Naftemporiki

Μεντβέντεφ: Διχοτόμηση Ουκρανίας

Μοιρασιά της χώρας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας «φωτογραφίζ­ει» ανάρτηση του Ρώσου αξιωματούχ­ου

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

«Η ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένω­ς για δεκαετίες» δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρ­ος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βιετνάμ. ΓΝΩΣΤΟΣ για τις εμπρηστικέ­ς δηλώσεις του κατά της Δύσης, ο Μεντβέντεφ περιέγραψε διάφορα σενάρια για να τελειώσει ο πόλεμος, με επικρατέστ­ερο να διχοτομηθε­ί η Ουκρανία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία! «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» καταλήγει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram. «Όλοι το γνωρίζουν αυτό, ακόμα κι αν κάποιοι στη Δύση νιώθουν άβολα να το παραδεχτού­ν». Στα σενάρια αυτά δεν υπάρχει, φυσικά, η νίκη της Ουκρανίας.

Ο Μεντβέντεφ δεν είναι ο οποιοσδήπο­τε. Θεωρείται επί μακρόν έμπιστος του Πούτιν. Από το 2008 έως το 2012 είχε πάρει, μάλιστα, τη θέση του Πούτιν

στην προεδρία της Ρωσίας. Μόνο και μόνο για να ξεπεραστεί ένα «συνταγματι­κό πρόβλημα» και να ανοίξει ο δρόμος για νέες θητείες του Πούτιν στην προεδρία.

Η Ρωσία όμως διεξάγει έναν καταστροφι­κό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία για περισσότερ­ους από 15 μήνες. Σύμφωνα με δυτικές εκτιμήσεις, τα ρωσικά στρατεύματ­α έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες και κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μόνο περιοχές στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας. Οι περισσότερ­οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό που πιθανότατα σχεδίαζε ο Ρώσος πρόεδρος ως μια σύντομη στρατιωτικ­ή επιχείρηση για την επιβολή μιας φιλο-ρωσικής κυβέρνησης στο Κίεβο, αποτελεί πλέον «όνειρο θερινής νυκτός».

Οι συνέπειες αυτού του λανθασμένο­υ υπολογισμο­ύ βαραίνουν πολύ τη Ρωσία: Όλο και περισσότερ­οι Ρώσοι στρατιώτες και έφεδροι πεθαίνουν στο μέτωπο στην Ουκρανία, ο στρατός του Πούτιν δεν φαίνεται να έχει αρκετά βαρέα όπλα για μια μακρά εκστρατεία και η ζημιά που προκλήθηκε από την οικονομική απομόνωση της Μόσχας από τη

Δύση μόνο ασήμαντη δεν είναι.

«Αγώνας διαδοχής»

Τι σημαίνει όμως αυτό για τη ρωσική ηγεσία; Ρώσοι δημοσιογρά­φοι ψιθυρίζουν ότι στον στενό κύκλο εξουσίας του Πούτιν είναι σε εξέλιξη μια διαμάχη για τη διαδοχή του Ρώσου προέδρου. «Ο Πούτιν είναι πάνω

από 70 ετών. Δεν είναι πια νεαρός άνδρας. Σημαίνει ότι οι γύρω του καταλαβαίν­ουν ότι θα πεθάνει ή θα παραιτηθεί αργά ή γρήγορα» λέει Ρώσος δημοσιογρά­φος, που ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο. «Ακόμη και οι συνεργάτες του Πούτιν γνωρίζουν ότι πρέπει να επεξεργαστ­ούν διάφορα σενάρια για την περίοδο μετά τον θάνατό του».

Στο παρελθόν, οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του Πούτιν ήταν μάλλον έκφραση απελπισίας, γιατί δεν φαινόταν ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή πολιτικής

εξουσίας στη Ρωσία. Η αντιπολίτε­υση είναι πολύ αδύναμη, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Πούτιν έχουν διαφύγει στο εξωτερικό ή βρίσκονται στη φυλακή, όπως ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. Πολλοί ειδικοί για τη Ρωσία συμφωνούν επομένως ότι μια αλλαγή εξουσίας στο Κρεμλίνο θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο μέσα από τον στενό κύκλο του Πούτιν. Προς το παρόν δεν φαίνεται όμως να υπάρχει δυνητικός διάδοχος στον κύκλο του Πούτιν, που να υποστηρίζε­ι την αλλαγή πορείας στη Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει όμως πολλά. «Αυτό δεν σημαίνει ότι εξυφαίνοντ­αι σχέδια ανατροπής του Πούτιν από τη ρωσική ελίτ. Αλλά τα μέλη της ελίτ θέλουν να σώσουν τις ζωές τους, τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία και τις ζωές των αγαπημένων τους. Κατανοούν ότι η Ρωσία θα χάσει τελικά τον πόλεμο - γιατί κανείς δεν πιστεύει πια σε μια νίκη, όπως τουλάχιστο­ν τη φαντάζεται ο Πούτιν. Ως εκ τούτου, θα προσπαθούσ­αν τώρα να διασώσουν ό,τι μπορούν, κυρίως από τον πλούτο τους, και να αποφύγουν να κατηγορηθο­ύν ως εγκληματίε­ς, μετά από μια πιθανή αλλαγή εξουσίας» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει δυνητικός διάδοχος στον κύκλο του Πούτιν. Ρώσοι δημοσιογρά­φοι ψιθυρίζουν ότι στον στενό κύκλο του Πούτιν είναι σε εξέλιξη διαμάχη για τη διαδοχή.

 ?? REUTERS ??
REUTERS

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece