιημένη από τον πιο «πολλά υποσχόμενο» τόνο του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ και του Άντριου Μπέιλι της Τράπεζας της Αγγλίας, η Λαγκάρντ απέρριψε κατηγορημα­τικά την ερμηνεία των αγορών ότι η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικ­ής πολιτικής, διαμηνύοντ­ας σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί και επαναλαμβά­νοντας το δόγμα της κεντρικής τράπεζας ότι «παραμένουμ­ε σταθεροί στον δρόμο μας» στη μάχη κατά του πληθωρισμο­ύ.

Η επισήμανση ωστόσο ότι μετά και τη δεύτερη επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου η κεντρική τράπεζα θα αποτιμήσει την κατάσταση για να αποφασίσει πώς θα συνεχίσει, αφήνει ανοικτές τις επιλογές, σύμφωνα με τον αναλυτή Κάρστεν Μπρζέσκι της ING. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ΕΚΤ «αφήνει ανοικτή την πόρτα είτε για μία παύση είτε για μικρότερες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις πέραν του Μαρτίου», μία θέση που αντανακλάτ­αι στην αγορά κρατικών ομολόγων με τη μεγάλη αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων.

Σύμφωνα με οικονομολό­γο της S&P Global, ο κύκλος επιτοκιακώ­ν αυξήσεων της ΕΚΤ ίσως να κορυφωθεί στο 3% έως 3,5%, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξάγει κάποιος ασφαλή συμπεράσμα­τα, καθώς η ανάγνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει περίπλοκη, υπόκειται σε αντίθετες και ασύμμετρες δυνάμεις. Δύο αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ ανέφεραν στο Reuters ότι αναμένοντα­ι τουλάχιστο­ν δύο ακόμη επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, παρότι παραμένουν οι διαφορές ως προς τον ρυθμό και

Εξασθενημέ­νη ανάπτυξη με πιθανή αύξηση της ανεργίας αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

τον τελικό προορισμό.

Παρότι παραδέχθηκ­ε ότι η οικονομία αποδείχθηκ­ε πιο ανθεκτική απ’ ό,τι αναμενόταν, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισ­ε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει εξασθενημέ­νη, με πιθανή αύξηση της ανεργίας και επιβράδυνσ­η της αγοράς εργασίας, σημειώνοντ­ας ότι οι αυξήσεις των μισθών θα αποκαταστή­σουν μέρος της χαμένης αγοραστική­ς δύναμης. Αυτό δε που τόνισε εμφατικά προς τις κυβερνήσει­ς είναι να αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς κρίσης, καθώς προειδοποί­ησε ότι τα δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης απειλούν να ενισχύσουν τις πληθωριστι­κές πιέσεις, εξέλιξη που θα καθιστούσε αναγκαία μια πιο ισχυρή απάντηση από πλευράς της ΕΚΤ.

Σε μια γενική αποτίμηση, ο τόνος της Λαγκάρντ ήταν πολύ πιο

αυστηρός, αφήνοντας σκοτεινό τον μετέπειτα δρόμο της νομισματικ­ής πολιτικής στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με την Τράπεζα της Αγγλίας που άλλαξε ρητορική στο ανακοινωθέ­ν της -η φράση «θα ανταποκρίν­εται δυναμικά με περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων» αντικαθίστ­αται με το «περαιτέρω σύσφιγξη θα γίνει εάν υπάρχουν ενδείξεις για πιο επίμονες πιέσεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το τέλος του σημερινού κύκλου ενδεχομένω­ς να μην είναι και πολύ μακριά με ένα τερματικό επιτόκιο στο 4,25% ή 4,50%. Ενώ αύξησε ξανά το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 4%, ο διοικητής της Άντριου Μπέιλι μίλησε στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι μπορεί να γίνει για πρώτη φορά λόγος για αντίστροφη μέτρηση του πληθωρισμο­ύ.

Πωλήσεις ομολόγων

Συμπληρωμα­τικό «όπλο» της ΕΚΤ η έναρξη του προγράμματ­ος ποσοτικής σύσφιγξης, αρχίζοντας με πωλήσεις κρατικών ομολόγων αξίας 15 δισ. ευρώ τον μήνα από το πρόγραμμα ΑΡΡ από Μάρτιο έως Ιούνιο.

 ?? EPA/RONALD WITTEK ?? Προς το παρόν η ΕΚΤ δεν στέλνει κανένα καθησυχαστ­ικό μήνυμα ότι έχουμε πιάσει την κορυφή των επιτοκιακώ­ν αυξήσεων.
EPA/RONALD WITTEK Προς το παρόν η ΕΚΤ δεν στέλνει κανένα καθησυχαστ­ικό μήνυμα ότι έχουμε πιάσει την κορυφή των επιτοκιακώ­ν αυξήσεων.
 ?? ΕΡΑ ?? Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε εμφατικά προς τις κυβερνήσει­ς να αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα ενεργειακή­ς στήριξης.
ΕΡΑ Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε εμφατικά προς τις κυβερνήσει­ς να αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα ενεργειακή­ς στήριξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece