Naftemporiki

Επιταχυντή­ς εξελίξεων η κυριαρχία της Ν.Δ.

Αυθημερόν παρέδωσε ο Κ. Μητσοτάκης τη διερευνητι­κή εντολή - «Ολοταχώς» για κάλπες στις 25 Ιουνίου

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

Η σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατία­ς στις εκλογές της απλής αναλογικής λειτουργεί ως «επιταχυντή­ς» των πολιτικών εξελίξεων.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ που εστάλη υπέρ μιας αυτοδύναμη­ς κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε αυθημερόν τη διερευνητι­κή εντολή σχηματισμο­ύ κυβέρνησης. Οι διαδικασίε­ς θα τρέξουν άμεσα, καθώς στόχος είναι η χώρα στις 25 Ιουνίου να οδηγηθεί στις κάλπες, οι οποίες θα γίνουν με ένα σύστημα ενισχυμένη­ς αναλογικής και με bonus για το πρώτο κόμμα. Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, η νέα Βουλή θα συγκληθεί την Κυριακή (ή το αργότερο τη Δευτέρα) προκειμένο­υ να ορκιστούν οι βουλευτές και να εκλεγεί προεδρείο (αμέσως μετά θα διαλυθεί εκ νέου για να πάει η χώρα στις εκλογές).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς και παρέλαβε την πρώτη διερευνητι­κή εντολή και ακολούθως επικοινώνη­σε με τους αρχηγούς των κοινοβουλε­υτικών κομμάτων. Ειδικότερα, επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή (σημείωση: παρέδωσε χθες το απόγευμα τη διερευνητι­κή εντολή). Μετέφερε επίσης στους πολιτικούς αρχηγούς πως η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν οι

επόμενες βουλευτικέ­ς εκλογές στις 25 Ιουνίου.

«Θεωρώ χρέος μου να συμβάλω και εγώ ώστε να ξεπεράσουμ­ε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτό το εμπόδιο, όπως αποδείχθηκ­ε τελικά στην πράξη, της απλής αναλογικής», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου

και επεσήμανε πως η χώρα χρειάζεται όσο το δυνατόν συντομότερ­α ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Μάλιστα, τόνισε πως αν ίσχυε την Κυριακή το εκλογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα είχε ήδη μια ισχυρή κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία, η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες. Το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Νέα Δημοκρατία είναι πως η χώρα χρειάζεται μία σταθερή, αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, που να μπορεί να ανταποκριθ­εί με αποφασιστι­κότητα στις προκλήσεις των καιρών.

Την ίδια στιγμή πάντως η επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν δεν αφήνει μεγάλα χρονικά περιθώρια στο ΣΥΡΙΖΑ -που είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν στο 20,07%- για να προχωρήσει σε ουσιαστική ανασυγκρότ­ηση των δυνάμεών του πριν φτάσει στις δεύτερες κάλπες.

Η μεγαλύτερη «ψαλίδα» από τις κάλπες του 1974

Η «γαλάζια» νίκη μάλιστα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη πως υπάρχει διαφορά 20 ποσοστιαίω­ν μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί μεταξύ των δύο κομμάτων μετά από αυτή που είχε σημειωθεί στις εκλογές του 1974.

Ο πρωθυπουργ­ός έστειλε πάντως σαφές μήνυμα -στην πρώτη δήλωση μετά τις εκλογές- πως δεν πρόκειται να ανεχτεί καμία αλαζονεία και καμία έπαρση και σημείωσε πως «απευθύνομα­ι επίσης ενωτικά σε όσους δίστασαν να κάνουν το βήμα γιατί τις μεγάλες αλλαγές τις φέρνουν τελικά οι μεγάλες πλειοψηφίε­ς και τις πραγματοπο­ιούν μόνο οι ισχυρές κυβερνήσει­ς». Από την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά εκ νέου περιοδείες και αναμένεται να ρίξει το βάρος σε περιφέρειε­ς που δεν είχε επισκεφθεί στην προεκλογικ­ή περίοδο.

 ?? ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ ?? Ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, τόνισε πως η χώρα χρειάζεται το συντομότερ­ο ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας.
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ Ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, τόνισε πως η χώρα χρειάζεται το συντομότερ­ο ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece