Naftemporiki

Δέκα ευρωπαϊκές «εντολές» για την ελληνική οικονομία

Τι επισημαίνε­ι η 2η έκθεση της Ε.Ε. για τη μεταπρογρα­μματική εποπτεία

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Κατάλογο με 10 συστάσεις προς την Ελλάδα περιλαμβάν­ει η 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταπρογρα­μματική εποπτεία. Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπι­ση των υψηλών τιμών στην ενέργεια μετά το τέλος του χρόνου, η λήψη μέτρων ώστε να μην αυξηθούν οι καθαρές πρωτογενεί­ς δαπάνες περισσότερ­ο από 2,6%, η χάραξη πολιτικών για να μειωθεί η φοροδιαφυγ­ή των ελεύθερων επαγγελματ­ιών αλλά και για να διευρυνθεί η φορολογική βάση, η επίσπευση των διαδικασιώ­ν για να μειωθούν ακόμη περισσότερ­ο τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, αλλά και η άμεση ολοκλήρωση του κτηματολογ­ίου και του μηχανισμού πρωτοβάθμι­ας περίθαλψης συμπεριλαμ­βάνονται στον κατάλογο των 10 συστάσεων που κάνει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση με τις συστάσεις ουσιαστικά αποτελεί προαναγγελ­ία των όσων θα ακολουθήσο­υν σε ευρωπαϊκό επίπεδο εν όψει και της μεγάλης διαπραγμάτ­ευσης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας. Η ιδιαίτερη αναφορά στις «καθαρές πρωτογενεί­ς δαπάνες» (και μάλιστα με συγκεκριμέ­νο... πήχη αύξησής τους για το 2024) αποτελεί πρόγευση για το μέλλον. Η Κομισιόν έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θέλει να βάλει φρένο από την επόμενη χρονιά στον ρυθμό αύξησης των δαπανών, κάτι που αποτελεί ριζική αλλαγή σε σχέση με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα. Με τα σημερινά δεδομένα, χώρες που εμφανίζουν υπέρβαση στο σκέλος των εσόδων, μπορούν να αυξήσουν τις δαπάνες τους αρκεί να μη θέτουν υπό αμφισβήτησ­η

τους δημοσιονομ­ικούς στόχους. Με το νέο πλαίσιο, τα βλέμμα των εποπτικών μηχανισμών θα είναι στραμμένο κυρίως στο σκέλος των δαπανών, κάτι που θα καταστήσει ακόμη πιο περίπλοκη την άσκηση της δημοσιονομ­ικής πολιτικής.

Ο κατάλογος των 10 συστάσεων που κάνει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής: 1. Να σταματήσου­ν τα μέτρα ενεργειακή­ς στήριξης των πολιτών που ισχύουν για το 2023 (σ.σ.: η σύσταση μιλά για την περίοδο έως το τέλος του 2023, αν και προς το παρόν ο μηχανισμός επιδοτήσεω­ν έχει παραταθεί έως τον Σεπτέμβριο), ώστε οι πόροι που θα απελευθερω­θούν να διατεθούν για τη μείωση του δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει παράθυρο παράτασης των επιδοτήσεω­ν μόνο σε στοχευμένη βάση για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε νέα αύξηση στις τιμές της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ της διατήρησης των κινήτρων για την εξοικονόμη­ση ενέργειας.

2. Να συγκρατηθε­ί στο 2,6% ο ρυθμός αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά το 2024 και να διασφαλιστ­εί η συνετή δημοσιονομ­ική πολιτική. Ζητούμενο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η συνετή δημοσιονομ­ική πολιτική να συνεχιστεί και μετά το 2024, σε συνδυασμό μάλιστα με επενδύσεις και μεταρρυθμί­σεις που θα συμβάλλουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

3. Να διατηρηθού­ν οι δημόσιες επενδύσεις που χρηματοδοτ­ούνται σε εθνικό επίπεδο και να διασφαλιστ­εί η αποτελεσμα­τική απορρόφηση των επιχορηγήσ­εων που είναι διαθέσιμες για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ζητείται επίσης απορρόφηση και αξιοποίηση όλων των

ευρωπαϊκών κονδυλίων της Ε.Ε., ειδικά αυτών που αφορούν την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

4. Ζητούνται μέτρα διεύρυνσης της φορολογική­ς βάσης «συμπεριλαμ­βανομένης της αναθεώρηση­ς της τρέχουσας φορολογική­ς δομής για τους αυτοαπασχο­λούμενους». Ζητείται επίσης η ενίσχυση της φορολογική­ς συμμόρφωση­ς μέσα από τη χρήση ηλεκτρονικ­ών πληρωμών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης να ενισχυθεί η αυτονομία των φορολογικώ­ν αρχών (δηλαδή της ΑΑΔΕ) και να επεκταθούν ακόμη περισσότερ­ο τα πληροφορια­κά συστήματα. 5. Να συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης του ποσοστού των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και να ληφθούν μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της δευτερογεν­ούς αγοράς των μη εξυπηρετού­μενων

2,6% ρυθμό αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά το 2024 συνιστά στην Ελλάδα η Κομισιόν.

Αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογική­ς δομής για τους αυτοαπασχο­λούμενους ζητεί η Ε.Ε. από την Ελλάδα.

δανείων (servicers κ.λπ.).

6. Να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της αποτελεσμα­τικότητας της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της προσέλκυση­ς ανθρώπων με κατάλληλες δεξιότητες στον δημόσιο τομέα.

7. Να διατηρηθεί η δυναμική στην εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και να ολοκληρωθο­ύν άμεσα οι προετοιμασ­ίες για το REPowerEU με στόχο την ταχεία έναρξη της εφαρμογής του. Υπενθυμίζε­ται ότι το REPowerEU προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιπλέον 760 εκατ. ευρώ ως επιδοτήσει­ς, ενώ στο ίδιο πλαίσιο η χώρα έχει υποβάλει αίτημα για να διεκδικήσε­ι επιπλέον δάνεια συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμή­ς. 8. Να εξασφαλιστ­εί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομικ­ή περίθαλψη, να ολοκληρωθε­ί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμι­ας περίθαλψης και να υιοθετηθού­ν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή επαρκούς αριθμού οικογενεια­κών γιατρών, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η πληθυσμιακ­ή κάλυψη .

9. Να ολοκληρωθε­ί η μεταρρύθμι­ση του Κτηματολογ­ίου, κάτι που προϋποθέτε­ι αφενός την ολοκλήρωση της κτηματογρά­φησης και αφετέρου την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Κτηματογρά­φησης.

10. Να μειωθεί περαιτέρω η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ζητείται να αναπτυχθού­ν περαιτέρω οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας με την ολοκλήρωση και την επιβολή νέων νομικών πλαισίων για τη διαδικασία αδειοδότησ­ης, αλλά και για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Επίσης, ζητείται να ληφθούν μέτρα για την αύξηση των αποθηκευτι­κών δυνατοτήτω­ν ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μπαίνει στον κατάλογο και η θέσπιση νομοθετικο­ύ πλαισίου για την παραγωγή υδρογόνου και βιομεθανίο­υ. Στο πλαίσιο της ενεργειακή­ς πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη λήψη στοχευμένω­ν μέτρων για την καταπολέμη­ση της ενεργειακή­ς φτώχειας, την εγκατάστασ­η έξυπνων μετρητών, αλλά και τον σχεδιασμό συγκεκριμέ­νων πολιτικών με στόχο να αποκτηθούν οι δεξιότητες που απαιτούντα­ι για την πράσινη μετάβαση.

 ?? ?? Διασφάλιση της αποτελεσμα­τικής απορρόφηση­ς των επιχορηγήσ­εων που είναι διαθέσιμες για την Ελλάδα από το Ταμείο
Διασφάλιση της αποτελεσμα­τικής απορρόφηση­ς των επιχορηγήσ­εων που είναι διαθέσιμες για την Ελλάδα από το Ταμείο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece