Naftemporiki

Θετικά πρόσημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνταν χθες το απόγευμα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς, έπειτα από πολλές ημέρες, επικράτησε αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης και συμβιβαστι­κής συμφωνίας μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικ­άνων για την αύξηση του ορίου του αμερικανικ­ού χρέους. Τη θετική τάση της αγοράς ενίσχυσαν και τα αναθεωρημέ­να στοιχεία για την καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν καλύτερη εικόνα για τον Μάιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Σταθερή διατηρείτα­ι και η ώθηση από τον

τεχνολογικ­ό κλάδο, εν μέσω των αλλεπάλληλ­ων νέων εγχειρημάτ­ων στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Η μετοχή της Marvell Technology σημείωνε χθες το απόγευμα άνοδο 25%, καθώς ο κολοσσός των τσιπ ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνει τη ζήτηση ημιαγωγών και γίνεται βασικός αναπτυξιακ­ός πυλώνας για την εταιρεία. Ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν κατά 370 μονάδες ή 1,13% και είχε διαμορφωθε­ί στις 33.130 μονάδες, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 1,14%, στις 4.200 μονάδες, και τον Nasdaq να κερδίζει 1,58%, στις 12.900 μονάδες.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, με τον κλάδο της τεχνολογία­ς να κερδίζει 3% και με το κλίμα να επηρεάζετα­ι θετικά από την αμερικανικ­ή αγορά. Ώθηση έδωσαν και τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των πωλήσεων λιανικής στη Βρετανία. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,2% και έκλεισε στις 461,7 μονάδες. Ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτ­η είχε άνοδο 1,2%, στις 15.983 μονάδες, την ώρα που ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδιζε 1,24%, στις 7.319 μονάδες. Τέλος, π FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,74%, στις 7.627 μονάδες.

25% το άλμα που κατέγραφε η μετοχή της Marvell Technology στη Wall Street χθες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece