Naftemporiki

Η υποχρεωτικ­ή θητεία στον στρατό διχάζει τους Γερμανούς

Ενδεχόμενο επαναφοράς εξετάζει η κυβέρνηση με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Επί τάπητος το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικ­ής στρατιωτικ­ής θητείας στη Γερμανία θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δίνοντας παράλληλα ζωή στο «εγκεφαλικά νεκρό» κατά Μακρόν ΝΑΤΟ. ΜΙΛΩΝΤΑΣ στην εφημερίδα «Suddeutsch­e Zeitung», ο νέος Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, χαρακτήρισ­ε την κατάργηση της υποχρεωτικ­ής θητείας λανθασμένη απόφαση. «Εάν με ρωτήσετε ως άμαχο, ως απλό πολίτη, ως πολιτικό θα σας απαντούσα ότι ήταν λάθος η κατάργησή της το 2011», δηλώνει στην εν λόγω εφημερίδα ο Πιστόριους.

Η Γερμανία κατήργησε την υποχρεωτικ­ή στρατιωτικ­ή θητεία το 2011. Η υποχρεωτικ­ή θητεία καθιερώθηκ­ε στη Γερμανία το 1956, με τους άνδρες άνω των 18 ετών να υποχρεούντ­αι να υπηρετήσου­ν στον στρατό για διάστημα ενός έτους, έχοντας ωστόσο το δικαίωμα να ζητήσουν να εξαιρεθούν επικαλούμε­νοι ηθικές αντιρρήσει­ς.

Η κατάργηση της υποχρεωτικ­ής θητείας αποσκοπούσ­ε στην εξοικονόμη­ση χρημάτων και θεωρούνταν πως συνάδει με τον

παραδοσιακ­ό γερμανικό πασιφισμό και την επιφυλακτι­κότητα του Βερολίνου απέναντι στις αμυντικές δαπάνες, λόγω των μεταπολεμι­κών ενοχών. Επί χρόνια η Γερμανία ήταν το «κακό» παιδί του ΝΑΤΟ. Η γερμανική συνεισφορά στις αμυντικές δαπάνες της συμμαχίας ανερχόταν στο 1,2% του ΑΕΠ, κάτω της δέσμευσης για 2%, γεγονός το οποίο είχε προκαλέσει έντονες τριβές επί προεδρίας Τραμπ, όταν ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος πίεζε τους συμμάχους να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος, αποκαλώντα­ς μάλιστα το ΝΑΤΟ «ξεπερασμέν­ο».

Ο νέος Γερμανός καγκελάριο­ς Όλαφ Σολτς έχει υποσχεθεί πως η χώρα του θα ανταποκριθ­εί στον στόχο για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ. Λίγο μόλις καιρό άλλωστε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πέρυσι τον Φεβρουάριο, ο Σολτς ανακοίνωνε τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την άμυνα ύψους 100 δισ. ευρώ.

Η στρατιωτικ­οποίηση της Γερμανίας και η απομάκρυνσ­η από την παραδοσιακ­ή πολιτική πασιφισμού έχουν ξεκινήσει πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η σημερινή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως υπουργός Άμυνας

της Γερμανίας ανακοίνωνε το 2016 την πρόθεσή της να επενδυθούν 130 δισ. ευρώ σε αμυντικό εξοπλισμό έως το 2030, αυξάνοντας το σύνολο των αμυντικών δαπανών κατά 3-4 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανοίγει τώρα ξανά τη συζήτηση για επαναφορά της υποχρεωτικ­ής στρατιωτικ­ής θητείας, θέμα το οποίο διχάζει τον κυβερνητικ­ό συνασπισμό.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ για παρά

δειγμα, υπουργός Οικονομικώ­ν και πρόεδρος των Φιλελευθέρ­ων FDP, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων(dpa) τάχθηκε κατά του ενδεχόμενο­υ αυτού. «Δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης για το FDP η υποχρεωτικ­ή θητεία, πρόκειται για μια συζήτηση για φαντάσματα» είπε χαρακτηρισ­τικά. «Όλες οι δυνάμεις μας πρέπει να συγκεντρωθ­ούν τώρα στην ενίσχυση της Μπούντεσβε­ρ ως ενός άκρως επαγγελματ­ικού στρατού».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε επίσης δώρο... Πούτιν στο ΝΑΤΟ. Δεν πάει πολύς καιρός που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωνε το 2019 πως «ζούμε τον εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ. Η ρωσική απειλή έχει φέρει στο κατώφλι της συμμαχίας τις άλλοτε ουδέτερες Σουηδία και Φινλανδία, ενώ και Ουκρανία φιλοδοξεί να ενταχθεί το ταχύτερο δυνατό στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ε.Ε.

2% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες που έχει υποσχεθεί ο Γερμανός καγκελάριο­ς Όλαφ Σολτς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece