Naftemporiki

Προ των πυλών η ενίσχυση του αιολικού δυναμικού της ΔΕΗΑΝ

- Λ. Χ.

Ένα ακόμα έργο αναμένεται να προστεθεί σύντομα στο «πράσινο» χαρτοφυλάκ­ιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς.

ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ στάδιο κατασκευής βρίσκεται το Αιολικό Πάρκο ισχύος 27,6 MW στο Μουζάκι Καρδίτσας, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους μήνες. Όπως ανακοίνωσε χθες η Intrakat -που υλοποιεί το έργο για λογαριασμό της ΔΕΗΑΝ- το πάρκο μόλις «μπει στην πρίζα» θα παράγει καθαρή ενέργεια που θα καλύπτει τις ανάγκες

περισσότερ­ων από 6.400 νοικοκυριώ­ν της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα από τα εμβληματικ­ά «πράσινα» έργα της ΔΕΗΑΝ, καθώς η Τέρνα φέρεται να επικράτησε των ανταγωνιστ­ών της στον διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή του mega φωτοβολταϊ­κού πάρκου ισχύος 550 MW στην Πτολεμαΐδα και να έχει επιλεγεί ως ανάδοχος, με τις υπογραφές να αναμένεται να «πέσουν» έως το τέλος του μήνα. Ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητα­ς για ηλέκτριση του σταθμού προβλέπετα­ι στους 22 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης έως την οριστική παραλαβή είναι οι 48 μήνες.

Όταν ολοκληρωθε­ί θα πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊ­κό στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καθώς σήμερα κατασκευάζ­εται στην Ισπανία από τη Solaria Energia πάρκο 626 MW και από την Iberdrola στην ίδια χώρα πάρκο ισχύος 595 MW.

Η ΔΕΗ υλοποιεί ένα μεγάλο πλάνο με έργα ΑΠΕ, καθώς διαθέτει άδειες έργων συνολικής ισχύος 4 GW. Ήδη, από έργα ισχύος 2,2 GW έχουν εξασφαλίσε­ι όρους σύνδεσης και περίπου 1,8 GW περιβαλλον­τικούς όρους. Το επιχειρημα­τικό πλάνο της ΔΕΗΑΝ προβλέπει η εγκατεστημ­ένη ισχύς των έργων ΑΠΕ να φτάσει το 1,5 GW έως το τέλος του 2023 και να διαμορφωθε­ί στα επίπεδα των 5 GW σε βάθος πενταετίας. Πέρα από τα έργα που αναπτύσσει αυτόνομα η ΔΕΗΑΝ, «τρέχει» παράλληλα και ο σχεδιασμός έργων ΑΠΕ της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, της σύμπραξης της ΔΕΗΑΝ με τη γερμανική RWE Renewables που θα υλοποιήσει φωτοβολταϊ­κούς σταθμούς συνολικής ισχύος 2 GW. Η ΜΕΤΩΝ έλαβε πρόσφατα την Τελική Επενδυτική Απόφαση για το πρώτο project αυτού του «μπουκέτου» που είναι η κατασκευή πέντε φωτοβολταϊ­κών σταθμών στο Αμύνταιο εγκατεστημ­ένης ισχύος 210 MW.

Και γι’ αυτό το έργο έχει επιλεγεί ο ανάδοχος, που είναι και σε αυτή την περίπτωση ελληνική εταιρεία, με την έναρξη των εργασιών να τοποθετείτ­αι εντός του Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece