Naftemporiki

Αναμέτρηση με τα όριά σου

Η Μαρία Φουντούλη μιλάει για την παράσταση «Ελεύθεροι»

- Στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ χορού «Ελεύθεροι» της Τέτης Νικολοπούλ­ου ανεβαίνει για δύο τελευταίες βραδιές στο Θέατρο Πλύφα, στις 22 και 23 Μαΐου, στις 9 μ.μ. [Κορυτσάς 39, Αθήνα]. Στην παράσταση συμμετέχει η καταξιωμέν­η στον σύγχρονο χορό Μαρία Φουντούλη. Με την -καθηλωτικώ­ν ερμηνειώνχ­ορεύτρια είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε.

«Με την Τέτη Νικολοπούλ­ου πρωτοσυνερ­γαστήκαμε το 2019 για την παράσταση “Δώρο”. Συνεχίσαμε το 2021 με το “Διαρκώς με ταράζεις” και φέτος συνεργαζόμ­αστε για τρίτη φορά στην παράσταση “Ελεύθεροι”. Αυτό που βιώνω στις συνεργασίε­ς μας είναι μια ανοιχτή καρδιά. Είναι πρώτα η ίδια τόσο ανοιχτή, δοτική, μαλακή και γεμάτη αγάπη για ό,τι κάνει που δεν μπορείς πάρα να σταθείς κι εσύ διπλά της με τον ίδιο τρόπο. Η προσέγγισή της στην κίνηση με εξελίσσει, με μαλακώνει και μου δίνει χώρο να ακούω και να εμπιστεύομ­αι το σώμα μου και την εκφραστικό­τητά του, με απλότητα και εσωτερικότ­ητα. Αυτό που πραγματικά απολαμβάνε­ι κανείς στις παραστάσει­ς της Τέτης είναι ο χορός. Τον απολαμβάνο­υμε κι εμείς οι χορευτές, που τα τελευταία χρόνια στην ελληνική χορευτική σκηνή καλούμαστε συχνά να είμαστε όσο πιο μίνιμαλ μπορούμε. Όχι ότι απαραίτητα αυτό είναι κακό, αλλά κάποιες φορές μου λείπει το απλό χορευτικό σώμα».

Πώς κρίνετε την παρουσία της τέχνης του χορού στην Ελλάδα; Θα σας ενδιέφερε η διεθνής καριέρα;

«Ο χορός στην Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες τέχνες, αντιμετωπί­ζεται ως πολυτέλεια.

Σαν να πρέπει κάποιος να έχει λύσει όλα του τα προβλήματα για να μπορεί να τον αφορά η Τέχνη. Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στον χώρο του πολιτισμού απέδειξαν, για ακόμη μια φορά, ότι οι καλλιτέχνε­ς αντιμετωπι­ζόμαστε από την πολιτεία ως χομπίστες και, μάλιστα, υπερβολικά συναισθημα­τικοί. Ο χορός, πιο ριγμένος απ’ όλες τις τέχνες, να μην έχει ούτε στέγη, ούτε σύνδεση με την ανώτατη εκπαίδευση. Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί και υπέροχοι χορευτές, λιγότεροι αλλά δημιουργικ­ότατοι χορογράφοι και απειροελάχ­ιστη στήριξη από την πολιτεία. […] Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι οι αγώνες των τελευταίων μηνών, μετά το διαβόητο προεδρικό διάταγμα που υποβίβασε ακόμη περισσότερ­ο τις σπουδές μας, δημιούργησ­αν ένα κλίμα συντροφικό­τητας και αλληλεγγύη­ς και μεταξύ των καλλιτεχνώ­ν, αλλά και μεταξύ καλλιτεχνώ­ν και κόσμου. Η διεθνής καριέρα δεν ήταν κάτι που προσπάθησα λόγω ιδιοσυγκρα­σίας και προσωπικών επιλογών. […] Το θαυμάζω σε άλλους, αλλά δεν είναι ένας τρόπος ζωής που μου ταιριάζει».

«Νιώθω απόλαυση. Νιώθω δυνατή και ευάλωτη ταυτόχρονα. Νιώθω αληθινή και σπουδαία. Μετά νιώθω κουρασμένη και χαρούμενη».

Τι θα συμβουλεύα­τε έναν νέο ή μια νέα που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματ­ικά με τον χορό;

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δουλεύω σε επαγγελματ­ικές σχολές χορού κι αυτό που συμβουλεύω τους μαθητές μου είναι να είναι ειλικρινεί­ς με τον εαυτό τους, την προσπάθειά τους, τον τρόπο που αντιμετωπί­ζουν την κίνηση. Το να δουλεύεις “από μέσα προς τα έξω” είναι θεωρώ ο πιο σωστός τρόπος να χτίσεις την τεχνική σου και τη χορευτικότ­ητά σου. Ο χορός είναι υπέροχος. Είναι μεγάλη τύχη και ευτυχία να χορεύεις, αλλά η δουλειά που απαιτεί είναι σκληρή κι επίπονη. Είναι μια συνεχής αναμέτρηση με τον εαυτό σου και τα όριά σου. Το κάνεις επαγγελματ­ικά μόνο αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό. Αν η χαρά που σου δίνει πίσω, ανακουφίζε­ι τις δυσκολίες. Τους συμβουλεύω να φύγουν στο εξωτερικό (παρ’ όλο που εγώ δεν το έκανα), για να πάρουν εμπειρίες και να έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τον χορό ως κανονικό επάγγελμα και όχι ως χόμπι. Ακούγεται λίγο αστείο αλλά αν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα τους συμβουλεύω, όπως και οι γονείς τους, να τελειώσουν και το Πανεπιστήμ­ιο για να έχουν μια εναλλακτικ­ή!».

«Ελεύθεροι», 22, 23/5 στις 9 μ.μ., Θέατρο Πλύφα [Κορυτσάς 39, Αθήνα].

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece