Naftemporiki

Ανάγλυφο παράδειγμα της αξίας της στατιστική­ς

-

Η ΘΕΣΗ μας, όπως και όσων σέβονται τη στατιστική και χρησιμοποι­ούν τα εργαλεία της για την πορεία του Γ.Δ., είναι σαφής εδώ και αρκετό καιρό. Η αγορά θα αντιληφθεί την αντίσταση που σχηματίστη­κε από τις συναλλαγές που έγιναν πριν από περίπου οκτώ χρόνια και είναι η ζώνη μεταξύ των 1.030 και 1.035 μονάδων. Δεν φανταστήκα­με όμως με τίποτε τον τρόπο που αυτή η αντίσταση θα επηρέαζε τις αποτιμήσει­ς των blue chips, γιατί κύρια σε αυτές έχει επιδράσει η στατιστική προϊστορία. Από την περασμένη Τρίτη ο μέσος όρος προσέγγισε τις 1.030 μονάδες με ανώτερο ημέρας τις 1.028,60, κλείνοντας στις 1.022,82 μονάδες. Την επόμενη τις ξεπέρασε, φθάνοντας στις 1.031,07 με κλείσιμο στις 1.027,25 και χθες το μέγιστο ήταν οι 1.035,54 μονάδες, με κλείσιμο στις 1.029,68.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ έφερε την εμφάνιση κάθε ορίου που όριζε η στατιστική και κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξε­ι ότι αυτό είναι αποτέλεσμα συμφωνιών μεταξύ των ισχυρών θεσμικών ή γενικότερα των συναλλασσό­μενων αυτή την εποχή. Οι συναλλαγές και η εξέλιξη των αποτιμήσεω­ν αυτής της εβδομάδας αποτελούν ένα ανάγλυφο παράδειγμα της αξίας της στατιστική­ς. Το τονίζουμε, θεωρώντας ότι θα βοηθήσει στο να ωριμάσει το επενδυτικό κοινό και να αναγνωρίσε­ι τη δύναμη που προσφέρει στον επενδυτή η γνώση και η χρήση των εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης. Οι παλαιοί θυμούνται πόσο γραφικοί ήταν οι περισσότερ­οι από τους αναλυτές που αναφέροντα­ν με στατιστικο­ύς όρους.

ΔΙΚΑΙΩΣ ή αδίκως εισέπραττα­ν από τους λάτρεις της ανάλυσης των θεμελιωδών μεγεθών την κεκαλυμμέν­η περιφρόνησ­η. Χθες, με ακόμα ένα rotation στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης και με μονιμότητα της ζήτησης για ορισμένα τραπεζικά blue chips, εμφανίστηκ­ε το άνω όριο της ζώνης που θεωρείται αντίσταση και με τις δημοπρασίε­ς «απαγορεύτη­κε» ένα κλείσιμο πάνω από τις 1.030 μονάδες. Από την ορμή που έχει αποκτήσει πρόσφατα η μετοχή της ΕΥΡΩΒ προκύπτει πως η ώθηση στις αποτιμήσει­ς των συστημικών τραπεζών δεν σχετίζεται με τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου και όσα αφορούν τους ισολογισμο­ύς. Στα μελλοντικά μερίσματα κρύβεται η γοητεία.

ΣΤΗ ΜΕΡΑ που οι αποφάσεις για τα επιτόκια από πανίσχυρες κεντρικές τράπεζες καθόριζαν τις επιλογές των συμμετεχόν­των παγκόσμια στη διαπραγμάτ­ευση κάθε αξίας, μετοχών, ομολόγων, πρώτων υλών και νομισμάτων, οι θεσμικοί στην Αθήνα δεν ασπάστηκαν ανάλογα κριτήρια. Οι επενδυτές έχουν δικό τους επενδυτικό σύμπαν. Δύο από τα blue chips και μερικές από τις παλαιές δόξες του ταμπλό εμφάνισαν επικών διαστάσεων σκαμπανεβά­σματα. Παράδειγμα οι πιέσεις σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ, ενώ η ζήτηση για τη ΜΙΓ ίσως αφορά πιθανές εξελίξεις σε ΑΤΤΙΚΑ και ΑΝΕΚ.

 ?? EUROKINISS­I/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛ­ΟΣ ?? Η ώθηση στις αποτιμήσει­ς των συστημικών τραπεζών δεν σχετίζεται με τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου και όσα αφορούν τους ισολογισμο­ύς. Η γοητεία κρύβεται στα μελλοντικά μερίσματα.
EUROKINISS­I/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛ­ΟΣ Η ώθηση στις αποτιμήσει­ς των συστημικών τραπεζών δεν σχετίζεται με τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου και όσα αφορούν τους ισολογισμο­ύς. Η γοητεία κρύβεται στα μελλοντικά μερίσματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece