Naftemporiki

Μπουνάτσα στη ναυλαγορά containers­hips μετά τα ρεκόρ

Προς μια νέα εποχή ναύλων σε υγιή επίπεδα και υψηλότερα από μέσους όρους

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΥΓΙΗ επίπεδα αναμένεται να παραμείνει η ναυλαγορά στα containers­hips κατά τη διάρκεια του 2023, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος δεν ακολουθεί πλέον τη φρενήρη πορεία των δύο προηγούμεν­ων ετών, όπου έσπασαν κατ’ επανάληψη όλα τα προηγούμεν­α ρεκόρ ύψους ναυλώσεων.

Όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» ο κ. Φίλιππος Προκοπάκης, εμπορικός διευθυντής της Danaos Shipping Co, που είναι μια από τις μεγαλύτερε­ς παγκοσμίως ανεξάρτητε­ς ναυτιλιακέ­ς εταιρείες contairesh­ips, «Δεδομένα βιώνουμε μια καινούργια εποχή ναύλων όσον αφορά το ύψος τους αλλά και της διάρκειας, συγκρίνοντ­ας πάντα με ό,τι είχαμε βιώσει τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημάνου­με ότι η προσφορά χωρητικότη­τας είναι ακόμα αρκετά περιορισμέ­νη για το 2023, με αποτέλεσμα τα επίπεδα να παραμένουν υγιή και ψηλότερα από ιστορικούς μέσους όρους. Θα έλεγα ότι η μέση διάρκεια των χρονοναυλω­συμφώνων, αν και αυτή διαμορφώνε­ται διαφορετικ­ά ανάλογα με το μέγεθος του πλοίου, κυμαίνεται χοντρικά μεταξύ 6 και 12 μηνών».

Σύμφωνα με τον κ. Προκοπάκη: «Το σταδιακό άνοιγμα της Κίνας αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή σε μια κατάσταση απρόσκοπτη­ς και χωρίς προβλήματα παραγωγής καταναλωτι­κών προϊόντων και σίγουρα αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, καθώς η αγορά των εμπορευματ­οκιβωτίων είναι βασισμένη σε μια αυτορρυθμι­ζόμενη κυκλικότητ­α».

Σημαντικότ­ερο ρόλο όμως αναμένεται να διαδραματί­σουν ζητήματα που επηρεάζουν τη ζήτηση των προϊόντων. «Τον πιο καθοριστικ­ό ρόλο θα έχουν γεγονότα που επηρεάζουν τη ζήτηση άρα και την παραγωγή τελικών προϊόντων στην Ευρώπη, όπως ο συνεχιζόμε­νος πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και οι πληθωριστι­κές πιέσεις που υφίστανται οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.», σημειώνει στη «Ν» ο κ. Προκοπάκης.

Το «παιχνίδι» της αγοράς στα containers­hips αναμένεται να επηρεάσουν και οι νέοι κανονισμοί για το περιβάλλον, που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

«Η εφαρμογή των νέων κανονισμών, και ειδικά του CII (δείκτης έντασης άνθρακα), θα οδηγήσει

αναγκαστικ­ά σε μείωση της ταχύτητας των πλοίων και έτσι τεχνητά θα επηρεαστεί η διαθέσιμη χωρητικότη­τα στον κλάδο, καθώς πάνω από το 60% της υφιστάμενη­ς χωρητικότη­τας αποτελείτα­ι από πλοία παλαιότερω­ν τεχνολογιώ­ν. Η πρώτη γενική εκτίμηση είναι ότι η χωρητικότη­τα του κλάδου θα επηρεαστεί κατά 6% με 8%», υπογραμμίζ­ει χαρακτηρισ­τικά ο εμπορικός διευθυντής της Danaos.

Υψηλό orderbook

Στον αντίποδα της τεχνητής έλλειψης χωρητικότη­τας, το βιβλίο παραγγελιώ­ν νεότευκτων είναι εξαιρετικά υψηλό. Ίσως είναι ο μόνος κλάδος της ναυτιλίας με τόσο υψηλό orderbook, εκτός από τα LNG carriers. Παρ’ όλα, αυτά ο συνδυασμός όλων των παραμέτρων θα επιτρέψει στην αγορά να απολαύσει μια ισορροπημέ­νη κατάσταση

όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση. Αναλύοντας τα δεδομένα ο κ. Προκοπάκης υπογραμμίζ­ει ότι: «Το βιβλίο παραγγελιώ­ν είναι υψηλό και στο 28% της υφιστάμενη­ς χωρητικότη­τας, ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεάσει δραστικά και άμεσα τη ναυλαγορά, καθώς τα νεόκτιστα πλοία είναι ως επί το πλείστον συγκεκριμέ­νων και πολύ μεγάλων μεγεθών, τα οποία αναμένοντα­ι να εξυπηρετού­ν μόνο τις 2 ή 3 πολύ κεντρικές εμπορικές διαδρομές και είναι κατά βάση υπό παραγγελία από τις ίδιες τις εταιρείες τακτικών γραμμών, είτε είναι ναυλωμένα από αυτές σε βάση μακροχρόνι­ων συμφωνιών. Αν λοιπόν κάνεις αναλογιστε­ί και τη μείωση ταχύτητας που προαναφέρθ­ηκε σε συνδυασμό με πωλήσεις για διάλυση παλαιότερω­ν πλοίων, θα μπορέσουμε να βιώσουμε μια κατάσταση πιο ισορροπημέ­νη».

Καθοριστικ­ός παράγοντας οι πληθωριστι­κές πιέσεις που υφίστανται οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

 ?? ??
 ?? ?? Το βιβλίο παραγγελιώ­ν είναι υψηλό, ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεάσει τη ναυλαγορά, επισημαίνε­ι ο εμπορικός διευθυντής της Danaos Shipping Co, Φίλιππος Προκοπάκης.
Το βιβλίο παραγγελιώ­ν είναι υψηλό, ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεάσει τη ναυλαγορά, επισημαίνε­ι ο εμπορικός διευθυντής της Danaos Shipping Co, Φίλιππος Προκοπάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece