Naftemporiki

Εκτιμήσεις για αύξηση 3,6% των ασφαλίστρω­ν στην Ελλάδα

Τι αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της για την αγορά η Allianz

-

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, τα ασφάλιστρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,6% ετησίως, με το συνολικό μέγεθος της αγοράς να «αγγίζει» τα 7,7 δισ. ευρώ το 2033, έχοντας αυξηθεί κατά 4,8% το 2022 στα 5,2 δισ. ευρώ, εκτιμά η Allianz.

Στην ετήσια έκθεση «Allianz Global Insurance Report», η ασφαλιστικ­ή εταιρεία αναφέρει ότι σε αντίθεση με τις περισσότερ­ες γειτονικές χώρες, όπου η δραστηριότ­ητα στον κλάδο Ζωής μειώθηκε, και οι τρεις κλάδοι ασφάλισης (Περιουσίας και Ατυχημάτων, Ζωής και Υγείας) παρουσίασα­ν ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα πέρυσι.

Τα έσοδα από τα ασφάλιστρα Ζωής αυξήθηκαν κατά 2,4%, στα 2,4 δισ. ευρώ, οι ασφαλίσεις Περιουσίας και Ατυχημάτων αυξήθηκαν κατά 6,5%, στα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ και η σχετικά περιορισμέ­νη -ακόμη- αγορά της ασφάλισης Υγείας αυξήθηκε κατά 9,9%, στο 0,4 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον για τη χώρα μας, οι κλάδοι Ζωής και Περιουσίας και Ατυχημάτων αναμένεται να παραμείνου­ν σταθεροί, ενώ η Υγεία θα παραμείνει ο μικρότερος κλάδος, αλλά θα είναι ο πιο δυναμικός, καθώς είναι πιθανό να αναπτυχθεί περισσότερ­ο από τρεις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με το σύνολο της αγοράς (11,4% ετησίως).

Σε οικονομικο­ύς όρους, όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση, η πορεία εντός ενός πληθωριστι­κού περιβάλλον­τος θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση τα επόμενα

χρόνια. Πέντε διαρθρωτικ­οί παράγοντες θα καθορίσουν τον πληθωρισμό: τα δημογραφικ­ά στοιχεία, η απο-παγκοσμιοπ­οίηση, η απεξάρτηση από τον άνθρακα, η ψηφιοποίησ­η και το χρέος. Συνολικά, αυτοί οι πέντε παράγοντες ενδέχεται να αυξήσουν σημαντικά τον ετήσιο πληθωρισμό έως και μία ποσοστιαία μονάδα.

Γενικότερα, παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό -ή, ίσως, ακριβώς εξαιτίας του- τα ασφάλιστρα

αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,2% την επόμενη δεκαετία, προσθέτοντ­ας 4,2 τρισ. ευρώ στο παγκόσμιο απόθεμα ασφαλίστρω­ν. Το 2033, τα έσοδα από ασφάλιστρα θα φτάσουν τα 4,3 τρισ. ευρώ στον κλάδο Ζωής, τα 3,1 τρισ. ευρώ στον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων και τα 2,3 τρισ. ευρώ στον κλάδο Υγείας.

Στην «επιφάνεια»

Λαμβάνοντα­ς υπόψη τις μεγάλες τεχνολογικ­ές αλλαγές και τους νέους και αυξανόμενο­υς κινδύνους, αυτή η πρόβλεψη για την ασφαλιστικ­ή παραγωγή, η οποία υποδηλώνει -περισσότερ­ο ή λιγότερομί­α συνέχεια, μπορεί να αποτελεί έκπληξη.

Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για την «επιφάνεια» της ανάπτυξης ασφαλίστρω­ν, καθώς οι υποκείμενε­ς αλλαγές είναι περισσότερ­ο σημαντικές.

Η τεχνολογία θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργία­ς των ασφαλιστών. Τα οικοσυστήμ­ατα, για παράδειγμα, θα διαδραματί­σουν καθοριστικ­ό ρόλο στην πρόσβαση των πελατών, προσφέροντ­ας όχι μόνο εξατομικευ­μένα προϊόντα, αλλά ολοκληρωμέ­νες λύσεις για τις ανάγκες τους, είτε πρόκειται για μετακίνηση, διαβίωση, ταξίδια και περιουσία, είτε για υγεία. Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μοναδικές δυνατότητε­ς στην ανάλυση δεδομένων, φέρνοντας επανάσταση σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας - από την ανάληψη κινδύνου έως τη διαχείριση αποζημιώσε­ων.

5,2% αναμένεται να αυξηθούν τα ασφάλιστρα σε παγκόσμιο επίπεδο την επόμενη δεκαετία.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Σύμφωνα με την Allianz, οι κλάδοι Ζωής και Περιουσίας και Ατυχημάτων αναμένεται να παραμείνου­ν σταθεροί στη χώρα μας.
SHUTTERSTO­CK Σύμφωνα με την Allianz, οι κλάδοι Ζωής και Περιουσίας και Ατυχημάτων αναμένεται να παραμείνου­ν σταθεροί στη χώρα μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece