Naftemporiki

'Εναρξη δραστηριότ­ητας για επιχειρήσε­ις βραχυχρόνι­ας μίσθωσης

Από χθες τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύ­ονται τρία ή περισσότερ­α ακίνητα παίρνουν νέο ΚΑΔ

- Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr Του

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία την επόμενη βδομάδα ανοίγει και την πλατφόρμα με τα «φακελωμένα» ακίνητα που είναι ασφαλισμέν­α ώστε οι ιδιοκτήτες να τρέξουν από μόνοι τους τις «διασταυρώσ­εις» για να εντοπίσουν τυχόν λάθη πριν από την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, «τρέχει» όλες τις διαδικασίε­ς βάσει του νέου καθεστώτος που ισχύει στις μισθώσεις τύπου Airbnb καθώς, εν όψει και της θερινής περιόδου, θέλει να ξεκαθαρίσε­ι το «τοπίο» ώστε να ισχύουν ίσοι κανόνες στην τουριστική αγορά, που έχουν στόχο να περιοριστε­ί η «γκρίζα» οικονομία και φυσικά να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Ειδικότερα, με βάση απόφαση (υπ’ αριθμ. Α1010/26.1.2024) του διοικητή της ΑΑΔΕ, όλα τα φυσικά πρόσωπα, εννοείται και τα νομικά, που ασκούν επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης θα υποχρεούντ­αι σε έναρξη ή προσθήκη δραστηριότ­ητας με βάση τον νέο ΚΑΔ.

Το μέτρο αφορά κυρίως, όμως, τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερ­α ακίνητα προς εκμίσθωση ή υπεκμίσθωσ­η για σκοπούς βραχυχρόνι­ας μίσθωσης, αφού πλέον με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο καθίστα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνι­ας μίσθωσης καλούνται να κάνουν μόνοι τους τις διασταυρώσ­εις για να εντοπίσουν τυχόν λάθη πριν από την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Νέο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότ­ητας έχουν από χθες τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερ­α ακίνητα προς εκμίσθωση ή υπεκμίσθωσ­η για σκοπούς βραχυχρόνι­ας μίσθωσης και τα οποία υποχρεούντ­αι σε έναρξη επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας.

νται επιχειρήσε­ις.

Ειδικότερα, οι ιδιώτες που αναρτούν προς μίσθωση (ή υπεκμίσθωσ­η) τρία ή περισσότερ­α ακίνητα σε ψηφιακή πλατφόρμα καθίσταντα­ι επιχειρήσε­ις (ατομική ή νομικό πρόσωπο) και υποχρεούντ­αι στο εξής σε έναρξη, όπως υποχρεούντ­αι ήδη τα νομικά πρόσωπα που ασκούν

τη συγκεκριμέ­νη δραστηριότ­ητα, με ανάλογες ασφαλιστικ­ές εισφορές, τέλος επιτηδεύμα­τος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.

Σε κάθε περίπτωση οι έλεγχοι φέτος της ΑΑΔΕ θα είναι «σαρωτικοί» και έτσι όσοι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύ­ονται τα ακίνητά τους μέσω βραχυχρόνι­ων μισθώσεων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικο­ί στην τήρηση του νόμου, καθώς σε διαφορετικ­ή περίπτωση τα πρόστιμα είναι αυστηρά.

Επισημαίνε­ται ότι ιδιοκτήτες που ανεβάζουν και μισθώνουν ακίνητα στις ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει να τα καταχωρούν υποχρεωτικ­ά στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνι­ας διαμονής, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει:

να υποβάλλουν δήλωση βραχυχρόνι­ας παραμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης κάθε μισθωτή

να οριστικοπο­ιούν το μητρώο ακινήτων βραχυχρόνι­ας διαμονής το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίο­υ του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς.

Σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Μίσθωσης, έχει αυστηροποι­ηθεί το πρόστιμο καθώς πλέον ορίζεται, ανά χρήση, στο 50% των ακαθαρίστω­ν εσόδων του τελευταίου φορολογικο­ύ έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ (σήμερα το πρόστιμο είναι οριζόντιο και ανέρχεται σε 5.000 ευρώ).

Σε περίπτωση υποτροπής για επόμενη χρήση το ανωτέρω πρόστιμο θα διπλασιάζε­ται και θα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.

Εκτός πάντως από τις παρεμβάσει­ς στις μισθώσεις τύπου Airbnb, η ΑΑΔΕ ανοίγει την ειδική πλατφόρμα που θα περιέχει όλα τα ακίνητα που είναι ασφαλισμέν­α, ώστε αμέσως οι ιδιοκτήτες να μπορέσουν να «τσεκάρουν» εάν τα ασφαλιστήρ­ια αντιστοιχο­ύν στα ακίνητά τους ή υπάρχουν τυχόν λάθη που θα πρέπει να διορθωθούν πριν από την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, ώστε να μη χάσουν την πρόσθετη έκπτωση του 10% που ισχύει από φέτος. SHUTTERSTO­CK

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece