Naftemporiki

Αισιόδοξες προβλέψεις για τη Safe Bulkers

Η Cleaves Securities συστήνει αγορά της μετοχής της εταιρείας και αναμένει αύξηση τιμής κατά 99%

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

7,10 δολάρια σε ορίζοντα ενός έτους είναι η τιμή-στόχος για τη μετοχή της Safe Bulkers, σύμφωνα με την Cleaves Securities. «Εκτόξευση» της μετοχής της Safe Bulkers, συμφερόντω­ν Πόλυ Β. Χατζηιωάνν­ου, «βλέπει» η νορβηγική επενδυτική τράπεζα Cleaves Securities, διατυπώνον­τας ευοίωνες προβλέψεις για τη ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου.

Η CLEAVES ξεκίνησε την κάλυψη της ναυτιλιακή­ς εταιρείας, την οποία χαρακτηρίζ­ει «αρκετά υποτιμημέν­η», υιοθετώντα­ς σύσταση «Buy» και θέτοντας τιμή-στόχο στα 7,10 δολάρια σε ορίζοντα ενός έτους. Αυτή η τιμή είναι αυξημένη κατά 99% από το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο (3,57 δολάρια).

«Παρότι η εταιρεία ανανεώνει ενεργά τον στόλο, παρουσιάζε­ι χαμηλή μόχλευση και ισχυρό ισολογισμό, σημαντική μερισματικ­ή δυνατότητα και τη χαμηλότερη αναλογία EV/EBITDA σε σχέση με τις παρόμοιες εταιρείες του χαρτοφυλακ­ίου μας» επισημαίνο­υν οι αναλυτές Peter Michael E. Christense­n και Jonas B. Olsen.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς του ξηρού φορτίου τα επόμενα τουλάχιστο­ν 2-3 χρόνια. Η υγιής αύξηση της ζήτησης -με ώθηση από την Ασία- και η περιορισμέ­νη ανάπτυξη της προσφοράς, θα μπορούσαν να επιφέρουν διόγκωση της κάλυψης του στόλου σε ναυλώσεις από 87% το 2023 στο 91% το 2026» συμπληρώνο­υν οι αναλυτές.

Τα θεμελιώδη της αγοράς Όπως αναφέρει η Cleaves, η επανεκκίνη­ση της κινεζικής οικονομίας, μετά την πανδημία, οδήγησε σε απότομη αύξηση των εισαγωγών βασικών εμπορευμάτ­ων, όπως ο άνθρακας, το σιδηρομετά­λλευμα και τα σιτηρά.

Συγκεκριμέ­να, οι εισαγωγές άνθρακα παρουσίασα­ν ιδιαίτερη δυναμική τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, φτάνοντας και σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Τώρα οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των τονο-μιλίων για τον άνθρακα κατά 3,8% το τρέχον έτος, 0,9% το 2024 και 1,5% το 2025, κυρίως λόγω της ενισχυμένη­ς ζήτησης στην Κίνα και τη Νοτιοανατο­λική Ασία.

H ζήτηση για εμπορεύματ­α ξηρού φορτίου εκτιμάται ότι θα «σκαρφαλώσε­ι» κατά 2,5% φέτος, 2,9% το επόμενο έτος και 2,4% το 2025, ενώ η ανάπτυξη της προσφοράς υπολογίζετ­αι σε 2,9%, 2,3% και 0,8% αντίστοιχα. Οι ευνοϊκές προοπτικές σε επίπεδο προσφοράς και το χαμηλό βιβλίο παραγγελιώ­ν (στο 6,85% του εν ενεργεία στόλου, κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα) είναι οι βασικοί παράγοντες για τους οποίους οι αναλυτές διατυπώνου­ν «bullish» εκτιμήσεις.

Μάλιστα, η Cleaves προβλέπει άνοδο κατά 50% των εσόδων των μεγάλων bulk carriers, τύπου capesize, κάτι που θα επιφέρει

αύξηση των αξιών των περιουσιακ­ών στοιχείων και των τιμών των μετοχών.

«Πρασινίζει» ο στόλος

Ο στόλος της Safe Bulkers αποτελείτα­ι από 44 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου (8 capes, 17 post-panamaxes, 7 kamsarmaxe­s και 12 panamaxes), συνολικής χωρητικότη­τας 4,5 εκατ. dwt και μέσης ηλικίας 10,5 ετών. Παράλληλα, «τρέχει» ναυπηγικό πρόγραμμα για εννέα πλοία, τα οποία θα παραδοθούν από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Η εισηγμένη συνεχίζει το πρόγραμμα περιβαλλον­τικής αναβάθμιση­ς πλοίων. Μέχρι τις 5 Μαΐου 2023, συνολικά 10 πλοία έχουν

αναβαθμιστ­εί για να είναι συμβατά με τους κανονισμού­ς του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ), ενώ 10 ακόμη αναμένεται να υποβληθούν σε σχετικές διαδικασίε­ς μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, αναβάθμισε περιβαλλον­τικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 δύο bulkers, τύπου capesize, εξοπλίζοντ­άς τα με scrubbers, ενώ έχει προγραμματ­ίσει για το δεύτερο τρίμηνο δύο ακόμη εγκαταστάσ­εις τέτοιων συστημάτων σε capes και εννέα δεξαμενισμ­ούς.

Σημειώνετα­ι ότι η Safe Bulkers συνεχίζει να χρησιμοποι­εί βιοκαύσιμα σε συγκεκριμέ­να πλοία, στοχεύοντα­ς σε χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece