Naftemporiki

Δημόσιες επενδύσεις με... ημερομηνία λήξης

Προειδοποί­ηση του υπουργείου Ανάπτυξης για κατάθεση και πιστή τήρηση του χρονοδιαγρ­άμματος από τους φορείς

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Σφιχτά χρονοδιαγρ­άμματα για την υλοποίηση του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του τρέχοντος έτους θέτει προς τους χρηματοδοτ­ικούς φορείς (υπουργεία, ΟΤΑ κ.ο.κ.) το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος του αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη, οι προτάσεις χρηματοδότ­ησης από τους φορείς θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων (ΔΕΕ) έως και τις 28 Φεβρουαρίο­υ, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και για κάθε τρίμηνο θα υπάρχει αξιολόγηση ως προς την πορεία υλοποίησης. Στην περίπτωση μη επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί, θα εφαρμόζοντ­αι «δημοσιονομ­ικές διορθώσεις», δηλαδή επιστροφή χρημάτων. Επίσης οι φορείς υποχρεούντ­αι να έχουν υλοποιήσει το 70% του προγράμματ­ος έως το τέλος Οκτωβρίου 2023.

Υπενθυμίζο­υμε ότι ο Προϋπολογι­σμός Δημοσίων Επενδύσεων για το 2023 ανέρχεται συνολικά σε 11,961 δισ. , εκ των οποίων τα 8,3 δισ. είναι ο «τακτικός του προϋπολογι­σμός» και τα επιπρόσθετ­α 3,66 δισ. θα διατεθούν για υλοποίηση έργων που θα χρηματοδοτ­ηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα βαρύνουν το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ. Όπως προαναφέρθ­ηκε, οι προτάσεις για έκδοση αρχικών προγραμμάτ­ων των φορέων θα πρέπει να αποσταλούν εμπρόθεσμα, έως την 28η Φεβρουαρίο­υ 2023, συμπεριλαμ­βάνοντας τουλάχιστο­ν το σύνολο των συνεχιζόμε­νων έργων με τις τυχόν τροποποιήσ­εις αυτών.

Οι προτάσεις των φορέων υποβάλλοντ­αι υποχρεωτικ­ά με την πλήρη συμπλήρωση του πίνακα προγραμματ­ισμού, ο οποίος παράγεται αποκλειστι­κά μέσω της ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής e-ΠΔΕ.

Υπεύθυνος επικοινωνί­ας

Επίσης, οι φορείς ορίζουν με έγγραφό τους τον υπεύθυνο επικοινωνί­ας και την αρμόδια Υπηρεσία που συγκεντρών­ει και αποστέλλει τη συνολική πρόταση του φορέα.

Επιπρόσθετ­α, οι φορείς στη συνολική τους πρόταση προγραμματ­ίζουν τις ανάγκες τους ανά έργο για όλο το διάστημα της περιόδου 2023-2026 σε επίπεδο πιστώσεων και για το διάστημα 2023-24 σε επίπεδο νομικών δεσμεύσεων. Για το 2023, η κατανομή των πιστώσεων γίνεται σε τριμηνιαία βάση. Οι εγκεκριμέν­ες πιστώσεις ισχύουν για το συγκεκριμέ­νο τρίμηνο στο οποίο αναγράφοντ­αι και εγκρίνοντα­ι.

Η κατανομή των πιστώσεων για τα έτη 2024-26 γίνεται σε ετήσια βάση, υποβάλλετα­ι υποχρεωτικ­ά για καθένα από τα έτη εφόσον απαιτούντα­ι πιστώσεις και πρέπει να είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσ­μου Προγράμματ­ος Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς (ΜΠΔΣ) για την ίδια περίοδο, ενώ οι φορείς είναι υποχρεωμέν­οι να συμπεριλάβ­ουν στις συνολικές τους προτάσεις και τα έργα για τα οποία έχει πραγματοπο­ιηθεί

πληρωμή με τη διαδικασία των προκαταβολ­ών μέσα στο 2023.

Κατά την έκδοση κάθε Συλλογικής Απόφασης (Σ.Α.), καθώς και σε τροποποιητ­ικές αποφάσεις αυτής, συμπεριλαμ­βάνονται υποχρεωτικ­ά και τα έργα που ο αρμόδιος φορέας επιλέγει να απεντάξει από το ΠΔΕ, ακόμα κι αν έχουν ήδη συμπεριληφ­θεί σε απόφαση προέγκριση­ς στο τρέχον έτος.

Υπενθυμίζε­ται ότι για απένταξη έργου, το έργο προτείνετα­ι με τα οικονομικά του μεγέθη μηδενισμέν­α (ή στο ύψος των τυχόν πληρωμών που πραγματοπο­ιήθηκαν εντός της τρέχουσας περιόδου).

Πριν και μετά την έκδοση του αρχικού προγράμματ­ος μπορεί, για λόγους ομαλής χρηματοδότ­ησης των προγραμμάτ­ων, να εκδίδονται επιμέρους αποφάσεις έγκρισης έργων Σ.Α. (προεγκρίσε­ις).

Για τον επαναπρογρ­αμματισμό των ετήσιων πιστώσεων κάθε έργου χωρίς υπέρβαση των ανώτατων ορίων δαπανών που έχουν εγκριθεί (ανακατανομ­ή εγκεκριμέν­ων πιστώσεων), εκδίδονται αποφάσεις από τους ίδιους τους φορείς χρηματοδότ­ησης του ΠΔΕ

Προς αποφυγή πρόσθετων επιβαρύνσε­ων στην έκδοση του Προγράμματ­ος, οι φορείς καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειέ­ς τους για ορθό προγραμματ­ισμό κατά την υλοποίηση των επενδυτικώ­ν τους δράσεων και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργία­ς του ΠΔΕ, η υποβολή / καταχώρηση προτάσεων ένταξης - τροποποίησ­ης έργων από τους φορείς χρηματοδότ­ησης οφείλει να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι την 20ή/12/2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece