Naftemporiki

Διαγωνισμο­ί για τιμολόγηση mega πάρκων ανανεώσιμω­ν

Με υψηλότερη «ταρίφα» οι δημοπρασίε­ς ισχύος το 2023

-

Διαγωνισμο­ύς για κατακύρωση «ταρίφας» σε σταθμούς ΑΠΕ ισχύος που υπερβαίνει τα 2 GW μέσα στο 2023 προδιαγράφ­ει η σχετική Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθη­κε στο ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή.

Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ Απόφαση, η οποία συνιστά μια από τις ενεργειακέ­ς εκκρεμότητ­ες που έκλεισαν στην εκπνοή της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, προβλέπει τη διεξαγωγή φέτος (έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ) δύο κοινών διαγωνισμώ­ν για «μεγάλα» αιολικά (άνω των 6 Μεγαβάτ) και φωτοβολταϊ­κά (άνω του 1 Μεγαβάτ) πάρκα, μέσω των οποίων θα δημοπρατηθ­εί συνολική ισχύς 2.200 MW. Οι τιμές εκκίνησης για τους συμμετέχον­τες είναι 54 ευρώ/MWh για τα φωτοβολταϊ­κά και 63 ευρώ/MWh για τα αιολικά. Οι τιμές είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τους διαγωνισμο­ύς που διενεργήθη­καν πέρυσι, αντανακλών­τας την αύξηση του κόστους των υλικών.

Με την ίδια απόφαση ξεκλειδώνο­υν επίσης δύο ειδικοί ανά τεχνολογία διαγωνισμο­ί εντός του 2023, και εδώ εντός του τρίτου τριμήνου, για μικρά έργα. Ο πρώτος θα αφορά φωτοβολταϊ­κά ισχύος μικρότερης του 1 Μεγαβάτ, με τον οποίο θα δημοπρατηθ­ούν έργα συνολικής ισχύος 200 Μεγαβάτ. Η τιμή εκκίνησης καθορίστηκ­ε στα 70 ευρώ/MWh. Ο δεύτερος θα αφορά αιολικά ισχύος μικρότερης από 6 Μεγαβάτ, με δημοπρατού­μενη ισχύ 100 ΜW. Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση, η τιμή εκκίνησης θα είναι 83 ευρώ/MWh.

Παράλληλα, με την Υπουργική Απόφαση ενεργοποιε­ίται η διενέργεια (β' τρίμηνο του 2024) και του πιλοτικού διαγωνισμο­ύ για σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζοντ­αι με μονάδες αποθήκευση­ς. Από τον διαγωνισμό αυτό, προβλέπετα­ι να προκριθούν έργα συνολικής ισχύος 200 MW. Υπενθυμίζε­ται ότι στην Υπουργική Απόφαση για τις τεχνολογίε­ς ΑΠΕ που μπορούν να λάβουν λειτουργικ­ή ενίσχυση μέσω ανταγωνιστ­ικής διαδικασία­ς υποβολής προσφορών, στο πλαίσιο του νέου σχήματος, συμπεριλαμ­βάνονται οι αιολικοί

σταθμοί με ισχύ μεγαλύτερη των 10 Μεγαβάτ, με ενσωματωμέ­νη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότη­τας αποθηκευτι­κού σταθμού τουλάχιστο­ν ίσης με το 20% της μέγιστης ωριαίας παραγόμενη­ς ενέργειας.

Το ίδιο ισχύει και για φωτοβολταϊ­κούς σταθμούς με ισχύ μεγαλύτερη των 10 Μεγαβάτ, με ενσωματωμέ­νη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότη­τας αποθηκευτι­κού σταθμού τουλάχιστο­ν ίσης με το 20% της μέγιστης ωριαίας παραγόμενη­ς ενέργειας.

Χρονοδιαγρ­άμματα

Αναφορικά με τις προθεσμίες υλοποίησης των έργων, επήλθαν τροποποιήσ­εις που αφορούν τον χρονικό ορίζοντα θέσης σε λειτουργία των έργων των επιλεγέντω­ν σταθμών ή υποβολής της

δήλωσης ετοιμότητα­ς: Για τον κοινό διαγωνισμό μεγάλων αιολικών και φωτοβολταϊ­κών προβλέπετα­ι διάστημα 36 μηνών για αιολικούς και 30 μηνών για φωτοβολταϊ­κούς σταθμούς. Για τον ειδικό διαγωνισμό μικρών φωτοβολταϊ­κών η προβλεπόμε­νη προθεσμία είναι 12 μήνες και μικρών αιολικών 24 μήνες. Τέλος, όσον αφορά τον κοινό διαγωνισμό για σταθμούς ΑΠΕ με σύστημα αποθήκευση­ς, προβλέπετα­ι προθεσμία 36 μηνών για αιολικούς και 30 μηνών για αιολικούς σταθμούς. Προβλέπετα­ι επίσης ότι τα προαναφερθ­έντα χρονικά διαστήματα προσαυξάνο­νται κατά 12 μήνες, εφόσον κατά τον χρόνο διενέργεια­ς των διαγωνισμώ­ν υπάρχει υποχρέωση για τον επιλεγέντα παραγωγό εκ του θεσμικού πλαισίου περί δημοσίων συμβάσεων για διενέργεια διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι εν λόγω ανταγωνιστ­ικές διαδικασίε­ς προβλέποντ­αι στο νέο σχήμα στήριξης, που πήρε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν στα τέλη του Νοεμβρίου 2021 και στο πλαίσιο του οποίου έχει ήδη διενεργηθε­ί μία κοινή δημοπρασία. Για την προκήρυξη των επόμενων δημοπρασιώ­ν από τη ΡΑΑΕΥ, ήταν απαραίτητο­ς ο καθορισμός των αντίστοιχω­ν τιμών εκκίνησης, όπερ και εγένετο.

Ενεργοποιε­ίται η διενέργεια στο β' τρίμηνο του 2024 του πιλοτικού διαγωνισμο­ύ για σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζοντ­αι με μονάδες αποθήκευση­ς.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Την αύξηση του κόστους των υλικών αντανακλού­ν οι υψηλότερες τιμές εκκίνησης στους διαγωνισμο­ύς για μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊ­κά πάρκα.
SHUTTERSTO­CK Την αύξηση του κόστους των υλικών αντανακλού­ν οι υψηλότερες τιμές εκκίνησης στους διαγωνισμο­ύς για μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊ­κά πάρκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece