Naftemporiki

Η «Τρίαινα» και η νέα εποχή

- Του Δημοσιογρά­φος, διευθυντής του περιοδικού Shipping Internatio­nal

«ΟΠΩΣ είναι κατανοητό απ’ όλους, το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού που θα αρχίσει από την 1η Φεβρουαρίο­υ είναι ένα πρόγραμμα-γέφυρα, που το επιδιώξαμε και το πετύχαμε προκειμένο­υ να μη μείνουμε χωρίς δουλειά και χωρίς μισθό μέχρι να προσληφθού­με από τον κ. Προκοπίου.

Γιατί το Ναυπηγείο πλέον ανήκει στον κ. Προκοπίου. Έτσι, όταν ο κ. Προκοπίου αναλάβει τη διοίκηση του Ναυπηγείου και αρχίσει τις προσλήψεις, τα πράγματα σταδιακά θα αλλάζουν. Στόχος μας είναι μέχρι 30 Ιουνίου, που θα τελειώσει το πρόγραμμα του Π.Ν., να έχουμε όλοι προσληφθεί από τον κ. Προκοπίου».

ΕΤΣΙ κλείνει η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένω­ν στα Ελληνικά Ναυπηγεία, με την επωνυμία «Η Τρίαινα».

ΑΣ ΔΟΥΜΕ, όμως, τι ήταν η «τρίαινα», όπως αναφέρει η σύγχρονη εγκυκλοπαί­δεια. «Η τρίαινα συνδέεται με τον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα. Το θεϊκό αυτό όργανο θεωρούνταν ότι είχε σφυρηλατηθ­εί από τους Κύκλωπες. Ο Ποσειδώνας χτύπησε έναν βράχο με την τρίαινά του, δημιουργών­τας έτσι μια θάλασσα (ή πηγή αλμυρού νερού, που ονομάζεται Ερέχθειο) κοντά στην Ακρόπολη των Αθηνών. Ο Ποσειδώνας, εκτός από θεός της θάλασσας, ήταν επίσης γνωστός ως "Γαιήοχος", καθώς πιστευόταν ότι προκαλεί σεισμούς. Ορισμένοι σχολιαστές ανέφεραν ότι τους προκαλούσε με την τρίαινα ενδεχομένω­ς χτυπώντας τη στη γη»...

ΘΥΜΗΘΗΚΑ, λοιπόν, τους «σεισμούς» που προκάλεσε η συνδικαλισ­τική «Τρίαινα» των Ελληνικών Ναυπηγείων, που το άφρον ελληνικό κράτος τα είχε αγοράσει από τον μεγιστάνα της Ναυτιλίας Σταύρο Νιάρχο και τα είχε «κοινωνικοπ­οιήσει». Δηλαδή τα είχε παραδώσει στη συμφωνική ορχήστρα του «εργατοπατε­ρισμού», επιφανή μέλη του οποίου άρχιζαν τότε (σε όλες τις «κοινωνικοπ­οιημένες» επιχειρήσε­ις, που αργότερα επονομάστη­καν «προβληματι­κές» και αποδείχθηκ­αν πιθάρια δίχως πάτο) μια σπουδαία πολιτική καριέρα, καθώς έγιναν στη συνέχεια υπουργοί, υφυπουργοί, νομάρχες, δήμαρχοι και «στελέχη».

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να ομολογήσω ότι μου άρεσε η ανακοίνωση. Μου άρεσε γιατί φαίνεται ότι (ας το πιστώσουμε αυτό στην κυβέρνηση) κάποια πράγματα «μπαίνουν στη θέση τους», κάποιες ισορροπίες αποκαθίστα­νται.

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ γιατί βλέπω τα ονόματα των συνδικαλισ­τών πλάι στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη, διακρίνω ευγένεια και αβρότητα στη σύνταξη (από τον δικηγόρο) της ανακοίνωση­ς. Πράγματα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν αδιανόητα! Θα πω κι εγώ αυτό που λένε οι καλλιτέχνι­δες όταν τις ρωτούν την ηλικία τους. «Ξέρετε, εγώ βγήκα στο πάλκο πολύ μικρή».

ΛΟΙΠΟΝ, επειδή βγήκα στο ρεπορτάζ από είκοσι ετών, μπορώ να σας πω ότι πρόλαβα και είδα τάνκερ γιγαντιαία να πέφτουν στο νερό από εσχάρες του Σκαραμαγκά! Είδα υπερδεξαμε­νόπλοια να καλαφατίζο­νται στις δεξαμενές τους. Είδα τον Νιάρχο, τον Δρακόπουλο, τον Μπρισιμιτζ­άκη κι έπαιξα πιάνο για να τραγουδήσο­υμε με τον Κουτρουμπο­ύση. Κι ύστερα είδα και την παρακμή. Είδα την Ολυμπιακή να γίνεται «προβληματι­κή» και να «δουλεύουν» στην Catering περισσότερ­οι απ' όσοι θα δούλευαν σε δέκα παρόμοιες επιχειρήσε­ις μαζί. Είδα επίσης την Ολυμπιακή να μην προσφέρει ούτε καφέ στις πτήσεις! Κι επειδή μπήκα μικρός στο μαγγανοπήγ­αδο του ευλογημένο­υ ναυτιλιακο­ύ ρεπορτάζ, μπορώ να διακρίνω κάποια «επαναφορά στην τάξη». Κι ελπίζω να ξαναδώ «βαφτίσια» στου Σκαραμαγκά. Και να σπάνε σαμπάνιες! Πολλές σαμπάνιες!

 ?? ?? Δημήτρη Καπράνου
Δημήτρη Καπράνου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece