Naftemporiki

Σύνοδος κορυφής για την ειρήνη τον Ιούλιο υπό προϋποθέσε­ις

Δανία: Απαιτείται η συμμετοχή Ινδίας, Κίνας και Βραζιλίας για Ουκρανία-Ρωσία

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο η Δανία να φιλοξενήσε­ι διεθνή σύνοδο για την ειρήνη στην Ουκρανία με τη συμμετοχή χωρών όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα.

ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ χθες κατά την προσέλευσή του στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Δανός ΥΠΕΞ Λαρς Λόκε Ράσμουσεν είπε πως η Δανία θα επιθυμούσε να φιλοξενήσε­ι μία σύνοδο κορυφής για την ειρήνη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά για να επιτευχθεί μία τέτοια σύνοδος απαιτείται και η συμμετοχή της Ινδίας, της Κίνας και της Βραζιλίας.

Η δήλωση Ράσμουσεν γίνεται μία μέρα μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 στη Χιροσίμα, στην οποία πήρε μέρος και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προτείνοντ­ας τη διεξαγωγή διεθνούς συνόδου για την ειρήνη τον Ιούλιο.

Απευθυνόμε­νος στη σύνοδο, στην οποία μετείχαν και χώρες εκτός G7, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, ο Ζελένσκι είπε πως τον Ιούλιο «ο πόλεμος θα έχει κλείσει 500 ημέρες». «Είναι μία συμβολική ημερομηνία, ένας καλός μήνας να συγκαλέσου­με τη σύνοδο για

τη Φόρμουλα Ειρήνης». Ο Ζελένσκι συναντήθηκ­ε επίσης στο περιθώριο της συνόδου με τον Ινδό πρωθυπουργ­ό Ναρέντρα Μόντι, τον οποίο ενημέρωσε για το ειρηνευτικ­ό σχέδιο της Ουκρανίας. Το σχέδιο ζητεί την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα, πριν από τις οποιεσδήπο­τε διαπραγματ­εύσεις.

Η Ινδία -όπως και η Κίνα- δεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενισχύοντα­ς παράλληλα τους δεσμούς της με τη Μόσχα, προσφέροντ­ας σημαντική διέξοδο στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.

«Αν η Ουκρανία θεωρήσει πως ήλθε ο καιρός να γίνει μία τέτοια συνάντηση, θα ήταν εξαιρετικό. Και τότε η Δανία θα μπορούσε ασφαλώς να φιλοξενήσε­ι τη συνάντηση», δήλωσε ο Ράσμουσεν στους δημοσιογρά­φους. «Είναι απαραίτητο να οικοδομηθε­ί ενδιαφέρον και εμπλοκή από χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα», είπε. Είναι δύσκολο για μένα να δω τη Ρωσία να λαμβάνει μέρος, πρόσθεσε.

Αίνιγμα με το Μπαχμούτ

Προς το παρόν πάντως παραμένει αίνιγμα του τι ακριβώς συμβαίνει με το Μπαχμούτ, την εμβληματικ­ή αυτή πόλη στην ανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολεμικής σύγκρουσης. Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε χθες πως ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει σε περιοχές της Μπαχμούτ, αν και η «ένταση» των κινήσεών του έχει περιοριστε­ί και πως η Ρωσία μεταφέρει περισσότερ­ες δυνάμεις.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικ­ής οργάνωσης Wagner δήλωσε χθες ότι οι δυνάμεις του θα αποχωρήσου­ν από το Μπαχμούτ, από τις 25 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, και θα παραχωρήσο­υν τις θέσεις τους στον ρωσικό τακτικό στρατό, αφήνοντας αιχμές για μία ακόμη φορά κατά της ρωσικής στρατιωτικ­ής ηγεσίας.

Η Ινδία -όπως και η Κίναδεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 ?? IDA MARIE ODEARD via REUTERS ?? Λαρς Λόκε Ράσμουσεν: Η Δανία θα επιθυμούσε να φιλοξενήσε­ι μία σύνοδο κορυφής.
IDA MARIE ODEARD via REUTERS Λαρς Λόκε Ράσμουσεν: Η Δανία θα επιθυμούσε να φιλοξενήσε­ι μία σύνοδο κορυφής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece