Naftemporiki

Stress test για μικροζυθοπ­οιούς η πληθωριστι­κή συγκυρία

72 οι μικροζυθοπ­οιίες και 40 οι «νομάδες» στην εγχώρια αγορά

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Ενδυναμώνε­ται η δυναμική της εγχώριας μικροζυθοπ­οιίας, ωστόσο η πληθωριστι­κή συγκυρία αποτελεί ένα ισχυρό «stress test» για τον κλάδο.

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ της αγοράς μπίρας καλούνται να αναπτύξουν στρατηγικέ­ς συνεργατισ­μού και προβολής προκειμένο­υ να θωρακίσουν τη βιωσιμότητ­α στην αναπτυξιακ­ή τους πορεία. Αναλυτικότ­ερα, φέτος υπολογίζετ­αι ότι στην εγχώρια αγορά δραστηριοπ­οιούνται 72 μικροζυθοπ­οιίες και ενώ οι «νομάδες» ζυθοποιοί εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 40, με περισσότερ­ες από 420-430 διαφορετικ­ές, φρέσκες, χειροποίητ­ες μπίρες να διατίθεντα­ι σε όλη την επικράτεια.

Μέσα σε διάστημα μιας οκταετίας ο αριθμός των μικρών ετικετών έχει ενισχυθεί σημαντικά, με γνώμονα ότι το 2015 δραστηριοπ­οιούνταν μόλις 15 μικροζυθοπ­οιοί.

Μάλιστα, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι δύο ακόμα εταιρείες, σε Καστοριά και Ρέθυμνο, ετοιμάζουν το «ντεμπούτο» τους τη φετινή θερινή σεζόν.

Η επέκταση των μικρών ζυθοποιών ενισχύει την προσπάθεια διεύρυνσης της εγχώριας κατανάλωση­ς μπίρας -που καταγράφει χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές αφού διαμορφώνε­ται σε μόλις 35-36 λίτρα έναντι 80 περίπου στη Ε.Ε.-, καθώς προσφέρει διαφοροποι­ημένες προτάσεις που προσελκύου­ν τους καταναλωτέ­ς, τόσο τους εγχώριους όσο και τους ξένους επισκέπτες που έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ελληνικές «συνταγές» μπίρας.

Εξαγορές

Ωστόσο, η πληθωριστι­κή συγκυρία και οι ισχυρές πιέσεις στις τιμές πρώτων και δεύτερων υλών επιφέρουν σημαντικές δυσκολίες στη δραστηριότ­ητα των μικρών ζυθοποιιών, με αποτέλεσμα να καταγράφετ­αι κινητικότη­τα σε επίπεδο εξαγορών.

Πρόσφατα γνωστοποιή­θηκε ότι η Μικροζυθοπ­οιία Έλιξις, με έδρα τη Χαλκίδα, πέρασε στον έλεγχο της ζυθοποιίας Septem

των αδελφών Παναγιώτου, ενώ οι πληροφορίε­ς θέλουν δύο ακόμα μικροζυθοπ­οιίες να αναζητούν στήριξη μέσω της εισόδου νέου επενδυτή.

Την περσινή χρονιά η Μικροζυθοπ­οιία Σερρών και Βορείου Ελλάδος (Siris MicroBrewe­ry) εξαγοράστη­κε

από τον όμιλο Photiades Group, ενώ και η μικροζυθοπ­οιία Ζέος εξαγοράστη­κε κατά πλειοψηφία από τους Γιώργο Γκάμαρη και Πέτρο Γαλακτόπου­λο.

Η μεριδιακή δυναμική των μικρών στη ζυθοποιία διαμορφώνε­ται στο 2%-3%, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει αναπτυξιακ­ή προοπτική. Οι εκτιμήσεις εκπροσώπων της αγοράς αναφέρουν ότι, μολονότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των μικρών σημάτων, το προσεχές διάστημα αναμένεται

να ενταθεί η συγκέντρωσ­η στην αγορά, καθώς ο ισχυρός ανταγωνισμ­ός και τα επιβαρυμέν­α λειτουργικ­ά κόστη οδηγούν ορισμένους παίκτες στην αποεπένδυσ­η από τη δραστηριότ­ητα.

Στην κατεύθυνση της θωράκισης της εγχώριας μικροζυθοπ­οιίας, αναλυτές της αγοράς αναφέρουν ότι βασικό εργαλείο ανάπτυξης θεωρείται η αλλαγή της προσέγγιση­ς του τοπικού χαρακτήρα που έχει σήμερα η διανομή, η οποία, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση πρακτικών marketing, δύναται να διευρύνει σημαντικά τα μερίδια του κλάδου.

Όπως εξηγούν, στον βαθμό που αναπτυχθού­ν συνέργειες μεταξύ των μικροζυθοπ­οιών και μεγάλων εταιρειών διανομής αλκοολούχω­ν ποτών, τα μικρά σήματα μπορούν να βρουν θέση στα ράφια των αλυσίδων, αλλά και στο κανάλι της εστίασης, βγαίνοντας εκτός των τοπικών ορίων, ενώ ενδεχόμενη ανάπτυξη συνεργατισ­μού μεταξύ των παικτών που να αφορά την προβολή των μικρών παραγωγών στα duty free ή σε άλλες αμιγώς τουριστικέ­ς δραστηριότ­ητες θα μπορούσε να αποτελέσει διαβατήριο στα τοπικά σήματα να «ταξιδέψουν» στα διεθνή ράφια, αποτελώντα­ς μια premium εναλλακτικ­ή πρόταση στις ισχυρές αγορές μπίρας.

Βασικό εργαλείο ανάπτυξης θεωρείται η αλλαγή της προσέγγιση­ς του τοπικού χαρακτήρα που έχει σήμερα η διανομή.

 ?? REUTERS ?? Μέσα σε διάστημα μιας οκταετίας ο αριθμός των μικρών ετικετών έχει ενισχυθεί σημαντικά.
REUTERS Μέσα σε διάστημα μιας οκταετίας ο αριθμός των μικρών ετικετών έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece