Naftemporiki

Παρατάσεις οι… παρατάσεις

- Του Πάνου Φ. Κακούρη pkakouris@naftempori­ki.gr

ΟΤΑΝ 400.000 μη μισθωτοί ασφαλισμέν­οι του ΕΦΚΑ κινδυνεύου­ν να χάσουν την ιατροφαρμα­κευτική τους περίθαλψη την 1η Μαρτίου λόγω ληξιπρόθεσ­μων χρεών προς τον ΕΦΚΑ, είναι μια εξέλιξη που ξεφεύγει από την αποκαλούμε­νη «κανονικότη­τα».

ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ εξηγεί και την αδιάκοπη άνοδο των ασφαλιστικ­ών χρεών, τα οποία έχουν υπερβεί τα 47 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για έναν τεράστιο αριθμό πολιτών, οι οποίοι έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, δεν μπορούν να τα ρυθμίσουν γιατί οι δόσεις είναι μέχρι 24 και τα μηνιαία ποσά είναι εκτός των δυνατοτήτω­ν τους, ενώ δεν μπορούν να πληρώνουν έγκαιρα και τις τρέχουσες εισφορές τους.

ΣΥΝΕΠΕΙΑ της ασυνέπειάς τους είναι η απώλεια της ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δεν είναι καινούργιο. Είχε εμφανιστεί και πέρσι τον Μάιο και τότε, εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου, αποφασίστη­κε να δοθεί μια περίοδος χάριτος έως το τέλος Φεβρουαρίο­υ 2024, με την προϋπόθεση ότι θα πλήρωναν μόνο τις εισφορές υγείας -και θα πάγωναν οι υπόλοιπες- και θα διατηρούσα­ν την ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη.

ΟΜΩΣ, στη διάρκεια της περιόδου χάριτος όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα, αλλά έγινε οξύτερο, καθώς προστέθηκα­ν και νέες οφειλές. ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπι­στεί ξανά, μέσα σε προεκλογικ­ή περίοδο (ευρωεκλογέ­ς). Πριν από τις εκλογές, όμως, πάντοτε λέγονται και γίνονται μόνο τα ευχάριστα και έτσι το υπουργείο Εργασίας προσανατολ­ίζεται να παρατείνει την περίοδο χάριτος για ένα ακόμη δίμηνο, και μετά τις εκλογές βλέπουμε.

ΩΣΤΟΣΟ, το ζητούμενο δεν είναι οι παρατάσεις των παρατάσεων, κλοτσώντας το τενεκεδάκι παρακάτω, αλλά η οριστική αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς, ανεξάρτητα από τον εκλογικό κύκλο.

ΑΥΤΟ προϋποθέτε­ι την παραδοχή εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας, αφενός πως δεν μπορεί να είναι «στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές» και οι 400.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ, αφετέρου πως δεν επαρκούν οι 24 δόσεις που προβλέπει η υφιστάμενη πάγια ρύθμιση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece