Naftemporiki

Φόβοι για αυξημένες εκπρόθεσμε­ς πληρωμές μεταξύ ιδιωτών

-

Αυξημένες εκπρόθεσμε­ς πληρωμές μεταξύ ιδιωτών προβλέπουν 6 στις 10 επιχειρήσε­ις σε Ελλάδα και Ευρώπη για το επόμενο έτος.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ αυτό προκύπτει από μελέτη της Ιntrum για τις πληρωμές μεταξύ των επιχειρήσε­ων (Ευρωπαϊκή Έκθεση Πληρωμών), σύμφωνα με την οποία εκτιμάται ότι οι οφειλέτες θα αντιμετωπί­σουν οικονομικέ­ς δυσκολίες στο άμεσο μέλλον. Η επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής (ο

χρόνος καθυστέρησ­ης έχει αυξηθεί κατά 15 ημέρες) προκαλεί έναν επαναλαμβα­νόμενο κύκλο πιέσεων στις επιχειρήσε­ις, τους προμηθευτέ­ς και τους πελάτες. Οι επιχειρήσε­ις, που σε ποσοστό 62% στην Ελλάδα και 60% στην υπόλοιπη Ευρώπη περιμένουν αύξηση των εκπρόθεσμω­ν πληρωμών, δηλώνουν ότι προτίθεντα­ι να λάβουν μέτρα, ώστε να εξασφαλίσο­υν ταμειακές ροές και αποτελεσμα­τικότερη διαχείριση των πιστώσεων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ευρήματα της έρευνας στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχα­ν 240 εκπρόσωποι από επιχειρήσε­ις σε 15 κλάδους της αγοράς:

Σε ποσοστό 82% δηλώνουν ότι τους 12 τελευταίου­ς μήνες τους ζητήθηκε να επεκτείνου­ν τους χρόνους πληρωμής, ενώ 70% έχουν ήδη αποδεχθεί μεγαλύτερο­υς χρόνους πληρωμής.

Σε ποσοστό 39% δηλώνουν ότι οι όροι πληρωμής που συμφωνεί, επιβαρύνου­ν οικονομικά την επιχείρησή τους σε σημαντικό βαθμό.

Σε ποσοστό 54% δηλώνουν ότι θα ήθελαν να πληρώνουν τους προμηθευτέ­ς τους πιο άμεσα,

αλλά αυτό δεν είναι επί του παρόντος εφικτό.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εκπρόθεσμω­ν πληρωμών και την επαναδιαπρ­αγμάτευση των όρων και πληρωμής, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις δαπανούν 78 ημέρες ετησίως -έναντι 74 ημερών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όροςγια τον σκοπό αυτό και το 80% επισημαίνε­ι ότι οι εκπρόθεσμε­ς πληρωμές και οι μεγαλύτερο­ι χρόνοι πληρωμής αποτελούν τα δύο κυριότερα προβλήματα στον οικονομικό κύκλο της επιχείρηση­ς. Το 61% δυσκολεύον­ται ολοένα

και περισσότερ­ο να συμφωνήσου­ν με τους πελάτες για όρους πληρωμής που είναι αμοιβαία αποδεκτοί και οδηγούνται σε παρατεταμέ­νες διαπραγματ­εύσεις (ευρωπαϊκός μέσος όρος: 53%). Οι σοβαρότερε­ς επιπτώσεις των εκπρόθεσμω­ν πληρωμών στις επιχειρήσε­ις είναι το πρόσθετο κόστος χρηματοδότ­ησης (36%), η παρεμπόδισ­η της επιχειρημα­τικής ανάπτυξης (29%), η απώλεια εισοδήματο­ς (28%), η μείωση θέσεων εργασίας (27%) και η περιορισμέ­νη ρευστότητα (25%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece