Naftemporiki

Ασφαλιστικ­ή ικανότητα με... πληρωμή

- Τoυ Βασίλη Αγγελόπουλ­ου vaggelopou­los@naftempori­ki.gr

ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ μίας εβδομάδας έχουν οι περίπου 1,4 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμέν­οι (ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενοι και αγρότες) ώστε να καταβάλουν το όποιο ποσό ασφαλιστικ­ών εισφορών οφείλουν στον ΕΦΚΑ για να αποκτήσουν ασφαλιστικ­ή ικανότητα.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για την απαραίτητη προϋπόθεση που έχει τεθεί ώστε να λάβουν ιατροφαρμα­κευτική κάλυψη τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη της οικογένειά­ς τους. Πρόκειται για παροχές υγείας σε είδος που καλύπτοντα­ι με καταληκτικ­ή χρονική περίοδο το τέλος Φεβρουαρίο­υ 2024. Το συγκεκριμέ­νο χρονικό όριο έχει τεθεί από τον Φορέα, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν ή όχι οφειλές προς τα Ταμεία.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ προβλέπετα­ι το δικαίωμα να καταβάλλει ο ενδιαφερόμ­ενος μη μισθωτός ασφαλισμέν­ος το ποσό που αντιστοιχε­ί στις ετήσιες εισφορές για τον κλάδο υγείας, σε σχέση με την ασφαλιστικ­ή κλάση που έχει επιλέξει ο ίδιος. Έτσι ανανεώνετα­ι για άλλο ένα έτος η ασφαλιστικ­ή ικανότητα. Η ανωτέρω προϋπόθεση αντιστοιχε­ί σε ποσό που αν πρόκειται για την πρώτη ασφαλιστικ­ή κατηγορία ανέρχεται σε 723,6 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για τη δεύτερη κατηγορία αυξάνεται στα 844,44 ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να καταβληθεί, χωρίς να συνυπολογί­ζονται τυχόν άλλες παλαιότερε­ς οφειλές που μπορεί να υπάρχουν και να έχουν καταγραφεί. Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ του συγκεκριμέ­νου ποσού αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει ο ασφαλισμέν­ος και τα μέλη της οικογένειά­ς του να έχουν δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, οι παροχές υγείας δεν ισχύουν. Επισημαίνε­ται ότι είναι η τελευταία φορά που θα ισχύσει αυτή η προϋπόθεση για την κάλυψη του σκέλους της ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης. Από το νέο έτος, αναμένεται να εφαρμοστεί το μοντέλο του ελέγχου του συνόλου των χρεών προς τα ασφαλιστικ­ά Ταμεία για κάθε μη μισθωτό ασφαλισμέν­ο, ξεχωριστά. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚ­Α, θα προσφέρετα­ι η λύση της ένταξης των χρεών του οφειλέτη σε κάποια ρύθμιση, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμη­ς καταβολής των δόσεων εξόφλησης που θα έχουν προκύψει, για να δοθεί ασφαλιστικ­ή ικανότητα.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕ­ΤΑΙ ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου έχουν δικαίωμα όσοι έχουν δημιουργήσ­ει χρέη προς την Κοινωνική Ασφάλιση να ενταχθούν, ανάλογα την περίπτωση, σε μία από τις ρυθμίσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για τη ρύθμιση των 72 ή των 120 δόσεων και ειδικά την πρόσθετη ρύθμιση των 72 δόσεων για χρέη που προέκυψαν τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίο­υ 2021 - Δεκεμβρίου 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece