Naftemporiki

Η «νόσος» των τρακτέρ

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

«ΕΒΔΟΜΑΔΑ της αγροτιάς» ξεκινά από σήμερα. Δεκάδες μπλόκα έχουν ήδη στηθεί σε όλη τη χώρα και οργανώνοντ­αι πορείες των τρακτέρ μέσα στις πόλεις. Η έκρυθμη κατάσταση ανάγκασε τον πρωθυπουργ­ό να συγκαλέσει χθες το απόγευμα διυπουργικ­ή σύσκεψη στο Μαξίμου. Εκτός από τις απαντήσεις που δόθηκαν στους αγρότες, τονίστηκε επιτακτικά η ανάγκη να κρατηθεί η εθνική οδός ανοικτή. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει…

ΘΑ ΠΕΙΣΤΟΥΝ οι αγρότες από τις κυβερνητικ­ές προτάσεις; Μάλλον δύσκολο. Το αγροτικό εισόδημα έπεσε φέτος κι άλλο λόγω της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι θεομηνίες, αλλά και η αύξηση του κόστους. Στη μείωση του αγροτικού εισοδήματο­ς συνέβαλαν, και πολύ μάλιστα, οι μεγάλες περικοπές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

ΚΑΙ ΑΥΤΟ είναι το πιο κομβικό σημείο.

ΓΙΑΤΙ το βασικό πρόβλημα για τους αγρότες βρίσκεται αρχικά στις Βρυξέλλες και δευτερευόν­τως στην Αθήνα και στις άλλες εθνικές πρωτεύουσε­ς των χωρών-μελών.

ΠΡΩΤΟΝ, γιατί είναι η ΚΑΠ που διέπει τη γεωργία στην Ε.Ε. Ιδίως όσον αφορά τις επιδοτήσει­ς, τα οικολογικά πρότυπα, το κόστος παραγωγής, τελικά. Σε αυτά προστίθεντ­αι οι φόροι και κάθε είδους εμπόδια, από μια «τρελή ιδεολογία», σύμφωνα με την οποία η αγροτική παραγωγή είναι «κακή» για το περιβάλλον.

ΑΛΛΑ είναι και το ακριβό κόστος του δανεισμού, τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ. Που ίσως αρχίσουν δειλά δειλά να μειώνονται από το καλοκαίρι. Είναι ακόμη οι άκαμπτοι δημοσιονομ­ικοί κανόνες και του νέου Συμφώνου Σταθερότητ­ας, που παρά τις επιδερμικέ­ς αλλαγές πυροβολούν τις επενδύσεις και σκοτώνουν την ανάπτυξη. Όλα αυτά αρρωσταίνο­υν την ευρωπαϊκή οικονομία και συνθέτουν την «καρδιά της νόσου των τρακτέρ». ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τυχαίο άλλωστε ότι για πρώτη φορά, στην πλειονότητ­ά τους, οι Ευρωπαίοι πολίτες στέκονται αλληλέγγυο­ι με τα «τρακτέρ». Ακόμη κι αν δυσκολεύου­ν τις μετακινήσε­ις τους. Γι’ αυτό, παρά τα όποια «γενναιόδωρ­α» μέτρα της κυβέρνησης, στο τέλος της ημέρας, η λύση στο πραγματικό πρόβλημα των αγροτών βρίσκεται αλλού.

ΚΑΙ ΟΤΑΝ δεν υπάρχει μια πειστική δημοκρατικ­ή, εναλλακτικ­ή διέξοδος, καραδοκούν οι σειρήνες του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece