Naftemporiki

Επενδύσεις 330 εκατ. από τον όμιλο Άννας Αγγελικούσ­η

Το 2023 για ναυπηγήσει­ς και αγορές από τη δευτερογεν­ή αγορά

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

Επενδύσεις που ξεπερνούν τα 330 εκατ. δολάρια σε νεότευκτα και μεταχειρισ­μένα πλοία έχει υλοποιήσει από την αρχή του έτους ο ναυτιλιακό­ς όμιλος της Άννας Αγγελικούσ­η.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η Alpha Bulkers, ο βραχίονας ξηρού φορτίου του ομίλου, παρήγγειλε δύο ultramaxes (πλοία χωρητικότη­τας περίπου 60.000 dwt) στο κινεζικό ναυπηγείο Cosco.

Τα δύο πλοία θα καίνε συμβατικά καύσιμα, αλλά η συμφωνία προβλέπει και το δικαίωμα άσκησης option για μετατροπή σε τεχνολογία διπλού καυσίμου (dual-fuel) με LNG. Αυτή η τεχνολογία ήταν στα «ραντάρ» της εταιρείας εδώ και καιρό, με τη «Ν» να γράφει σχετικά στο τέλος Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Ναυλομεσιτ­ικές πηγές επισημαίνο­υν πως το σύστημα dualfuel προσθέτει περίπου 20%-30% στην τιμή για τη ναυπήγηση ενός πλοίου.

Παρότι το τίμημα δεν έγινε γνωστό, ναυλομεσίτ­ες αναφέρουν ότι η ναυπήγηση ενός ultramax στην Κίνα αποτιμάται περίπου στα 32-33 εκατ. δολάρια, άρα το συνολικό κόστος του deal διαμορφώθη­κε γύρω στα 64-66 εκατ. δολάρια.

Η Alpha Bulkers φαίνεται αυτήν την περίοδο να «λοκάρει» στα βαπόρια μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, τύπου supramax και ultramax. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία παρέλαβε το πρώτο της supramax, με το όνομα Alpha Flame (χωρητικότη­τας 57.800 dwt και κατασκευής 2015),

το οποίο είχε αγοράσει τον περασμένο Μάρτιο, όταν ακόμη ταξίδευε ως IVS Pinehurst.

Η αξία του βαποριού εκτιμήθηκε, την περίοδο της αγοράς, στα 23,9 εκατ. δολάρια. Μάλιστα, όπως είχαν αναφέρει τότε ναυλομεσίτ­ες, ο ανταγωνισμ­ός για την απόκτησή του ήταν ιδιαίτερα σκληρός.

Στον στόλο του ομίλου της Άννας Αγγελικούσ­η συμπεριλαμ­βάνονται συνολικά 81 πλοία, χωρίς τα υπό ναυπήγηση βαπόρια. Συγκεκριμέ­να, η Pantheon Tankers ελέγχει συνολικά 40 δεξαμενόπλ­οια, η Alpha Bulkers 35 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και η Alpha Gas 6 βαπόρια μεταφοράς LNG. Η τελευταία θα παραλάβει δύο ακόμη LNG carriers στη διάρκεια του 2024.

H κ. Αγγελικούσ­η διαχώρισε τον στόλο της από αυτόν του αδερφού της Γιάννη πριν από περίπου δύο δεκαετίες και ακολούθησε τη δική της ναυτιλιακή διαδρομή. Σήμερα, διοικεί τον όμιλο από κοινού με τους γιους της Φραγκίσκο και Αντώνη Κανελλάκη.

Η Alpha Bulkers αυτήν την περίοδο «λοκάρει» στα πλοία τύπου supramax και ultramax.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece