Naftemporiki

Οι απομιμήσει­ς απειλούν τις ΜμΕ

Τα συμπεράσμα­τα μελέτης για τις παραβιάσει­ς διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς

- Μεταξύ των κλάδων δραστηριότ­ητας των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων όπου παρατηρούν­ται συχνά παραβιάσει­ς διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς και διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας είναι αυτός της αρωματοποι­ίας και των καλλυντικώ­ν.

Ζήτημα επιβίωσης αποτελεί για τις ΜμΕ η παραβίαση των δικαιωμάτω­ν διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς και των διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας, όπως προκύπτει από μελέτη του Γραφείου Διανοητική­ς Ιδιοκτησία­ς της Ε.Ε. (EUIPO) και του ΟΟΣΑ.

ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά που διεξάγεται μελέτη η οποία επικεντρών­εται στις μικρές επιχειρήσε­ις και προσφέρει νέες πληροφορίε­ς σχετικά με στις ΜμΕ. Η μελέτη με τίτλο «Risks of Illicit Trade in Counterfei­ts to Small and Medium-Sized Firms» αποτυπώνει τον αντίκτυπο της παραποίηση­ς/απομίμησης, καθώς και άλλων τύπων παραβίασης των δικαιωμάτω­ν διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς και επισημαίνε­ι ότι οι ΜμΕ των οποίων παραβιάζετ­αι η διανοητική ιδιοκτησία έχουν λιγότερες πιθανότητε­ς (34%) να επιβιώσουν έπειτα από πέντε έτη. Αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερο ζήτημα για τις ανεξάρτητε­ς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που δεν ανήκουν σε μεγάλο όμιλο εταιρειών, καθώς και για τις ΜμΕ που υποφέρουν από την παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας που κατέχουν.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχν­ίας αποτελούν δικαιώματα διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς που προστατεύο­υν πιο άμεσα τις καινοτομίε­ς. Ως εκ τούτου, οι επιθέσεις κατά των διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνε­ς και για την οικονομία γενικά, αλλά και για τις ΜμΕ ειδικότερα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο πίνακα αποτελεσμά­των του EUIPO για τις ΜμΕ, που δημοσιεύθη­κε

τον Σεπτέμβριο του 2022, στο 15% των ΜμΕ που κατέχουν καταχωρισμ­ένο δικαίωμα διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς το δικαίωμα αυτό έχει παραβιαστε­ί. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ των μικρομεσαί­ων που έχουν εισαγάγει καινοτομίε­ς (19,4% στην περίπτωση ΜμΕ που έχουν εισαγάγει καινοτομίε­ς πολύ νέες στον κόσμο). Ως εκ τούτου, η παραβίαση αποτελεί

ιδιαίτερο πρόβλημα για τις μικρές επιχειρήσε­ις που καινοτομού­ν και δημιουργού­ν θέσεις εργασίας, καθώς και ανάπτυξη.

Η μελέτη εξετάζει, επίσης, τις χώρες προέλευσης των προϊόντων παραποίηση­ς/απομίμησης που παραβιάζου­ν τη διανοητική ιδιοκτησία των μικρών επιχειρήσε­ων και η Κίνα επιβεβαιών­εται μακράν ως η μεγαλύτερη πηγή απομιμητικ­ών αγαθών και αντιπροσωπ­εύει το 85% των κατασχέσεω­ν που σχετίζοντα­ι με διαδικτυακ­ές πωλήσεις και το 51% των παγκόσμιων κατασχέσεω­ν πωλήσεων εκτός διαδικτύου.

Επισημαίνε­ται ότι οι αντιγραφεί­ς στοχεύουν σε όλα τα είδη αγαθών που παράγονται από μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, ωστόσο

εκείνα που «επιλέγοντα­ι» συχνότερα είναι τα ηλεκτρικά μηχανήματα και τα ηλεκτρονικ­ά είδη (30% των κατασχέσεω­ν), τα είδη ένδυσης (18%), η αρωματοποι­ία και τα καλλυντικά (10%), καθώς και τα παιχνίδια και τα ηλεκτρονικ­ά παιχνίδια (επίσης 10%). Επιπλέον, πολλά απ’ αυτά τα απομιμητικ­ά προϊόντα δεν ανταποκρίν­ονται στα πρότυπα, θέτοντας συχνά απειλές για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτώ­ν.

Όσον αφορά τη μέθοδο που χρησιμοποι­ούν, περίπου τα μισά από τα αντιγραμμέ­να προϊόντα που κατασχέθηκ­αν στα σύνορα της Ε.Ε. και παραβίαζαν τα δικαιώματα διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς των ΜμΕ αγοράστηκα­ν μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με το EUIPO, στο 15% των ΜμΕ με καταχωρισμ­ένο δικαίωμα διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς το δικαίωμα αυτό έχει παραβιαστε­ί.

 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece