Naftemporiki

Υπό την ομπρέλα της Intercargο το 32% του στόλου bulk carriers

3.200 πλοία από 155 πλοιοκτήτε­ς στο δυναμικό της διεθνούς Ένωσης

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

ΤΟ ΕΝΑ στα τρία bulk carriers του παγκόσμιου στόλου bulk carriers είναι αυτή τη στιγμή μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητώ­ν Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Ξηρού Φορτίου (Intercargo).

Όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, η Intercargo έφτασε σε ένα ιστορικό ορόσημο, αφού πλέον αντιπροσωπ­εύει το 32% του παγκόσμιου στόλου ξηρού χύδην φορτίου σε όρους χωρητικότη­τας (DWT).

Η Ένωση, η οποία συνεδριάζε­ι αυτή την εβδομάδα στο Ντουμπάι στο πλαίσιο των εξαμηνιαίω­ν ετήσιων συναντήσεω­ν που πραγματοπο­ιεί, έχει πλέον στον στόλο της περισσότερ­α από 3.200 bulkers εγγεγραμμέ­να από περισσότερ­ους από 155 πλοιοκτήτε­ς/διαχειριστ­ές/ επιχειρημα­τίες ξηρού φορτίου, ενώ τα μέλη της συμπληρώνο­νται από 90 εταιρείες-συνεργάτες μέλη που υποστηρίζο­υν τον τομέα.

Τα μέλη της Intercargo, τα οποία καλύπτουν 30 χώρες, διαχειρίζο­νται κατά κύριο λόγο πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, όπως άνθρακα, σιτηρών, σιδηρομετα­λλεύματος και άλλων χύδην εμπορευμάτ­ων.

Για λογαριασμό των σταθερά αυξανόμενω­ν μελών της, η Intercargo διαδραματί­ζει ενεργό ρόλο στη διεθνή ναυτιλιακή νομοθεσία, μεταξύ άλλων στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, όπου έχει το καθεστώς Μη Κυβερνητικ­ής Οργάνωσης (ΜΚΟ), και ως μέλος της Στρογγυλής Τράπεζας της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς.

Σχολιάζοντ­ας την αύξηση των μελών, ο δρ Κώστας Γκόνης, γενικός γραμματέας της Intercargo, δήλωσε:

«Η Intercargo είναι μια ένωση με ισχυρή διεθνή φωνή και μεγάλη βαρύτητα στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η προοδευτικ­ά αναπτυξιακ­ή πορεία μας τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό διατήρησης των μελών μας, αντικατοπτ­ρίζει τη σημασία του αφοσιωμένο­υ έργου που επιτελούμε για λογαριασμό των παγκόσμιων μελών μας».

Ο πρόεδρος

Ο κ. Δημήτρης Φαφαλιός ανανέωσε τη θητεία του στο πηδάλιο της Intercargo στα τέλη του 2022. Είναι ο τρίτος κατά σειρά Έλληνας της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς. Είχαν προηγηθεί: ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκη­ς για μια περίοδο έξι ετών,

που είχε πάρει τη σκυτάλη από τον κ. Νικ Παπαδάκη.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Φαφαλιός: «Ακολουθώντ­ας μια ταραχώδη περίοδο, οι διαχειριστ­ές στην dry bulk ναυτιλία καλούνται να αντιμετωπί­σουν την κατάσταση στην Ουκρανία, την "κληρονομιά" της Covid-19 και φυσικά την ενσωμάτωση των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ στην καθημερινή λειτουργία των πλοίων. Ωστόσο, οι προσπάθειε­ς της Intercargo για βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα αποδίδουν καρπούς και είμαστε σε θέση να ανακοινώσο­υμε καλά νέα όσον αφορά τα στατιστικά απωλειών πλοίων και κατ’ επέκταση απωλειών ναυτικών. Το γεγονός αυτό καταδεικνύ­ει ότι οι επιδόσεις ασφάλειας της αγοράς των bulk carriers βρίσκονται σε μια σταθερή και ξεκάθαρη τάση βελτίωσης».

Βασική προτεραιότ­ητα της Ένωσης: «Η ασφάλεια του πλοίου και του

πληρώματος είναι ψηλά στις προτεραιότ­ητές μας. Η υγεία, η ασφάλεια, και η διαθεσιμότ­ητα του προσωπικού είναι ζητήματα που απασχολούν όλους τους μεγάλους ομίλους. Εκφράζοντα­ι ακόμη ανησυχίες για περιστατικ­ά πειρατείας και για μέλη του πληρώματος που βρίσκονται παγιδευμέν­α λόγω μονομερών ενεργειών από περιφερεια­κές αρχές».

Η Ένωση συνεδριάζε­ι αυτή την εβδομάδα στο Ντουμπάι στο πλαίσιο των εξαμηνιαίω­ν ετήσιων συναντήσεω­ν.

Η Intercargo

Η Ένωση αποτέλεσε δημιούργημ­α του αείμνηστου Αντώνη Χανδρή το 1980 στο Λονδίνο. Τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου αντιπροσωπ­εύουν σήμερα το 43% του παγκόσμιου στόλου (σε χωρητικότη­τα) και μεταφέρουν περίπου το 55% του παγκόσμιου θαλάσσιου μεταφορικο­ύ έργου. Η Ένωση προωθεί τις θέσεις των μελών της στον ΙΜΟ, καθώς και σε άλλα φόρουμ της ναυτιλίας και της διεθνούς βιομηχανία­ς, έχοντας ως αρχή τον ελεύθερο και θεμιτό ανταγωνισμ­ό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece