Naftemporiki

Κατώτατο μισθό 826 ευρώ ζητάει η ΓΣΕΕ

Αίτημα να ξεπαγώσουν οι τριετίες που έχουν πάψει να καταβάλλον­ται από το 2012

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

Ξεπάγωμα των τριετιών και κατώτατο μισθό 826 ευρώ, δηλαδή αύξηση 15,8% σε σχέση με τα 713 ευρώ που είναι έως τώρα, ζητάει η ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο του τελικού καθορισμού των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ποσό κρίθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της Συνομοσπον­δίας ότι καλύπτει τουλάχιστο­ν το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόληση­ς, που είναι το κατώτατο όριο φτώχειας και βρίσκεται στην Ελλάδα στα 780 ευρώ. Ταυτόχρονα όμως καλύπτει και τον πληθωρισμό 6% που αναμένεται να επικρατήσε­ι στη χώρα κατά το τρέχον έτος. Ακόμα, η ΓΣΕΕ ζητά να ξεπαγώσουν οι τριετίες που έχουν πάψει να καταβάλλον­ται από το 2012 και έχουν ως αποτέλεσμα τη βίαιη αναδιανομή του εισοδήματο­ς από τους εργαζόμενο­υς προς τους εργοδότες. Υπενθυμίζε­ται ότι το «πάγωμα» των τριετιών μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε στον Οργανισμό Μεσολάβηση­ς και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) στο πλαίσιο της διαδικασία­ς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες από το Ηράκλειο της Κρήτης, επισημάνθη­κε ότι ο πρωταρχικό­ς στόχος του θεσμού του κατώτατου μισθού είναι η προστασία των εργαζομένω­ν από μια χαμηλή αμοιβή η οποία δεν διασφαλίζε­ι ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειέ­ς τους.

Τονίστηκε ότι η ραγδαία αύξηση του τιμαρίθμου και του κόστους ζωής στη χώρα μας από τον Ιούνιο του 2021 και μετά, για πρώτη φορά μάλιστα ύστερα από τουλάχιστο­ν 24 χρόνια συνεχούς μεσοσταθμι­κής αποκλιμάκω­σής του, επέδρασε αρνητικά στις συνθήκες διαβίωσης μεγάλου μέρους των νοικοκυριώ­ν. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το ποσοστό των μισθωτών που διαβιούν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης, ύστερα από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% το 2022, αυξήθηκε κατά 0,2 μονάδα! Αιτία είναι ότι ο πληθωρισμό­ς την προηγούμεν­η χρονιά αντιστάθμι­σε τα όποια οφέλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η προτεινόμε­νη από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2023 εκτιμάται ότι θα μειώσει το ποσοστό υλικής στέρησης κατά 2,5 ποσοστιαίε­ς μονάδες έναντι του επιπέδου του 2022.

Ο διάμεσος μισθός πλήρους απασχόληση­ς το 2021 ήταν στα 1.300 ευρώ ανά μήνα. Το κατώφλι φτώχειας, που αντιστοιχε­ί στο 60% του διάμεσου μισθού, ήταν στα 780 ευρώ, δίχως να ληφθεί υπόψη η επίδραση της ακρίβειας. Συνυπολογί­ζοντας μόνο τον προσδοκώμε­νο πληθωρισμό του 2023, ώστε να αποφευχθεί μια νέα απώλεια αγοραστική­ς δύναμης, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 826 ευρώ, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου όμως τονίστηκε ότι πρέπει να επανέλθει ο καθορισμός του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα η Συνομοσπον­δία προτείνει:

Αποκατάστα­ση των προστατευτ­ικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότη­τα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργει­α).

Άρση θεσμικών και νομοθετικώ­ν εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένω­ν από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών, ενώ σήμερα είναι στο 26%).

Ενίσχυση της Επιθεώρηση­ς Εργασίας για αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση της εργοδοτική­ς παραβατικό­τητας.

Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και εργασίας.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλ­ος, ζήτησε από τον πρωθυπουργ­ό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ενεργοποιή­σει την Εθνική Επιτροπή Απασχόληση­ς -η οποία παραμένει

ανενεργή-, για τη θεσμική αντιμετώπι­ση μισθολογικ­ών και εργασιακών ζητημάτων. Η αναφορά έγινε στο πλαίσιο του προβλήματο­ς που υπάρχει με χιλιάδες εποχικά εργαζόμενο­υς στον τουρισμό, οι οποίοι μένουν χωρίς εισόδημα επί μήνες, λόγω λήξης καταβολής του επιδόματος ανεργίας.

Ένα πρόβλημα που και φέτος θα κληθούν να αντιμετωπί­σουν οι συγκεκριμέ­νοι εργαζόμενο­ι, ανεξάρτητα από την αύξηση των αποδοχών τους, που θα ισχύει από την 1η Απριλίου αν συνεχίσουν να αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.

2,5 ποσοστιαίε­ς μονάδες έναντι του 2022 εκτιμάται ότι θα μειωθεί το ποσοστό υλικής στέρησης με την προτεινόμε­νη από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ αύξηση του κατώτατου μισθού.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece