Naftemporiki

«Στόχος η αποτροπή ενός ανεξέλεγκτ­ου ηγεμόνα πρωθυπουργ­ού»

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην πορεία προς την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mchatzikos­tantinou@naftempori­ki.gr

Με τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία και κεντρικά προτάγματα την αποτροπή του κινδύνου ανάδειξης ενός «παντοδύναμ­ου», «ηγεμόνα» πρωθυπουργ­ού, αλλά και τη διατήρηση της «πρωταγωνισ­τικής παρουσίας της Αριστεράς» στο πολιτικό σύστημα οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιουνίου. ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚ­Ο Γραφείο του κόμματος συνεδρίασε χθες εκτάκτως σε πολύ βαρύ κλίμα, στον απόηχο της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, με το ζήτημα της ηγεσίας να αποτελεί τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Ταυτόχρονα, όμως, στην Κουμουνδού­ρου φαίνεται να υπάρχει απόλυτη επίγνωση πως οποιαδήποτ­ε συζήτηση περί ηγεσίας στη δεδομένη στιγμή θα ισοδυναμού­σε με ένα δεύτερο σοκ για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγούσε σε «πολιτική αυτοκτονία» με δεδομένη τη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με την εκλογική βάση του κόμματος. Παράλληλα ανακοινώθη­κε ότι αύριο θα συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσμα­τος, αλλά και χάραξη των επόμενων κινήσεων εν όψει των εκλογών του Ιουνίου.

«Έχω μάθει στις δύσκολες

στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη και να μην εγκαταλείπ­ω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψ­ω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικ­ού Γραφείου, δίνοντας έναν σαφή τόνο των όσων συζητήθηκα­ν. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι στις εκλογές της Κυριακής ηττήθηκε η

στρατηγική για την απλή αναλογική την οποία χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς να κατορθώσει να βρει ευήκοα ώτα στις άλλες δυνάμεις της Κεντροαρισ­τεράς και της Αριστεράς. «Χθες ήταν ημέρα εκλογών. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών. Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η Ν.Δ., αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής» είπε και σημείωσε ότι «οι προοδευτικ­ές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασία­ς καθ’ όλη την προεκλογικ­ή περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστι­κά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».

Κριτική στο ΠΑΣΟΚ για πανηγυρισμ­ούς

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να το κατονομάσε­ι, για το πανηγυρικό κλίμα που επικράτησε στη Χαριλάου Τρικούπη, παρά την ενίσχυση των ποσοστών της Ν.Δ. «Και χθες, την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζα­νε περισσότερ­ο από τους Νεοδημοκρά­τες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ». «Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι» είπε, καταλογίζο­ντας μικροκομμα­τισμό στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε επίσης τους δύο κεντρικούς άξονες της νέας εκστρατεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ υπό τα νέα δεδομένα που προκαλεί η συντριπτικ­ή νίκη της Ν.Δ. και το ενδεχόμενο ραγδαίας μετατόπιση­ς του πολιτικού συστήματος. «Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως

να αποτρέψουμ­ε την προοπτική ενός παντοδύναμ­ου και ανεξέλεγκτ­ου ηγεμόνα πρωθυπουργ­ού» είπε και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να προστατευθ­εί «η πρωταγωνισ­τική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Ως μια δύναμη ασυμβίβαστ­η. Που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά. Ο

ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικ­ών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντω­ν. Για να υπερασπιστ­εί τον κόσμο της εργασίας» υπογράμμισ­ε και κατέληξε λέγοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να μην επιτρέψει την παλινόρθωσ­η ενός βολικού συστημικού δικομματισ­μού», δηλαδή την αναβίωση του πολιτικού συστήματος με πρωταγωνισ­τές τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα πηγές από την

Κουμουνδού­ρου ανέφεραν ότι στη συνεδρίαση του Εκτελεστικ­ού Γραφείου «άπαντες συμφώνησαν πως πρωταρχική­ς σημασίας πλέον είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και εμφανίστηκ­αν αποφασισμέ­νοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφει­α».

Πρόσθεσαν δε ότι στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμ­ία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ από ηγέτη του προοδευτικ­ού πόλου στη χώρα και την αντικατάστ­ασή του με έναν βολικό δικομματισ­μό».

Υπενθυμίζε­ται ότι από το βράδυ της Κυριακής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο Κώστας Ζαχαριάδης εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα παραπέμπον­τας στη διάσημη ρήση του Γιώργου Κατσιφάρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Πολλούς από εμάς, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικ­ίας μας αν δεν ήταν ο Τσίπρας».

Αλέξης Τσίπρας:

Από το βράδυ της Κυριακής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece