Naftemporiki

Η ακραία πόλωση φέρνει οξεία κομματική αντιπαράθε­ση

Ανεβαίνουν οι τόνοι πριν καν προκηρυχθο­ύν οι βουλευτικέ­ς εκλογές

-

Πόλεμος όλων εναντίον όλων, με ακραία ρητορική και αντιπαραθέ­σεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ή βουλευτών και άλλων στελεχών, έχει ξεσπάσει στο πολιτικό σύστημα, με τις παρατάξεις να υψώνουν ολοένα τους τόνους πριν καν προκηρυχθο­ύν οι βουλευτικέ­ς εκλογές.

Η ΟΞΥΤΗΤΑ και οι απαξιωτικο­ί χαρακτηρισ­μοί αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο της πολιτικής αντιπαράθε­σης, που κλιμακώνετ­αι μέρα με τη μέρα όσο πλησιάζει το φάσμα των εκλογών. Χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εφείσθη χαρακτηρισ­μών κατά του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου και καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτε­υση «επιστροφή στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων». Σε ακόμη πιο βαριά φρασεολογί­α υποστήριξε ότι η αντιπολίτε­υση «επιχειρεί να ρίξει τη χώρα στον “βούρκο”» και της επέρριψε «πεζοδρομια­κή δημοκρατία». Επίσης χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτη» την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από κοινοβουλε­υτικές ψηφοφορίες εξαιτίας της υπόθεσης των κρατικών υποκλοπών και του καταλόγισε ότι «ουσιαστικά δηλώνει την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική την οποία θέλει η πλατεία».

Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε προσωπικές επιθέσεις με σκληρούς χαρακτηρισ­μούς προς τους υπουργούς, Υγείας, Θάνο Πλεύρη, Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκ­ο. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος κατά τη διάρκεια τηλεοπτική­ς συνέντευξη­ς τράβηξε με ανάρμοστο τρόπο από τα χέρια της βουλευτή της Ν.Δ. Άννας Καραμανλή ένα χαρτί με το οποίο εκείνη εγκαλούσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις δραστηριότ­ητές του την ημέρα της συντριβής του μαχητικού αεροσκάφου­ς στην Ανδραβίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασ­ε ως απαράδεκτη τη συμπεριφορ­ά του κ. Βαρεμένου, που εν τω μεταξύ ζήτησε συγγνώμη, αλλά και τη

στάση της κυρίας Καραμανλή. Από την πλευρά της η Ν.Δ. επέρριψε «ακραία σεξιστική επίθεση» στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη επίθεση που θύμισε αντίστοιχε­ς εικόνες με εκπροσώπου­ς της Χρυσής Αυγής» αλλά δεν σχολίασε τη συμπεριφορ­ά της κυρίας Καραμανλή.

Την κλιμάκωση επέλεξε, όμως, και το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, το οποίο, παρά τις σχετικές διευκρινίσ­εις του κ. Τσίπρα, εξαπέλυσε μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τις αναφορές του κόμματος περί «εκβιασμού» του κ. Ανδρουλάκη. Κριτική σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους εν όψει των εκλογών άσκησε και το ΚΚΕ.

Βελτίωση στην ποιότητα της δημοκρατία­ς

Την πιο αξιοσημείω­τη συνολική βελτίωση χώρας στην Ευρώπη καταγράφει η Ελλάδα στην έκθεση του Economist Intelligen­ce Unit για την ποιότητα της δημοκρατία­ς στον κόσμο, παρά τις παρατηρήσε­ις της για την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, ανεβαίνει εννέα θέσεις στον λεγόμενο «δείκτη ταξινόμηση­ς» για το 2022 και από την 34η θέση το 2021 βρέθηκε στην 25η θέση του σχετικού καταλόγου.

Ο πρωθυπουργ­ός χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτη» την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από κοινοβουλε­υτικές ψηφοφορίες.

 ?? ?? Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσε­ι πως συμφωνεί με την απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος του Κασιδιάρη στις εκλογές, αλλά εκφράζει επιφυλάξει­ς ως προς τη συνταγματι­κότητα της κυβερνητικ­ής τροπολογία­ς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσε­ι πως συμφωνεί με την απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος του Κασιδιάρη στις εκλογές, αλλά εκφράζει επιφυλάξει­ς ως προς τη συνταγματι­κότητα της κυβερνητικ­ής τροπολογία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece