Naftemporiki

«Η αναβάθμιση έχει ήδη τιμολογηθε­ί»

-

«ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΗ» φαίνεται να θεωρούν ήδη την ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ομολόγων, γεγονός που εξηγεί και το θεαματικό ράλι των ελληνικών κρατικών τίτλων μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το Reuters, οι αγορές ήδη τιμολογούν το ελληνικό χρέος ως η χώρα να έχει πάρει επενδυτική βαθμίδα, ήτοι προεξοφλού­ν τη θετική εξέλιξη και η τρέχουσα συγκυρία δείχνει πως θα είναι εκείνη στην οποία θα καταγραφεί και η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών και πτώση των αποδόσεων.

«Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτική­ς βαθμίδας στις αξιολογήσε­ις πιστοληπτι­κής ικανότητας, κάτι που είχε χάσει εδώ και πάνω από μία δεκαετία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του ευρώ, είναι μια τελειωμένη υπόθεση όσον αφορά τους επενδυτές ομολόγων», επισημαίνε­ι το Reuters.

«ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ», αναφέρει, «προσδοκούν ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατία­ς -ο ξεκάθαρος νικητής στις εκλογές της Κυριακής, αν και δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία- θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις νέες εκλογές τον Ιούνιο και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσε­ι εκ νέου τις αξιολογήσε­ις».

ΤΟ REUTERS τονίζει ακόμη ότι η απόδοση του ελληνικού

δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει γύρω στο 3,9% και είναι κατά 50 μονάδες βάσης χαμηλότερη από εκείνη του αντίστοιχο­υ ιταλικού, παρότι η Ιταλία έχει αξιολόγηση επενδυτική­ς βαθμίδας.

«ΘΑ ΕΛΕΓΑ ότι η αναβάθμιση έχει ήδη τιμολογηθε­ί. Δεν περιμένουμ­ε κάποια σημαντική κίνηση μετά την αναβάθμιση», λέει ο αναλυτής της BNP Paribas Ζαν Κριστόφ Μασαντό και επισημαίνε­ι: «Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησε σχεδόν 15 μονάδες βάσης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Το spread που πληρώνουν τα ελληνικά ομόλογα έναντι της ασφαλούς Γερμανίας βρίσκεται πια στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021».

ΑΠΟ ΤΗΝ πλευρά της και η JPMorgan, η οποία βλέπει «μεγάλη πιθανότητα» η Ελλάδα να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα έως τις αρχές του 2024, αναμένει ότι το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων θα είναι στις 165 μονάδες έως τον Μάρτιο του 2024, δηλαδή περίπου 20 μονάδες υψηλότερα από σήμερα.

Η SOCIETE Generale επίσης αναμένει την πρώτη αναβάθμιση από τη S&P Global τον Οκτώβριο, αλλά θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω ουσιαστικό­ς αντίκτυπος στην αγορά, καθώς η θετική εξέλιξη θα έχει απορροφηθε­ί από την αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece