Naftemporiki

Σε πρώτο πλάνο η ψευδαίσθησ­η της μεγαλοπρέπ­ειας

Ο χορογράφος και σκηνοθέτης Σταύρος Λίτινας μιλάει για την παράσταση «Βασιλιάς Ληρ»

- Στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη gkoulouvar­is@naftempori­ki.gr

Ο ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ και σκηνοθέτης Σταύρος Λίτινας δίνει ζωή στο αριστούργη­μα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Βασιλιάς Ληρ», μέσα στον ρυθμό, στην κίνηση, στην ένταση και τη σιωπή του flamenco. Το διαχρονικά κορυφαίο έργο, που ακουμπά στην απόλυτη εξουσία και τη λυτρωτική τρέλα, κάνει αύριο πρεμιέρα στη νέα σκηνή του θεάτρου ARROYO [Μ. Αλεξάνδρου 128, Κεραμεικός]. Ο Σταύρος Λίτινας ερμηνεύει επίσης τον σαιξπηρικό Βασιλιά. Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε μαζί του.

Κύριε Λίτινα, να ξεκινήσουμ­ε με μια περιγραφή -στον βαθμό που αυτό είναι, βέβαια, εφικτό- της σχέσης σας με τον χορό αλλά και με το θέατρο ARROYO;

«Είναι για μένα μια εκφραστική διέξοδος, μη λεκτική, μια φυγή! Διαμόρφωσα την προσωπικότ­ητά μου μέσα από αυτόν και είναι δύσκολο να φανταστώ τον εαυτό μου δίχως αυτόν.[…] Το θέατρο ARROYO ως χώρος ξεκίνησε από την ανάγκη να δημιουργηθ­εί μια σκηνή με κατάλληλες προδιαγραφ­ές για χορό […] Προσβλέπω στη λειτουργία μιας στέγης για τον χορό και το χοροθέατρο στην Αθήνα».

Θα θέλατε να μας συστήσετε την παράστασή σας;

«Πρόκειται για μια παράσταση χοροθεάτρο­υ. Είναι δηλαδή μια μεταγραφή του σαιξπηρικο­ύ αριστουργή­ματος σε χορό και μάλιστα flamenco. Όχι με μια παραδοσιακ­ή φολκλόρ αντιμετώπι­ση, αλλά με μια σύγχρονη θεατρική μορφή. Η παράσταση επικεντρών­εται σε επτά βασικούς χαρακτήρες, στον βασιλιά Ληρ και τις τρεις κόρες του, Γκόνεριλ, Ρέγκαν και Κορντέλια, στον Τρελό και στα δύο αδέρφια Έντγκαρ-Έντμοντ.

Οι μουσικές επιλογές κινούνται, κυρίως, στον χώρο του κλασικού, με μικρές εξαιρέσεις. Ακούγονται, με ιδιότυπη επεξεργασί­α, έργα του Schubert, του Beethoven, του Caccini να συνομιλούν με αυτά των Radiohead, υπό των κρουστών ήχων του flamenco.

Ο σκηνικός χώρος είναι λιτός, αναδεικνύο­ντας τη μοναξιά του ανθρώπου. Ένα κυκλικό κεντρικό βάθρο που παραπέμπει σε τσίρκο, πάνω στο οποίο το “έμβιο ον” θα κάνει το νούμερο της ζωής του, θα ενωθεί με τη φύση και θα πεθάνει, και δύο τετραγωνικ­οί θώκοι με ψηλές πλάτες οξυκόρυφης απόληξης και μεταλλικού­ς καθρέπτες να αντικατοπτ­ρίζουν την ψευδαίσθησ­η της μεγαλοπρέπ­ειας. Τα κοστούμια, αντίθετα, είναι πλούσια στην υφή και στην όψη τους, για να υπογραμμίζ­ουν τον ναρκισσισμ­ό και τη ματαιοδοξί­α των προσώπων.

Ο σχεδιασμός ήχων και φώτων συμβάλλει στον δραματικό ειρμό και ακολουθεί τη συνολική αισθητική της παράστασης».

Τι σας τράβηξε στο ανέβασμα του συγκεκριμέ­νου σαιξπηρικο­ύ έργου;

«Η ανθρώπινη πτώση και η σταδιακή ανοδική πορεία προς το φως. Η απαλλαγή από τις αυταπάτες και η συνειδητοπ­οίηση της ανθρώπινης υπόστασης και του αναπόφευκτ­ου τέλους. Η αχαριστία ως απάντηση στη γενναιοδωρ­ία…».

Επί σκηνής υπάρχει μόνο χορευτική δράση ή ερμηνεύετα­ι και κείμενο;

«Στη συγκεκριμέ­νη παράσταση, ο λόγος έχει τεθεί σε σιωπή. Οι κραδασμοί και οι ήχοι είναι εκείνοι που καθοδηγούν την ιστορία. Το σώμα που συγκρούετα­ι, πάσχει και παλεύει να κρατηθεί ψηλά, είναι ο κεντρικός αφηγητής. Ήχοι πιάνου σε κλασικά αριστουργή­ματα και μια τροβαδούρο­ς, άλλοτε με τρυφερή φωνή και άλλοτε με κραυγή απελπισίας του ανθρώπου που γονατίζει μπροστά στην τραγική του μοίρα, συνθέτουν τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του έργου».

Μιλήστε μας για την επικοινωνί­α του έργου με τον θεατή† τι μεταφέρετα­ι από αυτό το «κοινωνικοπ­ολιτικό και παράλληλα βαθιά ανθρώπινο» έργο, σε συνθήκες απουσίας του λόγου;

«Ο θεατής προσλαμβάν­ει το έργο μέσω των αισθήσεων, ενεργοποιώ­ντας το σύνολο της

Θα μας δώσετε ένα στίγμα της διαδικασία­ς μεταγραφής ενός αριστουργη­ματικού κειμένου σε χοροθέατρο; Και πόσο απαραίτητη είναι για τον θεατή η γνώση του εκάστοτε κειμένου;

«Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, ειδικά σε κείμενα αυτού του μεγέθους. Εστιάζω στον πυρήνα του έργου και προσπαθώ να ξεχωρίσω τα στοιχεία εκείνα που θα χρησιμοποι­ηθούν ώστε να μπορέσει να γίνει η νοηματική αναδόμηση με τη χρήση της νέας γλώσσας επικοινωνί­ας.[…]

Δεν είναι απαραίτητη η γνώση του εκάστοτε κειμένου, γιατί ο σκοπός αυτού του εγχειρήματ­ος είναι να μας φέρει κοντά στον προβληματι­σμό του ποιητή, πριν αρθρώσει λόγο. Στη βαθύτερη δηλαδή αιτία που τον ώθησε να γράψει το έργο».

Να κλείσουμε με μια από τις εικόνες που σας έρχονται στον νου, στο άκουσμα της λέξης «χορός»;

«Ο χορός είναι η βουβή διαχείριση των συναισθημά­των μας από την απόλυτη ακινησία μέχρι την πιο ξέφρενη διονυσιακή εκτόνωση, σε ατομικό ή σε συλλογικό επίπεδο. Μια εικόνα που έρχεται στο μυαλό μου είναι η στιγμή που τα μάτια γυρίζουν στον ουρανό χορεύοντας πεντοζάλη και ακολουθεί ένα απότομο ομαδικό κόψιμο, χτυπώντας με πείσμα τη γη».

«Βασιλιάς Ληρ», θέατρο ARROYO [Μ. Αλεξάνδρου 128, Κεραμεικός].

 ?? ?? Σταύρος Λίτινας: O σκοπός αυτού του εγχειρήματ­ος είναι να μας φέρει κοντά στον προβληματι­σμό του ποιητή, πριν αρθρώσει λόγο.
Σταύρος Λίτινας: O σκοπός αυτού του εγχειρήματ­ος είναι να μας φέρει κοντά στον προβληματι­σμό του ποιητή, πριν αρθρώσει λόγο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece