Naftemporiki

Κλείνουν προξενεία στην Πόλη - 9 πρεσβευτές καλεί ο Ερντογάν

-

Για «ψυχολογικό πόλεμο» κατά της χώρας του κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Τους πρεσβευτές εννέα δυτικών χωρών κάλεσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ μετά την απόφαση πολλών από αυτές να κλείσουν τα προξενεία τους στην Κωνσταντιν­ούπολη αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμε­νες κίνδυνο τρομοκρατι­κών επιθέσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείτα­ι μια πηγή του υπουργείου, κλήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, με αφορμή το κλείσιμο των προξενείων των χωρών αυτών για λόγους ασφαλείας.

Τουλάχιστο­ν έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ανακοίνωσα­ν τις τελευταίες ημέρες ότι κλείνουν προσωρινά για το κοινό τα προξενεία τους.

Πολλές δυτικές κυβερνήσει­ς έχουν επίσης καλέσει από την περασμένη Παρασκευή τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Τουρκία να «είναι σε ετοιμότητα», γιατί υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων,

σε αντίποινα, όπως λένε, για το κάψιμο του Κορανίου σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Γαλλία συμβούλευσ­αν τους πολίτες τους να αποφεύγουν ορισμένες τουριστικέ­ς περιοχές στο κέντρο της Κωνσταντιν­ούπολης, όπως την πλατεία Ταξίμ, αλλά και ζώνες γύρω από εκκλησίες και συναγωγές.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τις χώρες αυτές ότι έχουν εξαπολύσει «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της χώρας του, που θα μπορούσε να ζημιώσει τον τουριστικό τομέα. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντο­ς κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (AKP), χαρακτήρισ­ε «ανεύθυνες» τις ταξιδιωτικ­ές οδηγίες των δυτικών χωρών.

Οι προειδοποι­ήσεις από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σουηδία,

τη Βρετανία και την Ελβετία για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία ήρθαν μετά τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που ξέσπασαν λόγω διαδηλώσεω­ν που η Άγκυρα θεωρεί ισλαμοφοβι­κές ή αντιτουρκι­κές. Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, ο ακροδεξιός εξτρεμιστή­ς Δανο-σουηδός πολιτικός Ράσμους Παλουντάν έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, απειλώντας να το κάνει κάθε εβδομάδα έως ότου η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece