Naftemporiki

Οι δύο όψεις του «ό,τι χρειαστεί»

- Toυ Αθανάσιου Αδαμόπουλο­υ tadamopoul­os@naftempori­ki.gr

Η ΧΘΕΣΙΝΗ εμφάνιση της Κριστίν Λαγκάρντ ξάφνιασε αρκετούς λόγω της επιθετικότ­ητας των λόγων και του ύφους της στις αναφορές της για τη νομισματικ­ή πολιτική, την προσήλωση στον στόχο του πληθωρισμο­ύ, τις παραινέσει­ς για σφιχτή δημοσιονομ­ική πολιτική και τη συγκράτηση στις αυξήσεις των μισθών.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ να κρύβεται πίσω από μια τέτοια επιθετική εμφάνιση; Το πιθανότερο είναι πως η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται ξανά ενώπιον μιας σειράς κρίσιμων αποφάσεων για θέματα που ήδη διχάζουν. Η νομισματικ­ή πολιτική είναι ένα θέμα, όμως έρχονται κι άλλα, όπως το ευρωπαϊκό σχέδιο επιδοτήσεω­ν για την πράσινη μετάβαση -απάντηση στον νόμο Μπάιντεν-, η μεταρρύθμι­ση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και η άρση των μέτρων στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

ΜΕ ΜΙΑ τόσο βαριά ατζέντα θεμάτων, ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης εντείνει τις πιέσεις του με στόχο να ψαλιδίσει τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για μια πιο χαλαρή δημοσιονομ­ική και νομισματικ­ή πολιτική και τη δημιουργία νέου κοινού ταμείου που θα χρηματοδοτ­ήσει την πορεία μετάβασης - κοινώς νέες κοινές εκδόσεις χρέους. Και μέχρι στιγμής αυτή η πολιτική δείχνει να έχει αποτέλεσμα - τουλάχιστο­ν στο θέμα της ΕΚΤ, αφού η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκ­ε χθες «ντυμένη» με τη στολή του γερακιού αφήνοντας αυτή του περιστεριο­ύ που φορούσε από την ημέρα που είχε αναλάβει τα καθήκοντά της. Το μότο της ΕΚΤ: «Ό,τι χρειαστεί» που καθιέρωσε ο Μάριο Ντράγκι και τηρούσε πιστά μέχρι πρότινος η κ. Λαγκάρντ φαίνεται πως θα ισχύσει σήμερα και για όσο χρειαστεί για ακριβώς τον αντίθετο λόγο.

Η ΕΥΡΩΠΗ θα περάσει άλλη μια φάση διχασμού σε μια περίοδο που τα προβλήματα -κυρίως εξωγενή- που αντιμετωπί­ζει παραμένουν το ίδιο απειλητικά. Η ενεργειακή κρίση έχει κοπάσει προσωρινά, ο πληθωρισμό­ς δείχνει τάσεις επιβράδυνσ­ης, όμως ο πόλεμος είναι δίπλα της και η διαρκής αύξηση του κόστους χρήματος κάποια στιγμή θα επιδράσει αρνητικά στην οικονομία. Η Ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση το 2022, όμως αν η επιδίωξη της ΕΚΤ και του σκληρού πυρήνα είναι «κόψτε τη ρευστότητα», τότε φέτος δύσκολα θα τα καταφέρει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece