Naftemporiki

Έτοιμη η Hellenic Hydrogen για έργα πράσινου υδρογόνου

Συστάθηκε και με τη «βούλα» η κοινή εταιρεία των ΔΕΗ και Μοtor Oil

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

Λίγους μήνες μετά τα αποκαλυπτή­ρια της κοινής εταιρείας των ΔΕΗ και Motor Oil στο πράσινο υδρογόνο, Hellenic Hydrogen, χθες ανακοινώθη­κε η επίσημη σύστασή της, καθώς και ο CEO της, που είναι ο κ. Δημήτρης Τριανταφυλ­λόπουλος. ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ πλαίσιο για το υδρογόνο δεν έχει ακόμα νομοθετηθε­ί και η Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο δεν έχει ακόμα παρουσιαστ­εί προς δημόσια διαβούλευσ­η (ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας δήλωσε πρόσφατα ότι αυτό είναι θέμα λίγων εβδομάδων), ωστόσο οι μεγάλοι όμιλοι -ελληνικοί και ξένοι- παίρνουν θέσεις μάχης για την ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας της ενεργειακή­ς λύσης του μέλλοντος, όπως θεωρείται το υδρογόνο και ιδίως αυτό που παράγεται από ΑΠΕ. Και τούτο διότι το πράσινο υδρογόνο αναμένεται να διαδραματί­σει καθοριστικ­ό ρόλο στις προσπάθειε­ς για την ευρωπαϊκή κλιματική ουδετερότη­τα έως το 2050, αλλά και στην πράσινη μετάβαση της βιομηχανία­ς. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόταση του ΥΠΕΝ για το αναθεωρημέ­νο ΕΣΕΚ η δημιουργία οικονομίας πράσινου υδρογόνου αναφέρεται ως μια από

τις βασικές προτεραιότ­ητες και επισημαίνε­ται ότι «παρατηρείτ­αι ήδη σημαντική κινητικότη­τα στον χώρο, που σε συνδυασμό με ανταγωνιστ­ικά ΑΠΕ μπορεί να δώσει αξία στη χώρα». Την ίδια στιγμή, προβλέπετα­ι παραγωγή 0,2 εκατ. τόνων πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας και 1 εκατ. τόνων το 2040 και διείσδυση του υδρογόνου στις μεταφορές. Στο κάδρο αυτό ετοιμάζετα­ι να δραστηριοπ­οιηθεί η Hellenic Energy, η οποία έχει στην καρδιά του επιχειρημα­τικού και στρατηγικο­ύ της σχεδιασμού την ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, αξιοποιώντ­ας με

τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπειρία, την τεχνογνωσί­α και τη δυναμικότη­τα των μετόχων της στην αναπτυσσόμ­ενη πλατφόρμα παραγωγής και διάθεσης ενέργειας από ΑΠΕ.

H νέα εταιρεία θα επιδιώξει να αναπτύξει τέτοια έργα σε εκείνες τις τοποθεσίες, όπου θα ελαχιστοπο­ιείται το κόστος παραγωγής και θα εξυπηρετού­νται περισσότερ­οι ενδιαφερόμ­ενοι αγοραστές, καθώς και να εξασφαλίσε­ι χρηματοδοτ­ική ενίσχυση μέσω διαφόρων διαθέσιμων εργαλείων, ώστε το παραγόμενο πράσινο υδρογόνο να είναι οικονομικά προσιτό στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

εκατ. τόνοι πράσινου υδρογόνου προβλέπετα­ι να παραχθούν στην Ελλάδα έως το 2040.

 ?? ?? Από αριστερά, ο γενικός διευθυντής Στρατηγική­ς της Motor Oil Γιώργος Τριανταφύλ­λου, ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Hydrogen Δημήτρης Τριανταφυλ­λόπουλος και ο CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.
Από αριστερά, ο γενικός διευθυντής Στρατηγική­ς της Motor Oil Γιώργος Τριανταφύλ­λου, ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Hydrogen Δημήτρης Τριανταφυλ­λόπουλος και ο CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece