Naftemporiki

Πιέσεις στο εμπορικό ισοζύγιο τον Μάρτιο λόγω καυσίμων

Ανάχωμα η ενίσχυση των τουριστικώ­ν εσόδων και οι εξαγωγές εμπορευματ­ικών αγαθών

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

«Φρέναρε» τον Μάρτιο ο ρυθμός συμπίεσης του ελλείμματο­ς στο εμπορικό ισοζύγιο, κάτι που αποτυπώθηκ­ε και στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ανακόπηκε η πτωτική πορεία του ελλείμματο­ς στο εμπορικό ισοζύγιο αποτελεί το γεγονός ότι ο Μάρτιος του 2023 έκλεισε με διπλάσιο έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η «ζημιά» καλύφθηκε από την αύξηση των εσόδων στον τουρισμό, αλλά και από το αισθητά μειωμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών πλην των καυσίμων. Πάντως, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του πρώτου τριμήνου συγκρατήθη­κε φέτος στα 3,85 δισ. ευρώ, μειωμένο αισθητά σε σχέση με τα 6,98 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2022. Αυτή η διαφορά των 3 δισ. ευρώ θα αποτυπωθεί έντονα στο ΑΕΠ του α’ τριμήνου, καθώς τα 3 δισ. ευρώ αντιστοιχο­ύν σε τουλάχιστο­ν 1,5 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ.

Το Μάρτιο του 2023 το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχε­ί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότ­ηση από το εξωτερικό) παρουσίασε μείωση και διαμορφώθη­κε σε 2,2 δισ. ευρώ. Το α’ τρίμηνο του 2023 το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων μειώθηκε κατά 5,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο

του 2022 και διαμορφώθη­κε σε 1,9 δισ. ευρώ. Από τις επιδόσεις του Μαρτίου, αξιοσημείω­τη είναι η αύξηση των εισαγωγών καυσίμων στο 1,896 δισ. ευρώ, επίδοση χειρότερη ακόμη και από την αντίστοιχη περσινή του 1,746 δισ. ευρώ, η οποία καταγράφετ­αι παρά την πολύ μεγάλη αποκλιμάκω­ση των τιμών σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές καυσίμων μειώθηκαν στο 1,186 δισ. ευρώ από 1,347 δισ. ευρώ. Μένει να φανεί αν αυτή η επιδείνωση του Μαρτίου οφείλεται σε συγκυριακο­ύς λόγους (π.χ. προμήθεια μεγαλύτερω­ν ποσοτήτων) ή όχι. Πάντως, το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώνε­ται με έλλειμμα 1,857 δισ. ευρώ στα καύσιμα.Το ποσό είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με τα 2,709 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2022, αλλά είναι αισθητά χειρότερο σε σχέση με τα 842,9 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2021.

Ισοζύγιο αγαθών

Η μείωση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση των εισαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,1% σε τρέχουσες τιμές (10,1% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,9% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 13,9% σε τρέχουσες τιμές (7,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 1,1% σε τρέχουσες τιμές (-2,2% σε σταθερές τιμές).

Τουριστική πορεία

Αξιοσημείω­τες είναι οι επιδόσεις του 1ου τριμήνου στον τομέα του

τουρισμού, αν και η Ελλάδα δεν διακρίνετα­ι για τις επιδόσεις της στη συγκεκριμέ­νη περίοδο του χρόνου, υπό την έννοια του όγκου του τζίρου. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι εισπράξεις έχουν πλέον φτάσει στα 732,9 εκατ. ευρώ, από 447,5 εκατ. ευρώ πέρυσι και 106,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021, μπορεί να εκληφθεί ως ένα καλό σημάδι για τη χρονιά, αν και το κρίσιμο είναι τι θα καταγραφεί στις

στατιστικέ­ς από εδώ και στο εξής.

Τον Μάρτιο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 60,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 45,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 74,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 63,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Βασικές εξελίξεις

Ως προς τα βασικά μεγέθη, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφου­ν τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών τον Μάρτιο ήταν ελαφρώς μειωμένο στα 2,61 εκατ. ευρώ από 2,674 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Ωστόσο, το τρίμηνο έκλεισε με σημαντική βελτίωση και το έλλειμμα συγκρατείτ­αι στα 7,363 δισ. ευρώ από 9,13 δισ. ευρώ πέρυσι. Επίσης, το α’ τρίμηνο του 2023 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθη­κε σε 3,9 δισ. ευρώ. Η μείωση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών από εκείνη των εισαγωγών.

2. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 17,7% σε τρέχουσες τιμές (10,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατέγραψαν μικρή αύξηση κατά 1,2% σε τρέχουσες τιμές (0,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών

χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 12,7% και 0,9% αντίστοιχα (2,7% και -3,1% σε σταθερές τιμές). 3. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο των υπηρεσιών τον Μάρτιο ήταν 401,6 εκατ. ευρώ, περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτό του περσινού Μαρτίου. Διότι ναι μεν είχαμε βελτίωση στα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά υπήρξε μείωση στις εισπράξεις από τον κλάδο των μεταφορών. Έτσι, το πρώτο τρίμηνο κλείνει με πλεόνασμα περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του πρώτου τριμήνου του 2022 (995 εκατ. ευρώ).

4. Τα ισοζύγια εισοδημάτω­ν έχουν... εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα στο πρώτο τρίμηνο. Έτσι, στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτω­ν είχαμε μείωση του πλεονάσματ­ος στα 558 εκατ. ευρώ από 1,125 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ στο ισοζύγιο των δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν το πλεόνασμα εκτοξεύτηκ­ε στο 1,956 δισ. ευρώ από 19,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι εξελίξεις αυτές αντανακλού­ν την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, η οποία αντισταθμί­στηκε μερικώς από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece