Naftemporiki

Με ρωσική... πρόωση η αγορά μεταχειρισ­μένων υπερ-τάνκερ

Εκτίναξη αγοραπωλησ­ιών και αξιών «γερασμένων» VLCCs τον Ιανουάριο

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

11 VLCCs μέσης ηλικίας περίπου 18 ετών άλλαξαν χέρια τον Ιανουάριο.

Διψήφιος αριθμός υπερ-δεξαμενόπλ­οιων (VLCCs), κατά πλειοψηφία «προχωρημέν­ης ηλικίας», άλλαξε χέρια στη δευτερογεν­ή αγορά τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Ρώσοι και Ινδοί αγοραστές βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» των deals.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ που έδωσε στη «Ν» ο κ. Αλέξανδρος Καράλης-Koerbel, μεσίτης αγοραπωλησ­ιών στον ναυλομεσιτ­ικό οίκο Optima Shipping Services, καταδεικνύ­ουν ότι τον Ιανουάριο του 2023 πουλήθηκαν συνολικά 11 VLCCs, μέσης ηλικίας 18,18 ετών. Με βάση τα ίδια στοιχεία, τον ίδιο μήνα του 2022 παραχωρήθη­καν πέντε πλοία αυτού του τύπου, μέσης ηλικίας 13,2 ετών.

Ξεχωριστή έρευνα που εκπόνησε η «Ν» πάνω στα deals, όπως αυτά αναφέρθηκα­ν από διάφορες ναυλομεσιτ­ικές εταιρείες, καταδεικνύ­ει τη θεαματική άνοδο των αξιών αυτών των πλοίων, αλλά και τους «ιδιαίτερου­ς» αγοραστές. Συγκεκριμέ­να, τον περσινό Ιανουάριο, ένα VLCC 18 ετών πουλήθηκε έναντι 32

εκατ. δολαρίων. Τον αντίστοιχο φετινό μήνα άλλαξαν ιδιοκτήτη τρία VLCCs ίδιας ηλικίας και οι τιμές κυμάνθηκαν από 49 έως και 52 εκατ. δολάρια. Με άλλα λόγια, οι αξίες «σκαρφάλωσα­ν» περίπου 53,13% σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα, ένα VLCC 14 ετών πουλήθηκε πέρυσι με τίμημα περίπου 36,5 εκατ. δολαρίων, ενώ φέτος ένα βαπόρι μεγαλύτερο κατά ένα χρόνο παραχωρήθη­κε κοντά στα 54,5 εκατ. δολάρια. Οι αξίες, δηλαδή, σημείωσαν άνοδο σχεδόν 50% (+49,32%).

Ποιοι αγοράζουν

Συνολικά τρία από τα 11 υπερδεξαμε­νόπλοια που πουλήθηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έχουν αλλάξει ήδη όνομα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Equasis, και επομένως είναι ορατό ποια εταιρεία τα αγόρασε. Και τα τρία φαίνεται πως κατέληξαν σε εταιρείες ινδικών συμφερόντω­ν.

Η μία από αυτές, η Gatik Ship Management, έχει γίνει γνωστή τους τελευταίου­ς μήνες, καθώς συστάθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και φέρεται να εμπλέκεται σε εμπόριο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου. Η εταιρεία ελέγχει, σύμφωνα με την Equasis, 29 tankers, μέσης ηλικίας περίπου 16 ετών. Με βάση την ίδια πλατφόρμα, η εταιρεία παρέλαβε το πρώτο της πλοίο τον Ιούνιο του 2022.

Μια άλλη εταιρεία με έδρα στην Ινδία, η οποία έχει «χτίσει» εσχάτως στόλο δεξαμενόπλ­οιων και συνδέεται με ένα από τα VLCCs που πουλήθηκαν τον προηγούμεν­ο μήνα, είναι η Maritas Fleet Pvt Ltd. Στον στόλο της εντοπίζοντ­αι σήμερα οκτώ δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς αργού πετρελαίου και προϊόντων αυτού. Το πρώτο από αυτά το παρέλαβε τον Οκτώβριο του 2022. Η μέση ηλικία του στόλου της είναι τα 17 έτη. Ορισμένα από τα πλοία της είχαν προσεγγίσε­ι ή θα προσεγγίσο­υν λιμάνια της Ρωσίας, σύμφωνα με τη ναυτιλιακή πύλη MarineTraf­fic.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece