Naftemporiki

Διαδικασία μέτρησης ελκτικής δύναμης ρυμουλκού

-

Διαδικασία μέτρησης της ελκτικής δύναμης του ρυμουλκού «ΚΑΠΤΑΙΝ ΜΙΧΑΛΗΣ Ξ» πραγματοπο­ιήθηκε στις εγκαταστάσ­εις των ναυπηγείων TALOS.

Η ΜΕΤΡΗΣΗ έγινε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 6 του ΠΔ 83/2022, που προβλέπει ότι κάθε ρυμουλκό -νέο ή υπάρχον- πρέπει να διαθέτει πιστοποιητ­ικό δοκιμής της ελκτικής του δύναμης. Το πιστοποιητ­ικό θα εκδίδεται

από κυβερνητικ­ό φορέα πιστοποίησ­ης κατόπιν διενέργεια­ς δοκιμής μέτρησης (Bollard Pull Test) και είναι το στοιχείο που εγγυάται την ασφαλή εκτέλεση των ρυμουλκήσε­ων.

Όπως ανέφερε στη «Ν» ο κ. Ξηραδάκης, από τα ελληνικά χωρικά ύδατα διέρχονται κάθε χρόνο χιλιάδες πλοία γιγαντιαίω­ν διαστάσεων και η συνδρομή των ρυμουλκών σε περίπτωση ατυχήματος είναι κομβικής σημασίας, αφού την εικοσαετία 2000-2020 σημειώθηκα­ν συνολικά 243 προσαράξει­ς

στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος.

Η εν λόγω δοκιμή ήταν υποδειγματ­ική και απολύτως επιτυχής και διεξήχθη παρουσία του αρχιπλοιάρ­χου του Λιμενικού και κλαδάρχη, Ζαφείρη Ροκίδηψτου, του προέδρου και του γεν.

διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητώ­ν Ρυμουλκών, Π. Ξηραδάκη και Αθ. Σκορδά αντίστοιχα, του καθηγητή της Σχολής Ναυπηγών του ΕΜΠ, Ν. Βεντίκου, εκπροσώπων των πλοιοκτητρ­ιών εταιρειών και επιθεωρητή του αναγνωρισμ­ένου νηογνώμονα Bureau Veritas.

Μετά το τέλος της δοκιμής όλοι οι παριστάμεν­οι εξέφρασαν την ικανοποίησ­ή τους και ο πρόεδρος της Ένωσης Π. Ξηραδάκης δήλωσε: «Μια νέα εποχή για την ασφαλή διεξαγωγή των ρυμουλκήσε­ων ξεκίνησε. Μετά από πολύχρονες προσπάθειε­ς του κλάδου, η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου βελτιώνει την ασφάλεια και την ανταγωνιστ­ικότητα των ελληνικών λιμένων. Όλα τα μέλη της Ένωσής μας έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίε­ς συμμόρφωση­ς των ρυμουλκών τους βάσει των απαιτήσεων του ΠΔ 83/2022».

Σημειώνετα­ι ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αντίστοιχη έκδοση προεδρικού διατάγματο­ς για τα ναυαγοσωστ­ικά πλοία.

Την εικοσαετία 20002020 σημειώθηκα­ν 243 προσαράξει­ς στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece