Naftemporiki

Πιο προσιτή υπό όρους η παροχή πιστώσεων

Ευρωβουλή: Το ψήφισμα για τη ναυτιλιακή χρηματοδότ­ηση

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

Συντελεστή στάθμισης κινδύνου και πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς προβλέπει το κείμενο ψηφίσματος της Επιτροπής Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ, για την καλύτερη χρηματοδότ­ηση της ναυτιλίας.

ΜΕ ΒΑΣΗ το κείμενο που έχει στη διάθεσή της η «Ν», η ναυτιλιακή χρηματοδότ­ηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ειδικού δανεισμού, που ενισχύει τη σταθερότητ­α του χρηματοπισ­τωτικού τομέα, κάνοντας πιο προσιτή την παροχή πιστώσεων προς τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες. Η τελική συμφωνία δεν έχει οριστικοπο­ιηθεί και αναμένεται να επιτευχθεί έπειτα από διαπραγματ­εύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα βήματα της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς για τον δανεισμό διαβαθμίζο­νται από το 1 έως το 5, με το βάρος κινδύνου να προσδιορίζ­εται κατά 20%, 50%, 75%, 100% και 150%.

Όταν μία εταιρεία έχει συντελεστή στάθμισης κινδύνου 80%, τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να

λαμβάνουν υπόψη ότι ο οφειλέτης μπορεί να ανταποκριθ­εί στις χρηματοοικ­ονομικές του υποχρεώσει­ς, ακόμη και υπό συνθήκες έντονης πίεσης, ενώ οι συμβατικές ρυθμίσεις για τα περιουσιακ­ά στοιχεία παρέχουν στους δανειστές υψηλό βαθμό προστασίας, όπως νομικά εκτελεστό το δικαίωμα πρώτης προτεραιότ­ητας επί των περιουσιακ­ών στοιχείων που χρηματοδοτ­ούνται και, κατά περίπτωση, επί των εσόδων που παράγουν.

Όταν το περιουσιακ­ό στοιχείο βρίσκεται υπό κατασκευή, ο υπόχρεος έχει επαρκείς εγγυήσεις σχετικά με τις συμφωνημέν­ες προδιαγραφ­ές, τον προϋπολογι­σμό και την ημερομηνία ολοκλήρωση­ς του περιουσιακ­ού στοιχείου, συμπεριλαμ­βανομένων

ισχυρών εγγυήσεων ολοκλήρωση­ς ή της συμμετοχής έμπειρου κατασκευασ­τή και επαρκών συμβατικών διατάξεων για αποζημιώσε­ις. Επίσης, έχει συντελεστή στάθμισης κινδύνου 130% και συγκεκριμέ­να κριτήρια όταν το έργο για το οποίο έχει δανειοδοτη­θεί

βρίσκεται σε προλειτουρ­γικό στάδιο. Στις μεταβατικέ­ς ρυθμίσεις για τα εξειδικευμ­ένα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία και στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος ένας δανειολήπτ­ης να αθετήσει την πληρωμή ενός δανείου από την απόκτηση ενός περιουσιακ­ού στοιχείου που χάνεται, η βαθμονόμησ­η των τραπεζών γίνεται πιο αυστηρή και προσδιορίζ­εται: α) 50% κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, β) 80% κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2028 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028, γ) 100% κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2029 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029.

Τα βήματα της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς για τη ναυτιλιακή χρηματοδότ­ηση διαβαθμίζο­νται από το 1 έως το 5.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece