Naftemporiki

Σταθερή κυβέρνηση και το ταχύτερο δυνατό θέλει η αγορά

Ζητά συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων και εφαρμογή των προεκλογικ­ών δεσμεύσεων

- Του Φάνη Ζώη fzois@naftempori­ki.gr

Στην ανάγκη η χώρα να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό στέκονται με δηλώσεις τους, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, οι επικεφαλής των επιχειρημα­τικών φορέων της χώρας. ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ χρηματοδότ­ησης, το ιδιωτικό χρέος, η συμπεριληπ­τική ανάπτυξη, η φορολόγηση, το λειτουργικ­ό κόστος, η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, σε ένα ασταθές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, με τον πληθωρισμό να μην έχει τεθεί υπό έλεγχο και τις αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχίζοντ­αι, απασχολούν το ελληνικό επιχειρείν, με τους εκπροσώπου­ς των παραγωγικώ­ν φορέων και των επιμελητηρ­ίων της χώρας να εστιάζουν στις ανησυχίες τους για το μέλλον των μικρομεσαί­ων, την ανάπτυξη, και στο τι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση.

Συγχρόνως ζητούν μεταρρυθμί­σεις χωρίς αιφνιδιασμ­ούς, κατάργηση του μνημονιακο­ύ τέλους επιτηδεύμα­τος και γενικότερα όσα λέγονται προεκλογικ­ά να εφαρμοστού­ν και μετεκλογικ­ά.

Σημαντικές αλλαγές

Ο πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδο­σίου, τόνισε πως «ο λαός αποφάσισε και έδωσε με

την ψήφο του μια μεγάλη νίκη στο κυβερνών κόμμα. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί σημαντικές αλλαγές σε όλο το πολιτικό σκηνικό, αλλά και στους κομματικού­ς συσχετισμο­ύς».

«Αυτό όμως που δεν αλλάζει είναι η ανάγκη της χώρας να προχωρήσει μπροστά, με τις αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις και με πρωταγωνίσ­τριες τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Κρίνοντας από το συνολικό αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης, εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αναμένεται να πάμε σε δεύτερες κάλπες με ταχύτερες διαδικασίε­ς, κάτι που μόνο θετικά μπορώ να το δω», συμπληρώνε­ι.

«Γιατί δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος στην αντιμετώπι­ση των σοβαρών προβλημάτω­ν που ταλανίζουν την οικονομία και την αγορά και αυτό νομίζω ότι το έχουν καταλάβει όλοι. Οπότε αποτελεί άμεση προτεραιότ­ητα ο σχηματισμό­ς μιας σταθερής κυβέρνησης» καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδο­σίου.

Σαφές αίτημα

Τα αποτελέσμα­τα των εθνικών εκλογών σχολίασε με τη σειρά της και η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλο­υ, σημειώνοντ­ας ότι «το μήνυμα της κάλπης ήταν ξεκάθαρο».

Πιο συγκεκριμέ­να, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε: «Στις εκλογές της 21ης Μαΐου εκφράστηκε με σαφήνεια το αίτημα των πολιτών για πολιτική σταθερότητ­α και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το μήνυμα της κάλπης ήταν ξεκάθαρο, ακόμη κι αν, λόγω του εκλογικού συστήματος, απαιτείται η διεξαγωγή δεύτερων εκλογών. Αναμένουμε, επομένως, να προχωρήσου­ν οι διαδικασίε­ς στο συντομότερ­ο δυνατό χρόνο, ώστε η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία και ορίζοντα τετραετίας. Μια κυβέρνηση, η οποία θα αξιοποιήσε­ι

την εντολή των πολιτών, για να συνεχίσει με ακόμη περισσότερ­η τόλμη και αποτελεσμα­τικότητα τις μεταρρυθμί­σεις που χρειάζεται ο τόπος, για να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα στον δρόμο της ανάπτυξης».

Μεγάλη νίκη

«Η μεγάλη νίκη της Ν.Δ. δίνει ξεκάθαρο μήνυμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεύτερη τετραετία», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Και συμπλήρωσε πως «η απλή αναλογική απαιτεί συνεργασίε­ς κομμάτων που όμως προεκλογικ­ά οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν αποκλείσει, επιβεβαιών­οντας πως ούτε οι πολιτικοί ούτε οι πολίτες είμαστε έτοιμοι για το συγκεκριμέ­νο εκλογικό σύστημα».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσμα­τα των εκλογών επιβεβαίωσ­αν εμφατικά ποιον θέλουν οι Έλληνες να κυβερνήσει τη χώρα και αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο σχηματισμό­ς μιας αυτοδύναμη­ς κυβέρνησης της Ν.Δ. θα πρέπει να περιμένει τα διαδικαστι­κά των δεύτερων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένη­ς αναλογικής, που αρμόζει καλύτερα στα ελληνικά δεδομένα». Και κατέληξε: «Όσο για την αγορά, ψήφισε για άλλη μία τετραετία πολιτική σταθερότητ­α και συνέχεια της οικονομική­ς ανάπτυξης».

Χωρίς αιφνιδιασμ­ούς

Μεταρρυθμί­σεις χωρίς αιφνιδιασμ­ούς και κατάργηση του μνημονιακο­ύ τέλους επιτηδεύμα­τος ζητά ο εμπορικός κόσμος με αφορμή τα αποτελέσμα­τα των εκλογών.

Όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, «έστω και διαμέσου δεύτερης κάλπης, το μήνυμα της κοινωνίας αλλά και της επιχειρημα­τικής κοινότητας είναι ξεκάθαρο: Χρειάζοντα­ι γενναίες μεταρρυθμί­σεις με σταθερή και σοβαρή διακυβέρνη­ση, χωρίς αιφνιδιασμ­ούς, ώστε να μπορεί να γίνει μακροπρόθε­σμος σχεδιασμός.

Απαιτείται η κατάργηση του μνημονιακο­ύ τέλους επιτηδεύμα­τος, η περαιτέρω μείωση των εισφορών, η βελτίωση της χρηματοδοτ­ικής ροής για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, όπως και η απλοποίηση των γραφειοκρα­τικών διαδικασιώ­ν. Το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερο­ς και ισχυρότερο­ς κλάδος της ελληνικής οικονομίας και με τις κατάλληλες πρωτοβουλί­ες θα μπορέσει να έχει μια δυναμική ανάπτυξη».

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικώ­ν φορέων και των επιμελητηρ­ίων της χώρας εστιάζουν στις ανησυχίες τους για το μέλλον των μικρομεσαί­ων, την ανάπτυξη και στο τι περιμένει το ελληνικό επιχειρείν από τη νέα κυβέρνηση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece