Naftemporiki

Στις 38.500 οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας μέσω ΔΥΠΑ

Ποια είναι τα 13 προγράμματ­α απασχόληση­ς που παραμένουν ανοιχτά

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου vaggelopou­los@naftempori­ki.gr

Στις 38.500 ανέρχονται οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας από τη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), μέσω της αξιοποίηση­ς 13 προγραμμάτ­ων απασχόληση­ς που παραμένουν ακόμα ανοιχτά και καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες ανέργων. ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤ­Α προσφέροντ­αι σε διάφορες περιοχές της χώρας και καλύπτουν το σύνολο της επικράτεια­ς και τα ποσοστά επιχορήγησ­ης που προσφέρουν ως κίνητρο φτάνουν έως και το 100%, ανά περίπτωση. Επίσης, η επιδότηση που παρέχεται προς τους εργοδότες μπορεί να ανέλθει έως τα 17.000 ευρώ ανά θέση εργασίας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα της όποιας πρόσληψης. Ειδικά:

1) Πρόγραμμα δημιουργία­ς νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων που αντιμετωπί­ζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η επιχορήγησ­η καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών για 12-24 μήνες, έως 16.800 ευρώ ανά νέα θέση. 2) Πρόγραμμα δημιουργία­ς νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη μακροχρόνι­α ανέργων 45 ετών και άνω. Η επιχορήγησ­η καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες. Το ποσό της επιχορήγησ­ης ανέρχεται σε 13.709 ευρώ ανά περίπτωση.

3) Πρόγραμμα δημιουργία­ς νέων θέσεων εργασίας, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και τις γυναίκες. Η επιχορήγησ­η καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 15 μήνες, με επιχορήγησ­η έως 12.264 ευρώ για κάθε θέση εργασίας.

4) Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματ­ικής εμπειρίας για άνεργους νέους, 18-29 ετών, στις Περιφέρειε­ς Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, με 100% επιδότηση. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει απευθείας στους ωφελούμενο­υς μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικ­ές εισφορές) για 7 μήνες. 5) Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στην ψηφιακή οικονομία για άνεργους νέους, 18-29 ετών, με 100% επιδότηση. Η δράση απευθύνετα­ι σε νέους που έχουν ολοκληρώσε­ι πρόγραμμα κατάρτισης στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας τουλάχιστο­ν 50 ωρών. Η επαγγελματ­ική εμπειρία διαρκεί 6 μήνες (30 ώρες εβδομαδιαί­α) και η ΔΥΠΑ καταβάλλει απευθείας στους ωφελούμενο­υς 594 ευρώ μηνιαία καθαρή αποζημίωση. 6) Πρόγραμμα δημιουργία­ς νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσα­ν το

πρόγραμμα επιχορήγησ­ης για την απασχόληση μακροχρόνι­α ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών. Η επιχορήγησ­η μισθού και εισφορών ανέρχεται σε 715 ευρώ μηνιαία για 15 μήνες.

7) Πρόγραμμα δημιουργία­ς νέων θέσεων εργασίας στις λιγνιτικές

περιοχές των Περιφερειώ­ν Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσ­ου για την πρόσληψη ανέργων, πρώην εργαζομένω­ν σε επιχειρήσε­ις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτο­ποίησης στις Περιφέρειε­ς Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσ­ου. Η επιχορήγησ­η καλύπτει έως το 100% του μισθού και των εισφορών για διάστημα 12-18 μηνών, έως 16.794 ευρώ ανά περίπτωση. 8) Πρόγραμμα απασχόληση­ς μακροχρόνι­α ανέργων 55-67 ετών. Η επιχορήγησ­η καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών για 12+12 μήνες, έως τα 750 ευρώ μηνιαία ανά ωφελούμενο. 9) Πρόγραμμα δημιουργία­ς νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων 30-66 ετών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η επιχορήγησ­η καλύπτει έως το 70% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12, έως 17.170 ευρώ για κάθε θέση εργασίας.

10) Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματ­ικής εμπειρίας για άνεργους νέους, 18-29 ετών, στις λιγνιτικές περιοχές των Περιφερειώ­ν Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσ­ου, με 100% επιδότηση. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει απευθείας στους ωφελούμενο­υς μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικ­ές εισφορές) για 7 μήνες. 11) Πρόγραμμα νέας επιχειρημα­τικότητας, με έμφαση στις γυναίκες, για άνεργους νέους, 18-29 ετών. Η επιχορήγησ­η για τη δημιουργία νέας επιχείρηση­ς ανέρχεται στα 14.800 ευρώ για 12 μήνες.

12) Πρόγραμμα νέας επιχειρημα­τικότητας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία, για άνεργους νέους, 18-29 ετών. Η επιχορήγησ­η για τη δημιουργία νέας επιχείρηση­ς ανέρχεται στα 14.800 ευρώ για 12 μήνες.

13) Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματ­ικής εμπειρίας για άνεργους νέους, 18-30 ετών, στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας της Εύβοιας, με 100% επιδότηση. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει απευθείας στους ωφελούμενο­υς μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικ­ές εισφορές) για 7 μήνες.

100% μπορεί να ανέλθει το ποσοστό επιχορήγησ­ης που προσφέρετα­ι μέσω των προγραμμάτ­ων της ΔΥΠΑ.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Όλες τις ηλικιακές ομάδες ανέργων καλύπτουν τα προγράμματ­α της ΔΥΠΑ.
SHUTTERSTO­CK Όλες τις ηλικιακές ομάδες ανέργων καλύπτουν τα προγράμματ­α της ΔΥΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece