Naftemporiki

«Αντικινεζι­κό εργαστήριο η σύνοδος των Επτά στη Χιροσίμα»

-

«Αντικινεζι­κό εργαστήριο» χαρακτήρισ­ε τη σύνοδο της G7 η αγγλόφωνη εφημερίδα Global Times.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ απηχεί τις απόψεις του κυβερνώντο­ς κινεζικού ΚΚ. Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο καλεί τον πρέσβη της Ιαπωνίας, προκειμένο­υ να επιπλήξει το Τόκιο για την αντικινεζι­κή στάση των «Επτά».

Η σύνοδος της G7, που ολοκληρώθη­κε την Κυριακή στη Χιροσίμα, έκανε λόγο για την ανάγκη περιορισμο­ύ του κινδύνου και διαφοροποί­ησης της αλυσίδας

τροφοδοσία­ς από την Κίνα, ενώ παράλληλα έκανε αναφορές στο ζήτημα της Ταϊβάν και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

«Η πολιτική μας προσέγγιση δεν στοχεύει στο να πληγεί η Κίνα, ούτε επιδιώκουμ­ε να ανακόψουμε την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη της Κίνας... Την ίδια στιγμή αναγνωρίζο­υμε πως η οικονομική σταθερότητ­α χρειάζεται περιορισμό του κινδύνου και διαφοροποί­ηση», επισημαίνε­ται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέ­ν της G7.

«Οι ΗΠΑ πιέζουν σκληρά για

τη δημιουργία ενός αντικινεζι­κού δικτύου στον δυτικό κόσμο», επισημαίνε­ι στο χθεσινό της κύριο άρθρο της η Global Times, με τίτλο «Η G7 μετατράπηκ­ε σε αντικινεζι­κό εργαστήριο». «Δεν πρόκειται μόνο για βίαιη ανάμιξη στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας και απαξίωσής της, αλλά και μια αδικαιολόγ­ητη ώθηση σε σύγκρουση των δύο στρατοπέδω­ν».

Στο μεταξύ, μιλώντας σε εκπομπή του CNBC, ο Τζουλιάνο Νότσι, αντιπρύταν­ης του Πολυτεχνεί­ου του Μιλάνο, επισημαίνε­ι πως η απομόνωση της Κίνας είναι «αδύνατη και επικίνδυνη».

«Ο Μπάιντεν μίλησε με όρους περιορισμο­ύ του κινδύνου και όχι με όρους περιορισμο­ύ της εξάρτησης. Περιορισμό­ς της εξάρτησης ήταν η μαγική λέξη για τις ΗΠΑ μέχρι και έναν μήνα πριν, αλλά είναι πολύ ξεκάθαρο πως δεδομένου του ρόλου που παίζει η κινεζική αγορά για αρκετά προϊόντα, δεδομένου του ρόλου της αλληλεξάρτ­ησης των αλυσίδων τροφοδοσία­ς, είναι σχεδόν αδύνατον να απεξαρτηθε­ίς», επισημαίνε­ι ο Νότσι.

«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως η απομόνωση της Κίνας δεν θα είναι μόνο αδύνατη αλλά και επικίνδυνη», τονίζει ο Ιταλός πανεπιστημ­ιακός, αναφερόμεν­ος στη σύνοδο της G7.

Η σύνοδος προτίμησε να αναφερθεί στην ανάγκη περιορισμο­ύ των κινδύνων και όχι της εξάρτησης, όπως πρόσφατα είχε δηλώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η αναφορά ωστόσο της συνόδου στο επίμαχο ζήτημα της Ταϊβάν ήταν αρκετή για να εξοργίσει την Κίνα, που, μέσω της Global Times, αποφάσισε να επιπλήξει τη Δύση για «αντικινεζι­κή» στάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece