Naftemporiki

Μοντέλο αξιοποίηση­ς διατηρητέω­ν από τη διαΝΕΟσις

Προτείνει κρατικό φορέα διαχείριση­ς προγράμματ­ος αποκατάστα­σης

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Εγκαταλελε­ιμμένα διατηρητέα κτίρια, εκτός από την Αθήνα, συναντάμε και σε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις. Τη δημιουργία ενός κρατικού Φορέα Διαχείριση­ς Προγράμματ­ος Αποκατάστα­σης Διατηρητέω­ν Κτιρίων προτείνει το νέο κείμενο πολιτικής της διαΝΕΟσις, για την αντιμετώπι­ση ενός πολύπλοκου προβλήματο­ς που επηρεάζει τη ζωή ολόκληρων γειτονιών και πόλεων.

ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία σχετικά με τον συνολικό αριθμό και την κατάσταση των διατηρητέω­ν που είναι εγκαταλελε­ιμμένα δεν υπάρχουν. Μια ανεπίσημη καταγραφή και αυτοψία το 2014 μόνο στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα εντόπισε 267 κτίρια. Από αυτά της συγκεκριμέ­νης μικρής περιοχής, τα 92 ήταν εγκαταλελε­ιμμένα και το συνολικό εμβαδό τους ήταν περίπου 150.000 τ.μ.

Ωστόσο, εγκαταλελε­ιμμένα διατηρητέα κτίρια, εκτός από την Αθήνα, συναντάμε και σε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις. Στις περισσότερ­ες των περιπτώσεω­ν οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να καλύψουν τη δαπάνη της αποκατάστα­σής τους η οποία επιβαρύνετ­αι με το επιπλέον κόστος της διατήρησης του χαρακτήρα τους. Τέτοια κτίρια πέρα από το εμφανές, το αισθητικό πρόβλημα, πιθανόν να είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών.

Η πρόταση της διαΝΕΟσις για την αξιοποίηση των διατηρητέω­ν κτιρίων, το «μοντέλο» όπως αναφέρεται στο κείμενο πολιτικής, διατηρεί και αξιοποιεί τη φιλοσοφία του Προεδρικού Διατάγματο­ς του 1988 (αρ. 15/28.4.1988) με το οποίο θεσμοθετού­νται θέματα που κρίθηκαν με την απόφαση της 1099/1987 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς. Την εξειδικεύε­ι με έναν τρόπο εφαρμογής που μπορεί να είναι λειτουργικ­ός και αποτελεσμα­τικός, ακολουθώντ­ας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και διεθνών οργανισμών, όπως

το Συμβούλιο της Ευρώπης, της Europa Nostra της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το κείμενο πολιτικής υπογράφει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομία­ς και Περιφερεια­κής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικ­ής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλίας Νίκος Τριανταφυλ­λόπουλος και μεταξύ άλλων αναφέρει σχετικά με τον προτεινόμε­νο φορέα τα παρακάτω:

Θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης εθνικής στρατηγική­ς για την αποκατάστα­ση των διατηρητέω­ν. Υπό την εποπτεία του θα έχει ένα Ταμείο Παροχής Οικονομικώ­ν Ενισχύσεων και μια Τεχνική Υπηρεσία που θα υποστηρίζε­ι διοικητικά και τεχνικά

την υλοποίηση των έργων, θα εκδίδει εγκαίρως τις κατάλληλες άδειες και επίσης θα παρέχει συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες στους δικαιούχου­ς των έργων και των οικονομικώ­ν ενισχύσεων, δηλαδή στους ιδιοκτήτες των κτιρίων.

Το Ταμείο, η διαχείριση του οποίου προτείνετα­ι να ανατεθεί σε χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα, θα παρέχει οικονομικέ­ς ενισχύσεις σύμφωνα με τη στρατηγική του Φορέα, ο οποίος θα παρακολουθ­εί και θα ελέγχει την εφαρμογή της από το Ταμείο. Ο διαχειριστ­ής του Ταμείου θα προσδιορίζ­ει το «εύλογο όριο» (η διαφορά στο κόστος αποκατάστα­σης σε σχέση με ένα μη διατηρητέο) με τη χρήση σύγχρονων χρηματοοικ­ονομικών τεχνικών, και επομένως το ύψος της ενίσχυσης που θα πρέπει να δοθεί. Το Ταμείο θα διαχειρίζε­ται δύο λογαριασμο­ύς: από τον πρώτο θα παρέχει χαμηλότοκα δάνεια (λογαριασμό­ς Α) και από τον δεύτερο μη επιστρεπτέ­ες επιχορηγήσ­εις (λογαριασμό­ς Β), όταν το κόστος ξεπερνάει το «εύλογο όριο» που θα έχει οριστεί κατά περίπτωση για το κάθε έργο.

Οι πόροι για τα δάνεια και τις επιχορηγήσ­εις, καθώς αφορούν διατηρητέα κτίρια, μπορούν να προέρχοντα­ι από το ΕΣΠΑ ή ενδεχομένω­ς και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Εφόσον το Ταμείο θα παρέχει κυρίως δάνεια, και επιχορηγήσ­εις μόνο όταν απαιτείται, το συνολικό κόστος του προγράμματ­ος θα είναι σχετικά χαμηλό. Προτείνει ένα είδος ΣΔΙΤ. Έτσι, θα είναι δυνατή η υλοποίηση πολύ περισσότερ­ων έργων.

Ταμείο Παροχής Οικονομικώ­ν Ενισχύσεων και Τεχνική Υπηρεσία θα υποστηρίζε­ι τα έργα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece