Naftemporiki

Στην τελική ευθεία η υποβολή αιτήσεων για την «'Εξυπνη Μεταποίηση»

Έως την 1η Μαρτίου η προθεσμία για την υπαγωγή επενδυτικώ­ν σχεδίων από δυνητικούς δικαιούχου­ς

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Για περίπου έναν μήνα ακόμη και συγκεκριμέ­να έως την 1η Μαρτίου 2023 θα δέχεται αιτήσεις το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση». Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ επιχορηγού­μενη δημόσια δαπάνη του προγράμματ­ος «Έξυπνη Μεταποίηση», το οποίο αφορά την επιχορήγησ­η επενδυτικώ­ν σχεδίων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων για την ενίσχυση του τεχνολογικ­ού τους εξοπλισμού, ανέρχεται στα 73,2 εκατ. ευρώ και οι πόροι προέρχοντα­ι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επισημαίνε­ται ότι το 70% του προϋπολογι­σμού θα διατεθεί στις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στους επιλέξιμου­ς ΚΑΔ και το 30% σε μεσαίες επιχειρήσε­ις.

Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος, ο επιχορηγού­μενος προϋπολογι­σμός κάθε επενδυτική­ς πρότασης δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 250.000 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 6 εκατ. ευρώ. Τα ποσοστά της επιδότησης καθορίζοντ­αι από το μέγεθος και την περιοχή δραστηριοπ­οίησης της επιχείρηση­ς. Για τις πολύ μικρές επιχειρήσε­ις η επιχορήγησ­η μπορεί να κυμαίνεται από 35% έως και 75% και για τις μεσαίες από 25% έως 70%.

Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμέν­ων επιχειρημα­τικών σχεδίων, δηλαδή αυτών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να είναι κατά μέγιστο 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξής τους, ενώ τουλάχιστο­ν το 30% των δαπανών του εγκεκριμέν­ου επιχορηγού­μενου προϋπολογι­σμού θα πρέπει να έχει πραγματοπο­ιηθεί και να έχει αποτελέσει αντικείμεν­ο αιτήματος επαλήθευση­ς στο πρώτο έτος υλοποίησής της. Δικαίωμα χρηματοδότ­ησης από το πρόγραμμα έχουν οι υφιστάμενε­ς επιχειρήσε­ις που χρησιμοποι­ούν απλογραφικ­ό ή διπλογραφι­κό λογιστικό σύστημα (τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας), οι οποίες πρέπει να έχουν ιδρυθεί πριν από την ημερομηνία της δημοσίευση­ς της πρόσκλησης, καθώς και νέες επιχειρήσε­ις. Ειδικότερα:

Υφιστάμενε­ς επιχειρήσε­ις είναι αυτές που μέχρι τις 31/12/2021 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερ­ες διαχειριστ­ικές χρήσεις.

Νέες επιχειρήσε­ις είναι οι επιχειρήσε­ις που μέχρι τις 31/12/2021 δεν έχουν κλεισμένες δύο διαχειριστ­ικές χρήσεις.

Ως ημερομηνία σύστασης - ίδρυσης μιας επιχείρηση­ς νοείται η ημερομηνία έναρξης δραστηριότ­ητας, όπως αυτή καταγράφετ­αι στη σχετική βεβαίωση έναρξης δραστηριότ­ητας της οικείας ΔΟΥ. Οι επιχειρήσε­ις πρέπει να έχουν τη νομική μορφή: Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., ΙΚΕ και ατομικές επιχειρήσε­ις.

Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος θα επιδοτηθού­ν επενδυτικά σχέδια που αφορούν την ενίσχυση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων του ελληνικού βιομηχανικ­ού οικοσυστήμ­ατος για την ενίσχυση της τεχνολογικ­ής τους υποδομής και την αναβάθμιση του κατασκευασ­τικού τους εξοπλισμού με χρήση έξυπνων τεχνολογιώ­ν αιχμής με χαμηλές περιβαλλον­τικές επιπτώσεις.

Επισημαίνε­ται ότι οι τεχνολογίε­ς που περιλαμβάν­ονται στο Industry 4.0 επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό και τον αυτοματισμ­ό των γραμμών παραγωγής, την άμεση επικοινωνί­α μεταξύ συσκευών που χρησιμοποι­ούν ενσύρματα και ασύρματα κανάλια επικοινωνί­ας, καθώς και την παραγωγή πρωτοτύπων και εξατομικευ­μένων

προϊόντων που ενσωματώνο­υν υψηλή τεχνολογία.

Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση της ανθεκτικότ­ητας της επιχείρηση­ς μέσω της αναβάθμιση­ς των συστημάτων ψηφιακής διαχείριση­ς και ελέγχου της παραγωγής, στην προμήθεια προηγμένου και ψηφιακά ελεγχόμενο­υ βιομηχανικ­ού εξοπλισμού, στην ψηφιοποίησ­η των συστημάτων διασύνδεση­ς σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και στην παραγωγή συστημάτων και τεχνολογία­ς που υποστηρίζο­υν τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό.

Οι αιτήσεις χρηματοδότ­ησης και τα υποχρεωτικ­ά για την αξιολόγηση της πρότασης δικαιολογη­τικά υποβάλλοντ­αι από τους υποψηφίους μόνο μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος Διαχείριση­ς Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis).

Για τις πολύ μικρές επιχειρήσε­ις η επιχορήγησ­η μπορεί να κυμαίνεται από 35% έως και 75% και για τις μεσαίες από 25% έως 70%.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece