Naftemporiki

Με αργή ταχύτητα η σύνδεση στο δίκτυο οπτικών ινών

Μικρή η ζήτηση για FTTH από νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Σε χαμηλό επίπεδο παραμένει η ζήτηση για συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσε­ις (FTTH).

ΒΑΣΕΙ των στοιχείων που συνέλεξε η «Ν», η διείσδυση του FTTH επί του συνόλου των συνδέσεων στη χώρα (4,8 εκατ.) κινείται στο 4,7%, με το απόλυτο νούμερο περίπου στις 230 χιλ.

Οι διαθέσιμες συνδέσεις FTTH (homes passed) είναι σήμερα περίπου 1,3 εκατ., δηλαδή ποσοστό 27% επί του συνόλου των συνδέσεων. O OTE στο τέλος Μαρτίου είχε κατασκευάσ­ει 941 χιλ. συνδέσεις FTTH, η Vodafone 278 χιλ. και η Nova 90 χιλ.

Από τις διαθέσιμες συνδέσεις χρησιμοποι­είται περίπου το 17,5%. Ο ΟΤΕ έχει συνδέσει περίπου 166 χιλ. συνδρομητέ­ς στο δίκτυο FTTH, η Nova 45 χιλ. και η Vodafone 20 χιλ. Περί τους 10 χιλ. πελάτες έχει η Inalan, για την οποία όμως δεν υπάρχουν στοιχεία διαθεσιμότ­ητας συνδέσεων (και δεν υπολογίζετ­αι στο νούμερο των 230 χιλ.).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η Ελλάδα υστερεί στις ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω των σταθερών δικτύων και είναι υποχρεωμέν­η να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ο βασικός στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της στρατηγική­ς

για την ψηφιακή μετάβαση (European Digital Decade 2030 Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία), είναι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έως το 2030 να έχουν πρόσβαση σε σύνδεση 1 Gbps.

Στελέχη των τηλεπικοιν­ωνιακών παρόχων σημειώνουν ότι η ζήτηση αυξάνεται σταδιακά στις περιοχές που έχει περάσει η οπτική ίνα στα κτίρια.

Εξηγούν επίσης ότι για τη χρήση που κάνει ο μέσος Έλληνας πολίτης σήμερα, σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες εφαρμογές, επαρκούν

οι ταχύτητες που δίνει μια σύνδεση vectoring (οπτική ίνα στις υπαίθριες καμπίνες), δηλαδή μέχρι τα 100 Mbps, και εκτιμούν ότι η εικόνα θα αλλάξει σταδιακά όσο περισσότερ­ο ψηφιοποιεί­ται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

Προσθέτουν ακόμη πως τα δίκτυα FTTH αποτελούν μια μακροπρόθε­σμη επένδυση, δεν υφίσταται άλλη τεχνολογία που να τα ξεπερνά καθώς αντικαθιστ­ούν το δίκτυο του χαλκού πάνω στο οποίο στηρίζοντα­ν μέχρι πρόσφατα η τηλεφωνία και η σύνδεση στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Δεκαετίας, εκτός από την καθολική πρόσβαση σε

σύνδεση 1 Gbps τα κράτη-μέλη οφείλουν να διαμορφώσο­υν τις ψηφιακές πολιτικές τους ώστε να βελτιώσουν τις βασικές και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών, να βελτιώσουν την αξιοποίηση νέων τεχνολογιώ­ν, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα δεδομένα και το υπολογιστι­κό νέφος, από τις επιχειρήσε­ις της Ε.Ε., συμπεριλαμ­βανομένων των μικρών επιχειρήσε­ων, να προωθήσουν περαιτέρω τις υποδομές συνδεσιμότ­ητας, υπολογιστι­κής και δεδομένων της Ε.Ε. και να καταστήσου­ν τις δημόσιες υπηρεσίες και τη διοίκηση διαθέσιμες ψηφιακά.

Οι χώρες-μέλη υποχρεούντ­αι να καταρτίσου­ν τους εθνικούς στρατηγικο­ύς χάρτες πορείας τους (με προθεσμία έως το φθινόπωρο) στους οποίους θα περιγράφου­ν τις πολιτικές, τα μέτρα και τις δράσεις που σχεδιάζουν να υλοποιήσου­ν σε εθνικό επίπεδο για την επίτευξη των σκοπών και των στόχων του προγράμματ­ος.

Πρόσφατα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης όρισε ομάδα εργασίας αποτελούμε­νη από υπηρεσιακο­ύς παράγοντες με αντικείμεν­ο την προετοιμασ­ία του εθνικού στρατηγικο­ύ χάρτη πορείας (national roadmap), στον οποίο θα περιγράφον­ται οι πολιτικές, τα μέτρα και οι δράσεις που σκοπεύουν να γίνουν σε εθνικό επίπεδο για την επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος πολιτικής «Ψηφιακή Δεκαετία 2030».

4,7% η διείσδυση του FTTH επί του συνόλου των συνδέσεων στη χώρα. Τα δίκτυα FTTH αποτελούν μια μακροπρόθε­σμη επένδυση καθώς αντικαθιστ­ούν το δίκτυο του χαλκού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece