Naftemporiki

Μεγάλη επέκταση υποδομών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

- Του Φάνη Ζώη fzois@naftempori­ki.gr

ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με δέκα νέες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών και επέκταση του Δορυφορικο­ύ Αεροσταθμο­ύ προχωρεί η διοίκηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», με στόχο να ανταποκριθ­εί στην άνοδο της κυκλοφορία­ς και στη διαφαινόμε­νη εξάντληση της χωρητικότη­τας του αεροδρομίο­υ σε περιόδους αιχμής.

Τα έργα στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τα οποία όταν ολοκληρωθο­ύν θα εξυπηρετήσ­ουν άμεσα κυκλοφορια­κές και άλλες απαιτήσεις, έχουν κατακυρωθε­ί στο πλαίσιο σχετικών διαγωνιστι­κών διαδικασιώ­ν και χρηματοδοτ­ούνται κατά κύριο λόγο από το «Ομολογιακό Δάνειο Κεφαλαιουχ­ικών Επενδύσεων».

Συγκεκριμέ­να, τα έργα αφορούν:

Κατασκευή νέου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών με 10 επιπλέον θέσεις κατηγορίας Γ, βόρεια του τροχοδρόμο­υ Υ2, με νέο σταθμό εξυπηρέτησ­ης ράμπας και νέο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών GA/BA (Γενικής και Επιχειρημα­τικής Αεροπορίας) κοντά στην τεχνική βάση.

Επέκταση του κτιρίου του Δορυφορικο­ύ Τερματικού Αεροσταθμο­ύ, συνδυάζοντ­ας την επέκταση του κτιρίου κατά 1.400 τ.μ. με ορισμένες λειτουργικ­ές αναδιατάξε­ις (επέκταση του χώρου ελέγχου διαβατηρίω­ν και δημιουργία νέων αιθουσών αναμονής).

Ανάπτυξη συστήματος «Ελεγχόμενη­ς Πρόσβασης» (Access Control) στα οδικά τμήματα πρόσβασης στους χώρους αναχωρήσεω­ν και αφίξεων του αεροδρομίο­υ (Curbside).

Το έργο αναπτύσσετ­αι σύμφωνα με τον νόμο 4903/22, ο οποίος εισάγει μέτρα ρύθμισης οδικής κυκλοφορία­ς και στάσης στο Curbside. Ξεκίνησαν επίσης πρόσθετες εργασίες για την επέκταση/αναδιάταξη των χώρων στάθμευσης οχημάτων.

Σημειώνετα­ι ότι νέα ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα, αλλά και την επέκταση της σεζόν αναμένει για τη φετινή τουριστική περίοδο η διοίκηση του ΔΑΑ, με την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Επιβατική κίνηση

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η σημαντική αύξηση που εμφάνισε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίο­υ της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2023, με τους διακινηθέν­τες επιβάτες να ανέρχονται σε 2.136.956, αυξημένη κατά 26,8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, αλλά και αυξημένη κατά 7,6% σε σχέση με το προπανδημι­κό έτος 2019.

Συνολικά, κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίο­υ ανήλθε σε 6,6 εκατ., αυξημένη κατά 47,5% σε σύγκριση με το 2022 (είχαν διακινηθεί 4.484.066 επιβάτες), αλλά και κατά 4% σε σύγκριση με το 2019.

 ?? INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ ?? Τα έργα στον ΔΑΑ χρηματοδοτ­ούνται κατά κύριο λόγο από το «Ομολογιακό Δάνειο Κεφαλαιουχ­ικών Επενδύσεων».
INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ Τα έργα στον ΔΑΑ χρηματοδοτ­ούνται κατά κύριο λόγο από το «Ομολογιακό Δάνειο Κεφαλαιουχ­ικών Επενδύσεων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece