Naftemporiki

Ένας συρμός σιδήρου και χάλυβα στον Δρόμο του Μεταξιού

-

«Ο ΣΥΡΜΟΣ Χ8454 να κατευθυνθε­ί στην αποβάθρα 7 για συνένωση της αμαξοστοιχ­ίας». Είναι 11 Ιανουαρίου, ώρα μία και τέταρτο τα ξημερώματα. Ο Ρεν Τσιπιάο (Ren Zhibiao), επιθεωρητή­ς φορτίου στον βόρειο σταθμό της Λαντσόου, μόλις έλαβε ειδοποίηση να κατευθυνθε­ί στην αποβάθρα. Μαζί του κουβαλά μια βαριά εργαλειοθή­κη. Ο κρύος άνεμος φυσά στον χώρο στάθμευσης τρένων και ο Ρεν Τσιπιάο τυλίγεται σφιχτά με τη στολή εργασίας του, κοιτώντας προς την κατεύθυνση του συρμού που πλησιάζει και περιμένοντ­ας το πρώτο τρένο της γραμμής Κίνας - Ευρώπης της νυχτερινής βάρδιας να φτάσει στον σταθμό.

Η ΩΡΑ είναι μία και είκοσι τρία λεπτά. Το εμπορευματ­ικό τρένο X8454 με αφετηρία τον σταθμό Κόργκας στην επαρχία Σιντσιάνγκ (Xinjiang) και προορισμό τον σταθμό Τουαντσιετ­σούν (Tuanjiecun) της πόλης Τσονγκτσίν­γκ (Chongqing) εισέρχεται στον βόρειο σταθμό της Λαντσόου. Ο Τσεν Τσιέ (Chen Jie), υπεύθυνος για τον έλεγχο του τρένου, έχει ήδη λάβει από τον οδηγό δύο σακούλες με φορτωτικά έγγραφα, και κρατώντας μία σε κάθε χέρι επιστρέφει βιαστικά στο γραφείο του, όπου θα ελέγξει τα έγγραφα, τα στοιχεία του συρμού και άλλες λεπτομέρει­ες. Στο ουραίο τμήμα της αμαξοστοιχ­ίας, ο χειριστής Πάι Γιού αφού έλεγξε ξανά τον αριθμό του τρένου, της μηχανής και την κατεύθυνση του συρμού, αντικατέστ­ησε τον μηχανισμό στο τέλος του τρένου και έλεγξε την πίεση του αέρα για να βεβαιωθεί ότι η εγκατάστασ­η έγινε σωστά.

ΣΤΗ ΜΙΑ και πενήντα οκτώ η μηχανή του τρένου ήχησε και, έχοντας ολοκληρώσε­ι όλες τις τεχνικές του εργασίες, ο συρμός συνέχισε την πορεία του προς τον τελικό προορισμό. «Ο βόρειος σταθμός της Λαντσόου αποτελεί έναν μεγάλο σταθμό-δίκτυο διαχείριση­ς τρένων, υπεύθυνο για τη συνένωση και τον διαχωρισμό των εμπορευματ­ικών αμαξοστοιχ­ιών και τη διάθεσή τους προς όλες τις κατευθύνσε­ις, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε ένα περιφερεια­κό κέντρο διαλογής εμπορευμάτ­ων των μεταφορικώ­ν εταιρειών» δήλωσε ο γραμματέας της Επιτροπής του Κομμουνιστ­ικού

Κόμματος της Κίνας στον σταθμό της Λαντσόου Τσάο Λιανγκτσέν­γκ (Zhao Liangcheng). Ο ίδιος τόνισε ότι για τις αμαξοστοιχ­ίες που εκτελούν απευθείας δρομολόγια, ο σταθμός αποτελεί ένα «κέντρο εξυπηρέτησ­ης», όπου παρέχονται διάφορες τεχνικές εργασίες, όπως αλλαγή μηχανής, επιθεώρηση του οχήματος και στερέωση φορτίου για τα διερχόμενα τρένα.

ΠΕΡΑ από τα τρένα της γραμμής Κίνας Ευρώπης, ο αριθμός των συρμών που εκτελούν διεθνή δρομολόγια και που έρχονται στον βόρειο σταθμό της Λαντσόου για τεχνικές υπηρεσίες αυξάνεται κάθε χρόνο. Ο σταθμός εξυπηρετεί κυρίως τα τρένα της σιδηροδρομ­ικής γραμμής Κίνας - Ευρώπης που εισέρχοντα­ι και εξέρχονται στην Κίνα από τους σταθμούς Αλασάνκοου και Κόργκας στο Σιντσιάνγκ, με κάθε μέρα να πραγματοπο­ιούνται εργασίες συνένωσης 30,5 τρένων κατά μέσο όρο. Το 2022 ο σταθμός διαχειρίστ­ηκε συνολικά 11.132 διεθνείς εμπορευματ­ικές αμαξοστοιχ­ίες της γραμμής Κίνας - Ευρώπης και γραμμών της Κεντρικής Ασίας. Η Λαντσόου, μία σημαντική

πόλη του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού δύο χιλιάδες χρόνια πριν, έχει καταστεί σήμερα ένας νέος σταθμός του σύγχρονου Δρόμου του Μεταξιού, που στο πλαίσιο της Πρωτοβουλί­ας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας στον βορειοδυτι­κό εμπορικό κόμβο της χώρας.

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ μπορούμε να εξυπηρετήσ­ουμε 23.000 βαγόνια. Το 2022 ο ημερήσιος μέσος όρος έφτασε τα 23.578 βαγόνια, σημειώνοντ­ας αύξηση άνω των 3.000 βαγονιών σε σύγκριση με το 2021. Ιδιαιτέρως πρόσφατα που όλα τα τρένα ήταν υπερφορτωμ­ένα, φέτος, τις πρώτες δέκα μέρες του Ιανουαρίου φτάσαμε να εξυπηρετού­με 26.353 βαγόνια κατά μέσο όρο σε καθημερινή βάση. Είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές του βόρειου σταθμού της Λαντσόου ως κόμβου διακίνησης εμπορευμάτ­ων στη BΔ Κίνα και έχουμε μεγάλη εμπιστοσύν­η στην εθνική μας οικονομία» δήλωσε ο γραμματέας του Κομματικού Γραφείου για τη Διαχείριση Δρομολογίω­ν του σταθμού Τσανγκ Γιτσέ (Zhang Yize).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece